Персонал ЗАЕС відмовляється запускати блок №4 - Енергоатом

Персонал ЗАЕС відмовляється запускати блок №4 - Енергоатом

Укрінформ
Український персонал Запорізької АЕС відмовляється виконувати наказ нелегітимного керівництва станції щодо запуску блоку №4.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЕК «Енергоатом» у Телеграмі.

«Незаконно призначений російською владою «генеральний директор» тимчасово окупованої Запорізької АЕС Юрій Чернічук вмовляє атомників, які відмовились підписати фейкові контракти з Росатомом, запустити четвертий енергоблок. Персонал станції категорично відмовляється виконувати злочинний наказ, який є прямим порушенням ліцензії на експлуатацію, виданої Держатомрегулювання України (ДІЯРУ)», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що впродовж останнього тижня через постійний фізичний і психологічний тиск окупантів близько 30 осіб ліцензованого персоналу ЗАЕС залишили Енергодар. Їм вдалось виїхати на підконтрольну уряду України територію. Нині ж оперативний персонал, який завезли з РФ, є абсолютно некомпетентним та не має відповідного досвіду.

Читайте також: Росіяни готують на ЗАЕС провокації із застосуванням важкого озброєння - ГУР

Чернічук намагається вийти зі становища, що склалося, та долучити до роботи станції тих українських працівників, які ще раніше відмовились підписати фейкові контракти з Росатомом і яким було заблоковано доступ на станцію.

«Відповідальний український персонал усвідомлює, що порушення умов ліцензії ДІЯРУ призведе до втрати персональних ліцензій після деокупації ЗАЕС», – додали в Енергоатомі.

Як повідомила Державна інспекція ядерного регулювання, наміри російської окупаційної адміністрації перевести енергоблок №4 зі стану «холодний зупин» (що передбачено ліцензією на експлуатацію вказаної ядерної установки) у стан «гарячий зупин» в умовах втрати основного джерела водопостачання для систем, важливих для безпеки, та необхідності мінімізації водоспоживання на ЗАЕС, є «безглуздими та є нічим іншим як цинічним шантажем».

Крім того, за наявною інформацією, «станом на 20 липня 2023 року енергоблок №5 Запорізької АЕС продовжує експлуатуватися у стані «гарячий зупин», що є порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Російські окупанти перешкоджають легітимній експлуатуючій організації ДП «НАЕК «Енергоатом» та українському ліцензованому персоналу ВП ЗАЕС перевести енергоблок №5 у стан «холодний зупин», який є найбільш оптимальним і безпечним у зв'язку з втратою Каховського водосховища – основного джерела водопостачання для систем охолодження», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, наміри російських окупантів перевести енергоблок №4 Запорізької АЕС у стан «гарячого зупину» створить значні додаткові ризики для ядерної та радіаційної безпеки.

Фото: Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-