У МОЗ розповіли, як медична система повертатиметься на деокуповані території

У МОЗ розповіли, як медична система повертатиметься на деокуповані території

Укрінформ
Україна вже зараз готується до деокупації своїх територій. А тому швидке та ефективне відновлення медичної системи в таких регіонах є стратегічним завданням держави.

На цьому наголосили в Міністерстві охорони здоров’я за результатами міжвідомчої зустрічі, в якій брали участь міжнародні та громадські організації, представники медичних закладів, передає Укрінформ.

«Швидке та ефективне відновлення медичної системи є стратегічним завданням держави для піклування про людей, які жили під окупацією. Під час розробки концепції щодо відновлення української системи охорони здоров’я на деокупованих у майбутньому територіях буде застосовано різний підхід до територій, що перебувають в окупації з 2014 року, і тих, що були окуповані після початку повномасштабного вторгнення», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: В Україні запровадять е-документування у медзакладах, які приймають захисників

Зазначається, що медичні заклади на територіях, які Росія окупувала після 24 лютого 2022 року та які функціонували в умовах проведеної реформи, будуть відновлені в інфраструктурному контексті. Також відбудеться формування штату працівників, які забезпечуватимуть роботу закладів, з'ясування актуальних потреб пацієнтів та надання відповідних пакетів послуг.

Водночас заклади, що знаходяться в регіонах, окупованих з 2014 року, матимуть інший підхід. Вони не працювали за принципами реформованої системи надання медичної допомоги, натомість на базі їх майна окупаційною владою були створені структури країни-окупанта. Тому інтеграція медичної системи на цих територіях, наголосили в МОЗ, повинна мати комплексний характер, тобто передбачатиме покроковий перехід до української системи охорони здоров’я.

Читайте також: ВООЗ від початку війни доправила в Україну близько 3300 тонн медичних засобів

Як повідомлялось, щоденно російська армія завдає ракетних ударів по мирних містах та цивільній (зокрема, і медичній) інфраструктурі, прицільно руйнує лікарні, амбулаторії, поліклініки, пологові будинки тощо. Загалом з 24 лютого 2022 року ворог пошкодив 1 381 об’єкт медзакладів, 184 об’єкти – зруйнував вщент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-