Українські морські піхотинці повертаються з піврічних десантних тренувань у Британії

Українські морські піхотинці повертаються з піврічних десантних тренувань у Британії

Фото
Укрінформ
Українські морські піхотинці повертаються з піврічних десантних тренувань у Великій Британії, де їх навчали плануванню та проведенню рейдових операцій.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє у Фейсбуці.

Під час навчання, анонсованого Прем’єр-міністром Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Ріші Сунаком під час візиту Президента Володимира Зеленського до Великої Британії в лютому, Королівські морські піхотинці та спецпризначенці британських Сухопутних військ проводили підготовку українських військових у виконанні десантних операцій та висадки на суходіл з використанням надувних човнів.

Це перша програма десантної підготовки, яку Британія проводить для України. Її кульмінацією стало планування та проведення рейдових операцій українськими морськими піхотинцями вдень і вночі.

"Велика Британія очолює підготовку Збройних сил України, забезпечуючи сучасну підготовку у веденні бою для понад 20 тис. новобранців українських Сухопутних військ в рамках операції Interflex. Програма підготовки, яку провели елітні британські спецпризначенці, допоможе Україні розбудувати власну морську піхоту та розширити можливості дій на воді", - заявив міністр оборони Британії Бен Воллес.

Курс пройшли близько 900 українських морських піхотинців. Він включав тренування з використання протитанкових комплексів NLAW, переносних ЗРК Stinger, мінометів і безпілотників для розвідки, а також знищення перешкод, наприклад, “зубів дракона” за допомогою вибухівки.

Під час тренувань використовується та ж зброя, яку, серед іншого, Велика Британія надала Україні у межах військової підтримки. Це понад 10 тисяч одиниць протитанкової зброї, включно з тисячами систем NLAW.

Навчання проводили інструктори з 42-го та 47-го штурмового підрозділу морських піхотинців разом з армійськими спецпризначенцями британських Сухопутних військ з 24-го інженерного підрозділу та 29-го підрозділу Королівської артилерії. Інструктори Корпусу морської піхоти Нідерландів також брали участь у навчанні.

За словами українського морського піхотинця, британські інструктори були весь час поруч і показували, як рухатися та як працювати у невеликій команді.

“Навчання виявилося набагато інтенсивнішим, ніж я очікував. Я ніколи не думав, що буду робити те, що робив. Це вплине на те, як ми діємо, коли ми повернемося в Україну", - зазначив він.

Кожна група проходила сувору п’ятитижневу програму, яка розвивала індивідуальні навички перебування й виживання у польових умовах, першої медичної допомоги, ближнього бою, фізичної підготовки та планування дій підрозділу за наближеними до реальних сценаріями.

Підготовка сприятиме подальшій підтримці спроможності України розвивати власні морські сили та розробляти міжнародну концепцію навчання морської піхоти, заважили у Генштабі.

Понад 20 тисяч новобранців ЗСУ вже пройшли підготовку у Великій Британії з початку 2022 року. Їх навчали основним воєнним навичкам, включно з техніками бою в окопах та місті, лідерським навичкам і медичній підготовці.

На початку 2023 року Британія зобов’язалася навчити 20 тисяч українських новобранців — майже удвічі більше, ніж торік — за однією з найбільших подібних програм у світі.

Окрім бойових навичок, Сполучене Королівство проводить медичну підготовку, душпастирську допомогу, духовну підтримку та моральне наставництво.

Операцію Interflex та підготовку морської піхоти разом з Великою Британією підтримують Австралія, Канада, Данія, Фінляндія, Литва, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія та Швеція.

Велика Британія виділила 2,3 млрд євро на подальшу військову підтримку до кінця 2023 року, а додаткові боєприпаси та обладнання будуть доставлені в найближчі місяці. Також британський уряд продовжує гуманітарну та економічну підтримку України.

Читайте також: Залужний зустрівся у Києві з начальником Штабу оборони Британії

Як повідомляв Укрінформ, військові інструктори з Литви вирушили у третю міжнародну місію Interflex з навчання українських військовослужбовців, яка здійснюватиметься у Британії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-