Пам’яті актора театру та кіно, головного сержанта Олексія Хільського

Пам’яті актора театру та кіно, головного сержанта Олексія Хільського

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він був справжнім Героєм для акторів, глядачів, бійців та родини

Під час виконання бойового завдання на Запорізькому напрямку загинув український актор театру та кіно Олексій Хільський.

Він відомий глядачам за ролями в серіалах «На твоєму боці», «Квочка», «Кріпосна», «Лікар Ковальчук», «Опер за викликом», «Загадка для Анни» тощо. Пам’ятають його також в театрі «Віват» м. Дніро, на телеканалах України. Красивий, харизматичний, він грав на сценічних площадках справжніх героїв. І зіграв би ще багато чудових ролей, як би не повномасштабне вторгнення.

За декілька днів чоловік добровільно змінив амплуа кіношного героя на реального. 31 березня 2022 березня він написав у Фейсбуці для своїх глядачів та знайомих: 

«Склали присягу на вірність українському народові! Мені випала честь читати для всіх присягу, а всі повторювали. Радий, що зміг застосувати свої акторські навички у військовій справі. На урочистій церемонії також був присутній капелан. Під час проповіді він закликав до братерства, підтримки одне одного. Казав про те, що ми б’ємося за правду і захищаємо рідні землі і свої сім’ї. А коли в кінці він окропляв всіх святою водою і з колонок лунала молитва у виконанні церковного хору, я згадав виставу театру "Віримо!" "Голодна кров". Там, наприкінці, ми всі, актори, стояли на сцені - це був народ України, зверху спускалися люльки, дівчата діставали з них хліб і йшли в зал до глядача, щоб поділитись з ним. І все це під молитву. Цей момент був найбільшого єднання зі своїми товаришами, з глядачем, з народом і зі своїми пращурами. І сьогодні я відчув те саме. Я гордий, що я українець. Хай нас всіх береже бог».

Олексій служив у 46-й окремій аеромобільній бригаді ДШВ на посаді головного сержанта взводу розвідроти. Він дуже пишався, що автограф 46 оаембр зберігатиметься в Конгресі США.

«З передової під Бахмутом до Конгресу Сполучених Штатів Америки – такий шлях здійснив державний прапор України з підписами наших бійців. Його Президент Володимир Зеленський вручив спікеру Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі під час виступу перед американськими конгресменами. Свої автографи на синьо-жовтому полотнищі залишили військовослужбовці Збройних Сил України після отримання бойових нагород під час відвідання Бахмуту главою держави», - такий допис залишив Олексій на своїй сторінці у Фейсбуці.

Він брав участь у наступальній операції на Херсоні, захищав Бахмут та Соледар. Був двічі поранений, але після лікування та відновлення знову повертався на фронт.

Цікаво, що в школі хлопець не думав про професію актора. І свого часу для навчання обрав Дніпродзержинський металургійний коледж, а у подальшому – Національний гірничий університет. Та професія актора сама його знайшла. Його однокласник Денис Монатко так згадує про часи обрання професії:

«Пам'ятаю, як ще в школі ти розпитував мене про переваги та недоліки професії електрика (я тоді цікавився фізикою та технікою), бо збирався їм стати. А потім виявилося, що саме в металургійному коледжі в тебе розкрився акторський талант (участь у КВК тощо)... Дякую тобі за службу, Герою. Мої співчуття рідним та близьким Олексія», - написав однокласник.

Журналістка, такмедик та доброволец Наталка Щука так відгукнулася на страшну звістку про загибель друга:

«Льошка. Чуйний. Світлий, хороший. Ввічливий, розумний гарний. Льоша актор. Був не можу написати. Він міг собі зніматися в кіно, як багато хто зараз, та робити вигляд, що війна не для нього. Але з перших днів пішов виконувати свій громадянський обов’язок. Бо він справжній чоловік та воїн. Він наш Герой!».

Олексій був справжнім Героєм для Дитячого музично-драматичного театру "ВІВАТ" у Дніпрі, де починав свою творчу кар’єру. Актори збирали для свого колишнього колеги театральний супермобіль ''ВІВАТ'', який би «допомагав професійним акторам та 46-й ОДШБ нищити ворога».

Він був справжнім Героєм для дружини та доньки. З Надією вони були разом 16 років, з них 13 – одружені, і всі знайомі та друзі казали, що таку любов треба пошукати. «З кожним роком все більше усвідомлюю, що колись зробила дуже правильний вибір і вдячна долі, що ми зустрілись. Цей страшний рік відкрив для мене мого чоловіка наново! Я пишаюсь тобою, коханий! Щаслива бути твоєю дружиною», - зізнавалася жінка. А він писав у відповідь: «Ви моє кохання та любов. Моя ніжність та краса. Моє життя».

Олексій дуже любив своїх батьків і казав, що саме у них навчився будувати власні стосунки.

«Сьогодні у моїх батьків річниця! 36 років спільного життя. Мої батьки завжди були для мене прикладом. Батько - честі, чесності та мужності. Мама - людяності, доброти та жіночності. А разом - Сім’ї. Сім’ї, в якій мене навчили прощати, слухати і розмовляти. Люблю вас, мама і тато!», - такі слова написав син батькам на річницю.

Про те, яким татом був сам Олексій, на день Тата згадала Надія, залишивши на сторінці чоловіка проникливий пост: 

«Коханий, я дуже щаслива, що майже 13 років тому ми з тобою стали батьками нашій донечці. Ти весь час був для неї найкращим таточком. Змінював підгузки, годував з пляшечки ночами, ви завжди знаходили пригоди, катались на роверах, грали в настолки, ти вчив її монтувати і ще багатьом прикольним штукам) Ти найкращий тато, якого тільки можна було намріяти! Вітаю тебе, коханий. Ми тебе дуже любимо і чекаємо вдома!»

Вже за два місяці після цього посту Надія Хільська оприлюднила трагічну новину про загибель чоловіка. 

«Я пишу, але сама не можу до кінця в це повірити. Льоша загинув. Загинув під час виконання бойового завдання. Він був найкращим з усіх, кого я знаю. Найдобрішим! Найгарнішим! Найталановитішим! Все, за що він брався, він робив з пристрастю. А яка в нього була жага до життя! Він так любив життя! Я кохаю тебе, мій воїн», — написала Надія.

14 листопада Олексію мало б виповнитися 36 років. Але він назавжди залишиться 35-річним.

Вічна слава і шана Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Олексій Хільський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-