Геноцид у Маріуполі відбувався у трьох формах кримінальних діянь РФ — правозахисник

Геноцид у Маріуполі відбувався у трьох формах кримінальних діянь РФ — правозахисник

Укрінформ
Геноцид людей у Маріуполі відбувався у трьох формах кримінальних діянь російських загарбників.

Про це у пресцентрі Укрінформу повідомив експерт Харківської правозахисної групи Михайло Романов під час презентації юридично обґрунтованого подання до Міжнародного кримінального суду про геноцид людей в Маріуполі російськими загарбниками.

«Злочин геноциду, його називають злочином злочинів - «король злочинів». Це з одного боку, а з іншого — він є одним із найважчих у доведенні, у документуванні, у обґрунтуванні та дослідженні... Ми зосередились на трьох основних діяннях, формах, які виявили і які були нами обґрунтовані тією мірою, якою нам вдалося це зробити. Всі наші дослідження і докази ми ґрунтували на відкритих джерелах. Але, звісно, ми отримували інформацію і від людей, яким вдалося виїхати, які погодились дати інтервʼю», - заявив Романов.

Читайте також: Загарбники вивезли з Маріуполя до Росії понад тисячу дітей – правозахисник

Він назвав форми кримінальних діянь у Маріуполі — це вбивства, створення життєвих умов, які призводять до знищення захищеної групи, і третє — це депортація дітей.

«Злочин геноциду регулюється великою кількістю нормативно правових актів, переважно, звісно, міжнародних, але в Україні він так само криміналізований, і в Кримінальному кодексі в нас є відповідальність за злочин геноциду. Він визначений так само як і в міжнародних правових актах, тобто окреслений пʼятьма основними видами кримінальних діянь», - зазначив правозахисник.

Читайте також: Правозахисники презентували подання до Міжнародного кримінального суду про геноцид у Маріуполі

За його словами, до цих видів, форм кримінальних діянь належать, насамперед, убивства, і це найбільш поширено; другий вид — тяжкі тілесні ушкодження, а також доведення до психічного розладу представників захищеної групи, на яких спрямовані; третій вид – створення умов, повʼязаних із життєдіяльністю людини, що призводять до знищення представників захищених груп і, зокрема, це знищення можливості користуватись лікарською допомогою, комунальними послугами тощо. Четвертий вид діяння повʼязаний з унеможливленням дітонародження представниками захищеної групи. І п’яте діяння, що може мати ознаки геноциду - насильницьке вивезення дітей.

Правозахисники знайшли у Маріуполі підтвердження геноциду, який проявився у трьох формах кримінального злочину, і все це юридично обґрунтували для подання в Міжнародний кримінальний суд, ще раз повторив Романов.

«Сам контекст, який був створений політичним керівництвом Російської Федерації, і ті заклики, і ті орієнтири, які лунали від вищого керівництва Росії, беззаперечно вказували на те, що українська національна група повинна бути знищена. Цей контекст нам давав підґрунтя вести мову про те, що цей злочин є наявним, цей намір є наявним. І далі вже поставали технічні питання, доводити його наявність», - підсумував правозахисник.

Читайте також: У Маріуполі загарбники вбили близько 100 тисяч людей – правозахисники

Як повідомлялося, представники Харківської правозахисної групи (ХПГ) презентували юридично обґрунтоване подання до Міжнародного кримінального суду про геноцид людей в Маріуполі російськими загарбниками.

Робоча група складалася з працівників ХПГ і маріупольців, які виїхали, разом вони збирали інформацію про злочини росіян та написали відповідне подання. Це велике подання українською та англійською мовами, де накопичена дуже велика інформація про Маріуполь, про те, як гинули там дорослі та діти, буде опубліковано та відправлено до Міжнародного кримінального суду.

Харківська правозахисна група (ХПГ) — одна з найстаріших українських правозахисних організацій, яка бере свої витоки з дисидентського руху 70-80-х років. ХПГ відома з 1988-го року як правозахисна група харківського «Меморіалу».

Читайте також: За злочини проти України має відповідати вся російська нація - ОП

Місія ХПГ — захищати права людини та основні свободи від посягань з боку держави, а також допомагати державі в утвердженні та захисті цих прав і свобод.

Попри прив’язку до Харкова у назві, робота Харківської правозахисної групи розповсюджується на всю Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-