Під час спецоперації з гелікоптером Мі-8 вдалося отримати цінну інформацію - ГУР

Під час спецоперації з гелікоптером Мі-8 вдалося отримати цінну інформацію - ГУР

Укрінформ
У межах спецоперації, у якій російський бойовий гелікоптер Мі-8 разом з усім екіпажем перелетів до України та здався ЗСУ, вдалося отримати багато цінної для нашої країни інформації.

Про це представник ГУР Андрій Юсов сказав на пресконференції на тему: "Подробиці спецоперації з викрадення російського вертольота", яка відбулася у медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Спецоперація ГУР МОУ спричинила резонанс не тільки в нашій країні, а поза її межами. Це справді надважлива та надскладна операція, яка має принципове значення для сил безпеки та оборони, а також матиме довготривалі наслідки для держави-агресора, для її морально-психологічного стану, а також для його сектора безпеки та оборони. Адже внаслідок операції вдалося отримати надзвичайно важливу інформацію про авіацію та багато інших деталей, які нам допоможуть захищати наше небо та знищувати ворога", - сказав Юсов.

За його словами, сприяли втіленню у життя операції Нацполіція та ЗСУ, адже це була складна комплексна робота, на яку пішло декілька місяців. До цього подібного не було проведено ще в Україні.

Юсов представив журналістам капітана Максима Кузьминові, який й був пілотом того Мі-8, та зазначив, що цей росіянин сам з ініціативою вийшов на українців, адже засуджує геноцидну війну Росії проти України та дії путінського режиму.

Сам Кузьмінов зазначив, що з самого початку повномасштабного вторгнення не підтримував цю агресію РФ. "Що послугувало поштовхом до мого рішення? Це повне розуміння того, що відбувається. Я для себе вирішив, що це жорстокий злочин. І що я просто не буду брати у цьому участь, хай там як. Так, у мене у Росії залишився літак, так, у мене там непогана заробітна плата, дві квартири та майже пенсія. Мене багато що, по суті, тримало, але зараз для мене це все неважливо. Важливо було не брати участь у цьому злочині", - розповів льотчик.

Читайте також: Під час спецоперації в Криму застосовували найсучасніше озброєння - Данілов

Він запевнив, що ніхто його ні до чого не змушував, рішення було обдумане та самостійне. "Я сам так вирішив і надалі ми майже пів року будували маршрути, думали, як буде безпечніше", - сказав росіянин.

Льотчик додав, що на території РФ вже під час повномасштабної війни він займався перевезенням військ або вантажів, ніяких ударів по об'єктах в Україні не наносив, а якби отримав такий наказ, то запевняє, що не виконував би.

Як наголосив журналіст та військовослужбовець, автор циклу документальних фільмів "Воєнна розвідка України" Артем Шевченко, Україна змогла зробити так, аби ворог не залітав більше на нашу територію - і це важливо. "Ми показали це у фільмі, що боротьба складна, виснажлива, багатоступенева. Не все було одразу, але все було дуже динамічно. в результаті вдалося ворога скинути з нашого неба", - сказав він.

Читайте також: Російський пілот закликав своїх колег-співвітчизників здаватися Україні

Як повідомлялося, у фільмі “Збиті льотчики росії”, прем’єра якого відбулася 3 вересня, описано найвизначніші епізоди протистояння Сил безпеки та оборони України повітряній навалі росіян під час повномасштабного вторгнення й містяться приголомшливі кадри знищення літаків, вертольотів, ракет та дронів Росії; унікальні свідчення українських розвідників, пілотів та зенітників; показові історії полонених російських льотчиків, ідеться у повідомленні.

23 серпня Буданов підтвердив завершення спецоперації, у якій російський бойовий гелікоптер Мі-8 разом з усім екіпажем перелетів до України та здався ЗСУ. Завдяки ретельно спланованій та чіткій роботі українських воєнних розвідників російський пілот перегнав на українську територію вертоліт МІ-8АМТШ ВКС РФ, завантажений компонентами до бойових літаків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-