Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

З ракетами у маніяків ситуація продовжує бути неоднозначною

З ракетами у маніяків ситуація продовжує бути неоднозначною

Блоги
Укрінформ
Ракетні удари та нальоти дронів Shahed: які тенденції в липні

Перша половина липня показала виразну диспропорцію застосування ракет та дронів-камікадзе. У той час як дрони Shahed-136 продовжили стабільно запускатися окупантами, то ракет практично немає.

За першу половину липня по Україні було запущено 134 (+/-5% через ситуативну недомовленість у звітах) дронів-камікадзе. Фактично, це дуже близький показник за той же період з травневими масовими пусками – 141, але трохи більше червневих нальотів – 113.

лллллллллллллллллл
Іранський дрон-камікадзе типу Shahed 136 та уламки збитих дронів цього типу

Це говорить про те, що середній показник застосування дронів Shahed не знижується завдяки налагодженим стабільним поставкам з Ірану. Отже, очікувати тривалої паузи у застосуванні Shahed-136 в даний час не варто. Окремо стоїть питання виробництва дронів у самій Росії.

З ракетами ситуація продовжує бути неоднозначною. За першу половину липня було застосовано 15 КРМБ “Калібр” та 1 одиниця “Іскандер-К”. При цьому авіаційні крилаті ракети Х-101/555 не застосовувалися з 24 червня. Також не запускалися Х-22, як це було в червні.

лллллллллллллллллл
1. Ракетний удар по Краматорську.                                        2. Удар по Львову 6 липня

Загалом потенціал виробництва Х-101/555 в РФ за три тижні дозволяє видати до 25-30 ракет. При цьому, не забуваємо про ракети, що знаходяться на зберіганні, після зняття вимагають незначного обслуговування. Тобто йде процес накопичення боєкомплекту, що не може не насторожувати.

У контексті вже очевидного накопичення БК окупантами актуальним стає питання, як довго це триватиме і для яких цілей? Моя особиста думка – маніяки готуються до серпня, особливо до Дня Незалежності України. Цей день російські окупанти особливо неконтрольовано ненавидять.

Хоча є й інша версія – підготовка до зимового періоду. Ракетні удари наносяться вкрай обмеженим боєкомплектом і час від часу, але основні удари відновляться в осінньо-зимовий період. Я не особливий прихильник такої версії, але й не виключаю її.

Олександр Коваленко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-