Це та сама «срібна куля»: ексрадник Залужного каже, що ATACMS будуть в Україні найближчим часом

Це та сама «срібна куля»: ексрадник Залужного каже, що ATACMS будуть в Україні найближчим часом

Ексклюзив
Укрінформ
Влада США ухвалить рішення щодо надання Україні касетних ракет великої дальності ATACMS для систем HIMARS вже "найближчим часом".

Про це з посиланням на свої джерела у Вашингтоні в коментарі Укрінформу повідомив Ден Райс – президент Американського університету в Києві та колишній спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Райс також наголосив на ролі DPICM (удосконалених звичайних боєприпасів подвійного призначення) для української армії.

"Диванні генерали завжди використовують кліше на кшталт "срібних куль не існує". Це нісенітниця. DPICM – це і є та сама "срібна куля". Запитайте будь-кого на лінії фронту, чи відбулися зміни з моменту появи на полі бою 155-міліметрових касетних боєприпасів. А касетні заряди в ракетах ATACMS для HIMARS стануть у 100 разів потужнішими та ефективнішими у цій війні. У 155-міліметровому снаряді – 88 суббоєприпасів, а в таких самих боєприпасах для HIMARS їх вже 644, 512 або 950. Але їхній радіус дії становить 30, 45 і 165 км», – підкреслив Райс.

Читайте також: Байден на зустрічі із Зеленським пообіцяв надати Україні невелику партію ATACMS - ЗМІ

За його словами, 950 суббоєприпасів не просто арифметично у понад 10 разів потужніші за 88. "Насправді – у 100 разів, тому що вони завдають смертельного ураження на відстані 165 км. Отже, їхній вплив на хід бойових дій збільшуватиметься в геометричній прогресії", – підсумував він.

Раніше ексрадник Залужного відіграв важливу роль у просуванні постачання американських 155-мм касетних боєприпасів цього року.

В інтерв’ю журналу Newsweek Райс заявив, що касетні боєприпаси для HIMARS можуть "зрівняти рахунок" на полі бою, а застосовувати їх можна буде негайно: "Тренування не потрібні. Їх випускають із систем залпового вогню HIMARS і M270, які (українці – ред.) мають і так ефективно використовували".

Ексрадник Залужного також зазначив, що як офіцер американської армії "ніколи б не вступив у бій без DPICM".

Як повідомляв Укрінформ, у вересні представники Міністерства оборони США заявили, що Збройні сили України використовують надані США касетні боєприпаси DPICM відповідально та ефективно.

Представник США в ООН Роберт Вуд під час промови у Раді безпеки зазначив, що США передали Україні ефективні касетні боєприпаси для ураження піхоти й техніки окупантів. Він підкреслив, що вони мають незначний відсоток відмов та практично не сприяють мінному забрудненню територій – на відміну від російських.

Читайте також: ATACMS: чому Україні потрібні саме ці далекобійні ракети

Варто зазначити, що ATACMS (Army Tactical Missile System – армійська тактична ракетна система) – це тактична балістична ракета класу "земля-земля", що виробляється компанією Lockheed Martin. Ракети призначаються для ракетних систем M142 HIMARS, M270 MLRS та інших модифікацій.

DPICM (Dual-purpose improved conventional munition – удосконалений звичайний боєприпас подвійного призначення), по суті, є боєголовкою для артилерії та ракет класу "земля-земля", яка розривається на оптимальній висоті та дистанції від заданої цілі, вивільняючи суббоєприпаси для щільного ураження території. Також були створені модифікації тактичної балістичної ракети ATACMS з касетною бойовою частиною із бойовими елементами цього типу. Касетні бойові елементи мають властивості кумулятивних (для боротьби з бронетехнікою) та уламкової дії (для боротьби з живою силою). Звідси походить назва "подвійного призначення".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-