F-16 та Gripen можуть об’єднати потенціал усіх наявних бойових літаків України — експерт

F-16 та Gripen можуть об’єднати потенціал усіх наявних бойових літаків України — експерт

Укрінформ
Літаки F-16 та Gripen, які Захід планує передати Україні, зможуть у перспективі об’єднати всі типи літаків, які зараз використовують у війні з Росією Повітряні Сили ЗСУ. Головний виклик — це аеродроми, їх потрібно підготувати для F-16.

Таку думку в коментарі Українському Радіо висловив військовий експерт Денис Попович.

"Усі наші повітряні сили базуються на літаках радянської доби. Україна експлуатує зараз чотири типи літаків — МіГ-29, Су-27, Су-25 і Су-24. F-16 та Gripen здатні об’єднати всі чотири типи літаків в один. Це і винищувач, і бомбардувальник, і винищувач-перехоплювач, і штурмовик. Головна різниця — це аеродроми, їх потрібно підготувати. Оскільки, наприклад, МіГ-29 менш вимогливий до аеродромної інфраструктури, він здатен злітати з аеродромів, де на злітно-посадковій смузі покладено плити, а F-16 вимагає більш рівного покриття. У цьому питанні можна переобладнати і асфальтовані траси, наразі певні асфальтовані автотраси вже використовуються, для того щоб збити з пантелику ворога. Аби він шукав, де розташовані наші повітряні сили, де базуються наші літаки. Ми чудово розуміємо, що коли F-16 потраплять у розпорядження Збройних сил України, вони одразу стануть ціллю для ракетних ударів з повітря, як стали ціллю літаки Су-24, які були переобладнані для ракет Storm Shadow", - сказав експерт.

Читайте також: Для переваги в небі Україні потрібно близько 130 винищувачів - Повітряні сили

Також Попович наголосив, що ми не отримаємо всю кількість F-16 одразу, отже, будемо використовувати ці літаки поступово. "Очевидно, що бойові дії плануються і наступного року. Це погана новина, що війна затягується, але добра новина, що літаки нам дають. Після багатьох раундів переговорів, поневірянь і дипломатичних візитів", - підкреслив Попович.

Треба мати на увазі, що F-16, які нам передаються, пройшли спеціальну модернізацію, що робить їх зпіставними з найбільш масовими модифікаціями, які є на озброєнні багатьох країн світу, в тому числі США. 

"Такий літак має доволі широку номенклатуру озброєння, може використовувати і ракети "повітря-повітря", і протикорабельні ракети "Гарпун", і керовані авіабомби. Головна цінність полягає в тому, що ракети "повітря-повітря" AIM-120 різних модифікацій здатні збивати повітряні цілі на дальності 100 км. А це дуже корисно, тому що зараз РФ обстрілює КАБами (керовані авіабомби – ред.) наші прифронтові та прикордонні райони. КАБи здатні діяти на відстані до 70 км, це керовані авіабомби, а дальність ракет 100 км фактично унеможливлює для росіян використання цих бомб проти українських військ та міст", — нагадав Попович.

Читайте також: У Бундестазі вітають рішення Нідерландів і Данії надати Україні F-16

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський цими вихідними здійснив візити до Швеції, Нідерландів та Данії.

20 серпня Нідерланди та Данія оголосили про рішення передати Україні винищувачі F-16. Українські пілоти та інженери уже почали навчатися використовувати ці літаки. Данія розраховує передати перші F-16 Україні ближче до Нового року.

Фото: Defensie.nl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-