“Рамштайн-15”: перший для Умєрова та останній для Міллі — які підсумки?

“Рамштайн-15”: перший для Умєрова та останній для Міллі — які підсумки?

Укрінформ
Міністр Умєров, схоже, партнерам сподобався. Україна отримає більше танків, снарядів, а також посилить свою ППО. Далекобійні ракети — в режимі очікування

19 вересня західні союзники України провели у Брюсселі чергову — п’ятнадцяту за рахунком зустріч у форматі «Рамштайн», яка пройшла в очному режимі на однойменній військовій базі в Німеччині. У ній взяли участь очільники оборонних відомств із 50 країн світу. Нашу державу представляв новий міністр оборони Рустем Умєров.

Напередодні Київ традиційно озвучував пріоритетні напрямки для продовження визвольної війни проти Росії. Але цього разу інформації про конкретний порядок денний засідання не було. Тим не менш, ще у серпні, уже колишній глава Міноборони Олексій Резніков повідомляв, що головною темою обговорення на “Рамштайні” будуть захист українського неба, включаючи постачання ППО та бойової авіації. Другий пріоритет — артилерія та боєприпаси до неї, а третій — усе, що стосується бойової броньованої техніки.

Чи були задоволені наші потреби?

В цілому, судячи з обнадійливої реакції пана Умєрова, усе пройшло добре: “Проведено продуктивні зустрічі та зроблено кілька нових об'яв про підтримку України”

Нове озброєння, IT-коаліція та нові можливості: підсумки від Умєрова

Це засідання стало першим для нещодавно призначеного міністра оборони України Рустема Умєрова.

“Це мій перший “Рамштайн” як міністра оборони. Мене тепло вітали всі партнери, міністр Остін. Також вдячний генералу Міллі за його підтримку і допомогу протягом півтора року. Він став найбільшим другом України. Ми також провели продуктивні зустрічі та зробили кілька нових оголошень про підтримку з боку наших партнерів із різних країн щодо танків, ракет, боєприпасів, обладнання для розмінування. Ми приділятимемо особливу увагу винищувачам, навчанню персоналу, літакам F-16, допомозі у створенні інфраструктури. Я також ознайомив наших колег з останніми даними про бойові дії і позначив гостру необхідність до кінця року”, - сказав пан Умєров.

Міністри оборони США та України Ллойд Остін та Рустем Умєров

Міністри оборони США та України Ллойд Остін та Рустем Умєров

Міністр виділив п’ять кластерів, які потребують першочергової уваги – ППО, артилерія, авіація, ВМС і бронетехніка.

Крім того, додав він, підсумком зустрічі стало започаткування таких ініціатив, як Коаліція можливостей та Сили оборони майбутнього.

Окремо Умєров наголосив, що Україна, Естонія та Люксембург запустили ІТ-коаліцію в рамках формату "Рамштайн".

Завдання ІТ-коаліції - забезпечити захищену та стійку ІТ-інфраструктуру для Міністерства оборони України та Сил оборони. Країни-партнери надаватимуть підтримку ЗСУ у сфері ІТ, зв'язку та кібербезпеки.

"Наша ціль - створити єдину цифрову екосистему бойового управління та управління оборонними ресурсами", - підкреслив Рустем Умєров.

Яке озброєння отримає Україна

Представники майже 50 країн оголосили про додаткові зобов’язання щодо довгострокової підтримки України. Деякі з них назвав міністр Остін.

На початку засідання глава Пентагону заявив, що на українське поле бою “ось-ось прибудуть” американські танки Abrams.

Він також анонсував посилення українських сил ППО. Йдеться, зокрема, про такі системи, як Patriot, IRIS-T, HAWK, NASAMS, SAMP/T.

"В останні місяці Росія продовжувала атакувати порти України та її зернову інфраструктуру. Ці атаки наразі знищили щонайменше 280 000 тонн зерна. Цього достатньо, щоб прогодувати 10,5 мільйона людей протягом року. Напади Росії продовжують загрожувати глобальній продовольчій безпеці і створюють ризик непотрібних гуманітарних криз по всій планеті", – сказав Остін.

Варто зазначити, що на запитання щодо планів передати Україні крилаті ракети глава Пентагону не відповів напряму, зауваживши, що українська сторона просить те, що вона вважає для себе найбільш потрібним. При тому він наголосив на необхідності, щоб Україна "отримала боєприпаси для продовження боротьби, включно з боєприпасами калібру 155 міліметрів".

Також пан Остін оголосив про утворення коаліції стосовно постачань Україні танків Leopard, навчання пілотів ЗСУ на винищувачах F-16 та інформаційних технологій. До коаліції також увійшли Естонія, ФРН, Нідерланди, Польща і Люксембург.

Рамштайн-15

Рамштайн-15

А в Міноборони Данії оголосили про намір передати Україні 15 модернізованих танків Т-72ЕА та 30 танків Leopard 1, які мають надійти найближчим часом. Ці танки стануть частиною реалізації данської військової допомоги в межах пакету на суму приблизно €777 млн, про що офіційний Копенгаген оголосив минулого тижня.

Іспанія анонсувала передачу нових броньованих транспортних машин, надувних командних суден, а також різного обладнання, пускових установок і ракет для протиповітряної та протикорабельної оборони, спеціальних вантажівок для роботи з цими системами, а також машин швидкої допомоги. Кількість техніки та її найменування у Міноборони країни не назвали.

Велика Британія надасть Україні десятки тисяч артилерійських снарядів до кінця року.

Норвегія відправить 51 одиницю М548 - неброньованих гусеничних транспортерів на шасі М113. Для логістики в осінньо-зимових умовах — це те, що треба.

Чехія також планує надати Україні танки. За фінансової підтримки Данії та Нідерландів, Прага планує надати 15 модернізованих танків Т-72.

“Київ отримає як сучасну чеську зброю, так і модернізовану техніку, яка вже є на озброєнні наших Збройних сил. Техніка та боєприпаси будуть передані Україні найближчими місяцями та у 2024 році”, – наголосив заступник глави Міноборони Чехії Даніель Блажковець.

Ллойд Остін згадав про Польщу, яка перед цим оголошувала про поставку Україні обладнання для розмінування, а також понад 100 БМП і декілька десятків тисяч боєприпасів.

“Рамштайну” також передували заяви про оборонні поставки з боку Швеції (понад $300 млн), Данії – (на $833 млн) та Німеччини ($420 млн).

Щодо ФРН. До нового пакету допомоги увійдуть: 30 тис. артилерійських розривних боєприпасів калібру 155 мм; близько 3,8 тис. димових боєприпасів для 155-міліметрової артилерії; 105 тис. вибухових, димових і мінометних боєприпасів калібру 120 мм, 50 надводних безпілотників, зимове спорядження, комплекти запчастин до систем, які вже поставлені, транспортні засоби.

“Очільнику Кремля доводиться розраховувати на підтримку Ірану та КНДР у той час, коли ж держави зі всього світу стоять разом, щоб протистояти московській завойовницькій кампанії”, - резюмував Ллойд Остін.

ЗСУ досягає стабільного прогресу: що ще важливого прозвучало на полях “Рамштайну”

Глава Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі, який брав участь в усіх попередніх зустрічах, оголосив, що йде у відставку і не буде присутнім на наступних засіданнях. Він запевнив, що це не вплине на підтримку України.

“Робота партнерів буде продовжуватися. Кінцева мета очевидна – підтримувати Україну, доки не скінчиться війна. Слава Україні”, - наголосив пан Міллі.

Коментуючи просування ЗСУ, він заявив, що українські війська не планують припиняти контрнаступ у зв’язку з наближенням зими.

Глава Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі

Глава Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі

“Із наближенням зими почнеться період, коли важка техніка не зможе пересуватися через вологу землю. Однак пізніше земля замерзне, тож це перестане бути проблемою. На засіданні представники української сторони зазначили, що ЗСУ не мають наміру призупиняти контрнаступ. Тим більше, що вони мають стратегічну перевагу на фронті. Українці не мають наміру зупинятися, і будуть йти до досягнення остаточної мети”, – зазначив американський генерал.

Міністр оборони США Ллойд Остін додав, що ЗСУ впевнено просуваються крізь міцно укріплені рубежі ворога, наголосивши, що контрнаступ України досягає "стійкого" прогресу, пообіцявши Силам оборони "життєво важливу" допомогу для битви.

“Час не на боці Кремля в цій війні. Час ніколи не на боці диктатора, який розв'язує імперіалістичну війну. У цій війні Путін намагався деморалізувати український народ, натомість, він деморалізував російське військо”, - підкреслив пан Остін.

Умєров тримався впевнено, результати зустрічі — без сенсацій, але позитивні: що про «Рамштайн-15» кажуть експерти?

Оцінюючи зустріч оборонної коаліції, експерти найперше звернули увагу на нового очільника Міноборони Рустема Умєрова, для якого цей “Рамштайн” став першим.

За словами керівника військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павла Лакійчука, особиста заслуга Умєрова в тому, що він увійшов у формат «Рамштайн» не «новачком», без притирок, недомовок і оглядин зі сторони партнерів, а по-діловому, на рівних.

“Стратегія відносин, яку вибудовувала команда його попередника зберегла тяглість. Це перемога. Укріпленню позиції української переговорної команди сприяли і його кадрові рішення, прийняті напередодні поїздки до Німеччини – міністр Резніков, після низки корупційних скандалів в Міністерстві оборони, виглядав «кульгавою качкою», не зважаючи на те, що особисто міністр в ймовірних оборудках не відзначився. Та й стосувалися вони не предметів допомоги з боку наших партнерів. Але «осад залишився»… - каже військовий експерт. - Умєров «обрубав кінці» граціозно, відмежував свою команду від спадку попередників, зберігши в її активі робочий конструктив попередніх “Рамштайнів”.

Дипломат Вадим Трюхан вважає, що дебют Умєрова на “Рамштайні” явно не став глевким млинцем: “Тримався наш міністр упевнено. Відчувалося, що він до цієї зустрічі серйозно підготувався. Те, що на “Рамштайні” було оголошено про створення двох нових коаліцій — IT і «можливостей» — це йому в плюс”.

Погоджується з такими оцінками й військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Загалом для Рустема Умєрова все пройшло добре. Зрештою, він уже не вперше в міжнародній “тусовці”. Тому “Рамштайн” для нього не став якоюсь незвичною подією, - каже пан Коваленко. - Умєров виглядав достатньо впевнено, думаю, він буде гідним наступником пана Резнікова, який, без перебільшень, доклав величезних зусиль для створення формату "Рамштайн"”

Україна, Естонія та Люксембург запустили роботу новоствореної ІТ-коаліції
Україна, Естонія та Люксембург запустили роботу новоствореної ІТ-коаліції

А тепер щодо самої зустрічі: які попередні висновки можна зробити за її підсумками та що важливого слід виділити?

На думку Павла Лакійчука, результат п’ятнадцятого «Рамштайну» маємо хороший.

“Плановий. Без сенсацій. Пріоритети – протиповітряна оборона, боєприпаси, броня, інженерна техніка, зв’язок і управління. Зрозуміло, що в центрі уваги була й «літакова коаліція», адже процес боротьби за F-16 для України добіг прийняття рішень. Тепер – напрацювання конкретних робочих механізмів”, - підкреслив експерт Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

На полях «Рамштайну» відбулася низка двосторонніх зустрічей нашої делегації з партнерами. Очевидно на них, та й взагалі в кулуарах контактної групи, йшлося про перспективи політичного рішення щодо передачі довгоочікуваних MGM-140 ATACMS. Разом з союзниками дотискали і Німеччину, яка затягує з рішенням щодо передачі крилатих ракет TAURUS.

“Дуже важливим, доленосним, як на мою думку, є рішення «Рамштайну-15» про формування «коаліції спроможностей». Це неординарне рішення по поточним поставкам озброєння, це вже підготовка Сил оборони України до їх функціонування після нашої Перемоги. Це вже гра в довгу! Ті самі досі міфічні «гарантії безпеки» набирають реальних обрисів. Українською делегацією на чолі з новим міністром було презентовано перспективну безпекову модель України – основні напрямки розвитку Сил оборони України на середньо та довгострокову перспективу. Виділено п’ять основних кластерів, де ми потребуємо допомоги – протиповітряна оборона, авіація, флот, артилерія і бронетехніка”, - перелічує пан Лакійчук. І додає: “Розуміння наших потреб і запитів дозволить партнерам спланувати заходи з довгострокової підтримки України. Як «зайде» «коаліція спроможностей» – будемо бачити вже на наступних «Рамштайнах».

Вадим Трюхан називає цю зустріч перехідною: “Президент Зеленський у ці дні перебуває в США. У нього там пройдуть надзвичайно важливі зустрічі у Вашингтоні, а також з багатьма лідерами держав, які є членами коаліції «Рамштайн». Від того, наскільки успішно він проведе перемовини, у першу чергу з президентом Байденом, але також і в Конгресі, залежатиме стратегія підтримки Заходом України в найближчі місяці. Відтак, проривів від цього “Рамштайну” очікувати було не слід”.

Водночас ті пакети допомоги, які були оголошені напередодні та безпосередньо під час самої зустрічі орієнтовані на підвищення наступального потенціалу України, а також її спроможностей захищатися від рашистських ракет.

“Хотілося б звичайно почути про оголошення щодо надання далекобійних ракет нашими американськими та німецькими друзями. Проте для цього ще не дозріли відповідні умови. Залишається лиш сподіватися, що це відбудеться вже невдовзі”, - вважає дипломат.

Про очевидне: навряд чи всі рішення «Рамштайну-15» стали публічними. І для цього є очевидні причини. Проте й те, про що було оголошено, дає підстави для обережного оптимізму.

“Ключове - зміцнення ППО напередодні опалювального сезону. Кремль робитиме все, щоб вивести з ладу українську енергетичну систему. Відтак посилення ППО знову стає для нас критичним важливим, як ніколи, - акцентує Вадим Трюхан. - А в решті ж, логіка доволі очевидна, - наші партнери намагаються посилити наш наступальний потенціал з тим, щоб в останні сухі тижні ЗСУ змогли витиснути максимально можливий результат”.

Про ракети і ППО також згадав Олександр Коваленко: “Коли звучали питання щодо постачання далекобійних ракет ATACMS і Taurus, то наші партнери, зокрема вустами Ллойда Остіна, ухилялися від прямої відповіді, при цьому наголошуючи, що для захисту Україні потрібно саме системи ППО. Ну, таке, якщо чесно...”

А й справді — ми ж уже використовуємо британські Storm Shadow, французькі SCALP, які допомагають нам ефективно вражати російських окупантів, їх склади, наприклад, де зберігаються ті ж дрони-камікадзе. Тобто завдяки цим ракетам ми також захищаємо наше небо.

“Я не розумію позицію наших партнерів. Пан Остін професійний військовий, і він, як ніхто інший, чудово розуміє, що саме комплексне використання усіх засобів — як атакуючих елементів (ATACMS), так і елементів оборонних (ЗРК Patriot) — сприяє захисту країни й результативності наступу. Чому він не згадував про далекобійні ракети? Мені чомусь здається, що це така гра на публіку, тобто питання по ATACMS і Taurus уже вирішено, і ми їх невдовзі отримаємо”, - каже військовий аналітик.

Але про їх передачу ймовірно оголосять не під час “Рамштайну”.

“А буде так, як Leopard. Згадайте, як усі чекали танкового “Рамштайну”, на якому Німеччина сказала: “Nein, wir werden keine Panzer geben”. Проте через кілька днів усе змінилося: ФРН не просто дала “зелене світло” іншим країнам, а й сама оголосила про передачу нам своїх танків. Думаю, з ракетами буде так само. Тож загалом оцінюю цю зустріч позитивно”, - резюмував Олександр Коваленко.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-