У розвідці розповіли про ключові напрямки російської ІПСО

У розвідці розповіли про ключові напрямки російської ІПСО

Укрінформ
Завдання російської пропаганди на нинішньому етапі війни – демотивувати і розколоти українців.

Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України і Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов заявив в інтерв’ю Укрінформу.

Він зазначив, що ключові напрями російської пропаганди і спеціальних інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) проти українців під час війни залишаються незмінними: спробувати демотивувати, розколоти суспільство, підірвати довіру до Збройних сил і політичного керівництва України, гіперболізувати проблеми, які існують у державі. “Наприклад, маніпуляції навколо красномовної теми корупції: “за що ви воюєте?”, “який сенс, якщо немає сенсу, здавайтеся”, “вони все вкрадуть”, “Америка вам не допоможе” і так далі. Ці наративи не спрацювали на початку повномасштабного вторгнення, але зараз росіяни намагаються методично доносити їх до українського суспільства”, – підкреслив Юсов.

Читайте також: У розвідці розповіли, як розпізнати ІПСО

Окрім того, представник ГУР МОУ зауважив, що Росія використовує в ІПСО різні чутливі для українців теми, у тому числі трагедії родин військовополонених. “Зверніть увагу, з яким звірячим маніакальним смаком вони підхоплюють і транслюють всі, навіть найменші, публічні акції родин українських військовополонених. Для російської пропаганди немає нічого святого. Демотивувати і розколоти українців – це їхнє завдання. І, на жаль, в Україні є люди, які свідомо або несвідомо продовжують час від часу підхоплювати російські пропагандистські наративи”, – наголосив він.

Водночас Юсов додав, що російська ІПСО в Україні активізувалася від моменту інтенсифікації дій українських Сил безпеки і оборони – продовження звільнення українських територій. “Зокрема, російська ІПСО проявляється у залякуванні українців застосуванням ядерної зброї техногенними катастрофами”, – зауважив він.

Серед останніх прикладів представник ГУР МОУ згадав ситуацію, коли російські Телеграм-канали написали, що вже точно відомі день і час підриву Запорізької атомної електростанції. “Можна сказати, що це приклад успішної ворожої ІПСО, адже багато українських медіа поширили цю інформацію, у тому числі поважних і респектабельних, із посиланням на російські анонімні Телеграм-канали. Тобто вийшло недорого і ефективно посіяти панічні настрої. Проте, на щастя, багато відповідальних медіа цю інформацію додатково верифікували, а потім спростували. Нам вдалося відбити цю ситуацію”, – резюмував Юсов.

Читайте також: Ворожа ІПСО: Стратком про можливі провокації РФ на Запорізькій та Курській АЕС

Як повідомлялося, Російська Федерація розпочала вторгнення в Україну в 2014 році. У перші місяці збройної агресії Росія окупувала Крим, частини Донецької і Луганської областей включно з обласними центрами. З 14 квітня 2014 року по 30 квітня 2018 року на сході України тривала Антитерористична операція (АТО), із 30 квітня 2018 року по 24 лютого 2022 року - Операція Об’єднаних сил (ООС).

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-