Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ядерний тероризм – найвищий щабель зла

Ядерний тероризм – найвищий щабель зла

Блоги
Укрінформ
росія може спровокувати найбільшу в історії аварію на ЗАЕС

Ситуація довкола тимчасово окупованої Запорізької АЕС продовжує тримати в напрузі увесь світ та залишається складною, бо ж росіяни не хочуть керуватися здоровим глуздом – їм традиційно ближче тактика шантажу та терору, у цьому випадку – шантажу ядерного, від якого потерпають європейці вже впродовж тривалого часу.

Фактично від початку повномасштабного вторгнення рф ситуація лише ускладнюється та набирає нових відтінків і розмірів. Повідомлення про те, що російські окупанти продовжують мінувати територію станції – тому підтвердження.

Так, днями експерти Міжнародного агентства з атомної енергії МАГАТЕ підтвердили те, що виявили протипіхотні міни спрямованої дії на периферії Запорізької атомної електростанції, яка перебуває під контролем російських загарбників. Щоправда, коментар обмежився тезою про те, що наявність вибухових пристроїв суперечить стандартам безпеки МАГАТЕ та створює додатковий психологічний тиск на працівників, що все ж ближче до вже звичного «глибокого занепокоєння». Але визнання факту мінування росіянами території, прилеглої до найбільшої атомної станції Європи, додає жахливих бонусів до образу держави-терористки рф та, беззаперечно, стане доказовою базою у майбутніх судових процесах проти рф та її злочинних дій на території України.

Тож, держава-терорист продовжує свій ядерний шантаж, намагаючись усіма способами залякати не лише українців, а й увесь світ своїми  безглуздими діями та погрозами. Фактично російські окупанти перетворили ЗАЕС на військову базу і почуваються та ведуть себе там як відверті терористи.  Але тут нічого нового про кремлівські наміри та методи ми не відкрили.

Нагадаємо, що російські окупанти захопили Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року, перетворивши її на фактор шантажу. Через окупацію на станції відбулася значна деградація ядерної та радіаційної безпеки. Це цілком очевидно, бо поєднання зброї, військової техніки росіян з дотриманням ядерної та радіаційної безпеки просто неможливе.  Російські окупанти вперше в історії перетворили цивільні ядерні об’єкти на військові цілі та місце для розміщення своєї армії, а мінування ЗАЕС – військовий злочин та небезпека для мільйонів людей, реальна загроза для усього світу.

Раніше вже повідомлялося, що російські окупаційні війська на Запорізькій АЕС перевели четвертий енергоблок станції у режим «гарячий зупин», що є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки – так прокоментували ситуацію у «Енергоатомі». Подібні дії окупантів, за роз’ясненнями фахівців, створюють нові ризики для ядерної та радіаційної безпеки, бо ж тривалий простій обладнання, відсутність належного технічного обслуговування та ремонту лише сприяють таким ускладненням та загрозам. Водночас українські розвідники попереджають також і про загрозу та можливість провокацій зі сторони росіян із застосуванням важкого озброєння на Запорізькій АЕС, аби звинуватити Україну у спробі штурму станції. Тепер мова йде про найближчу перспективу – подібні провокації можна очікувати вже наприкінці липня.

І це цілком очікуваний, на думку багатьох експертів, хід кремля після виходу з зернової угоди. Про те, що там не надто роздумують над наслідками власних злочинів та готові ризикувати життями мирних жителів для досягнення  військових і політичних цілей в Україні – свідчить російський теракт на Каховській ГЕС і щоденні злочини проти людяності, які російські загарбники чинять на території України з початку повномасштабного вторгнення.  

Тож, окупанти продовжують вчиняти злочинні дії, порушуючи всі норми ядерної та радіаційної безпеки станції та використовуючи стратегічний об’єкт як військову базу.

Очевидно, що російський  ядерний шантаж буде тривати і далі, бо це один з головних важелів тиску не лише на Україну, а й на світову спільноту. Згадаймо, як перші особи рф неодноразово вдавалися до ядерних погроз, відкрито погрожували «вдарити» по Берліну й Британії та заявляли, що відтепер російська ядерна доктрина поширюватиметься на анексовані території України.

Чітка орієнтація путінського режиму на ядерну ескалацію проглядається ще з 2020 року, коли й була затверджена російська ядерна доктрина. Саме вона, на думку кремлівських терористів, стала поштовхом для цілком «легальних» підстав подібного ядерного шантажу. Впродовж усього повномасштабного вторгнення Росія грає на підвищення ставок, використовуючи саме ядерний аргумент для стримування НАТО та інших партнерів України.

Лише посилення санкцій та введення вагомих обмежень проти російської ядерної галузі можуть стати реальним інструментом і змусити москву повернутися за стіл переговорів для домовленостей про деокупацію ЗАЕС. Міжнародна ізоляція рф посилюється, а у відповідь держава-терорист посилює і свій терор та здійснює військові злочини, за які доведеться платити посиленням санкцій та повною ізоляцією. А поки можемо констатувати, що тероризм путінського режиму перейшов на вищий щабель зла – став тероризмом ядерним. З огляду на це, росія може спровокувати найбільшу в історії аварію на ЗАЕС. Відтак, чим швидше вдасться її зупинити, тим швидше Європа та світ зможуть знову відчути безпеку.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-