Україні важливо не втратити доказів екологічних злочинів Росії - експерт

Україні важливо не втратити доказів екологічних злочинів Росії - експерт

Вечірній стрім
Укрінформ
В Україні триває збір доказів фактів екологічних злочинів Росії, щоб згодом звернутися до міжнародних інституцій з позовом щодо притягнення її до відповідальності.

Про це розповів перший заступник голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба у програмі «Укрінформ: вечірній стрім».

«Ми збираємо докази, щоб надалі, коли вже буде зрозумілий механізм притягнення до відповідальності Росії за вчинені злочини та відшкодування завданих збитків, нам було з чим іти до міжнародних інституцій. Зараз головне - не втратити цих доказів», - зазначив Заруба.

Він підкреслив, що процедура збирання доказової бази у сфері довкілля однакова практично у всіх країнах – це фіксація випадків, збір матеріалів та інформації.

За словами представника Держекоінспекції, наразі фахівці шукають механізм притягнення до відповідальності Росії як країни за скоєні екологічні правопорушення.

«Нема чіткого механізму. Він існує для фізичних осіб, які повинні відповідати за свої дії. А для країни – нема. Колись у кейсі за наслідками війни між Іраком та Кувейтом була створена компенсаційна комісія. Але вона була створена рішенням Ради Безпеки ООН, куди, ми розуміємо, входить Росія зі своїм правом вето. Тому наразі це питання намагаються розв’язати багато міжнародних експертів», - додав Заруба.

Читайте також: Екологічні збитки внаслідок вторгнення РФ сягнули $57 мільярдів - Міндовкілля

Як повідомлялося, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів активізувало роботу з підрахунків збитків, завданих агресором природі України. При цьому екологічна складова вперше в історії людства може стати частиною репарацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-