Пам’яті стрільця Андрія Черніцького (позивний «Апостол»)

Пам’яті стрільця Андрія Черніцького (позивний «Апостол»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він загинув у бою, прикриваючи своїх побратимів

39-річний командир стрілецького відділення 19-го окремого стрілецького батальйону Андрій Черніцький (позивний «Апостол») загинув 1 липня 2023 року на Луганщині.

«У бою з окупантами, прикриваючи побратимів, героїчно загинув депутат VII скликання Хмельницької міської ради, наш побратим Андрій Черніцький «Апостол», - повідомив про загибель військовослужбовця голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Боротьба за Україну для Андрія розпочалася ще під час Революції Гідності. Тоді на Майдані у Києві він отримав поранення. Згодом, коли почалася війна у 2014 році, чоловік без вагань приєднався до лав ЗСУ та воював в артилерії.

Упродовж 2017-2020 років Андрій був депутатом Хмельницької ради. На початку повномасштабної війни добровільно пішов у військкомат і потрапив на службу в новостворений 19-й окремий стрілецький батальйон.

«Андрія знаю десять років, за цей час провели з ним немало часу разом. У 2012-му агітували за «Свободу», у 2013-2014 роках боролись з режимом Януковича, тоді організовували кілька акцій «прямої дії», з Андрієм можна було йти на все, бо чітко був упевнений в ньому, як в самому собі. У 2015-му Андрій пішов воювати, служив артилеристом, був поранений. У 2016 році працювали з ним у ЖЕК-1, Андрій був хорошим головним інженером, завдяки заповзятості і працьовитості швидко заслужив авторитет серед хлопців. 1 липня, відбиваючи танкову атаку окупантів, Андрій загинув. Загинув як герой, врятувавши побратимів, давши їм час для оборони…», - написав у соцмережі заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок. 

Друзі знали Андрія як добру та відкриту людину, яка не тримала зла та образ. Подруга його сім’ї Анастасія Ярова поділилася, що він «любив Україну та захищав мову, дбав про традиції та культуру, виховував своїх дітей з Україною в серці». 

Побратими називають «Апостола» совістю батальйону. Він завжди приходив на допомогу усім, хто її потребував.

«Андрій (Апостол) Черніцький, ти прожив гідне життя, для мене честь мати такого кума та побратима як ти. Певно, втрата тебе одна з найболючіших у цій війні. Ти загинув героєм, не вистачило у москалів куль, щоб побороти тебе… лиш танки змогли зупинити тебе, але не зупинять ту святу ідею, у яку ти вірив, та за яку ти воював. Памʼять про тебе буде жити вічно. Маю честь. Спочивай з Богом, брате…», - згадує про Черніцького один із його побратимів. 

У своєму останньому бою Андрій разом із Леонідом Оксютою зі Славути під час штурму бойових позицій врятував шістьох побратимів і знищив 30 ворогів. «Апостол» стріляв по танку з гранатомета, аби прикрити своїх бійців, які опинилися в оточенні.

«Андрій свідомо відволікав увагу на себе. Танк убив двох наших хлопців (Черніцького та Оксюту – ред.), але через півтори години побратими цей танк спалили. Андрій загинув, без перебільшення, як герой, і ми будемо клопотати про те, аби надати Андрію та Леоніду звання «Герой України», - розповів побратим загиблого Роман Миколаїв.

30 червня Андрій привітав свою дружину Іванну з днем народження і надіслав квіти. А вже 1 липня вона дізналася про загибель коханого.

Андрія Черніцького поховали на Алеї Слави кладовища мікрорайону Ракове у Хмельницькому.

«Дуже важко сьогодні прощатися з Андрієм Черніцьким – щирим, справжнім, відважним воїном та гідним громадянином… Його внесок у розбудову України як міцної держави, її героїчний захист, постає прикладом для сьогодення і для прийдешніх поколінь. Ми не стерті з карти, а продовжуємо жити і боронити власну свободу завдяки таким воїнам, як він», - написав у день прощання з Андрієм його знайомий Василь Камінський.

У загиблого воїна залишилися батьки, дружина та двоє дітей.

Вічна пам'ять Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Андрія Черніцького, Фейсбук-сторінка Василя Камінського, сайт Vsim.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-