Пам'яті медика батальйону «Госпітальєри» Наталії Фраушер (позивний «Австрійка»)

Пам'яті медика батальйону «Госпітальєри» Наталії Фраушер (позивний «Австрійка»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Жінка на початку повномасштабної війни повернулася до України, аби рятувати життя

«Австрійка» Наталія Яцун (Фраушер) родом з Кропивницького. Працювала лікарем до початку війни у 2014 році. Після - рятувала поранених на Донеччині. За два роки до повномасштабного вторгнення РФ переїхала до Австрії, вийшла заміж, разом із чоловіком-австрійцем працювала у приватній клініці стоматологом. Також займалася волонтерством - збирала й відправляла в Україну гуманітарні й медичні вантажі. У квітні 2022 року приєдналася до медичного батальйону «Госпітальєри».

Фото: Фейсбук-сторінка Nataliia Nataliia

 «Госпітальєри» — український волонтерський медичний батальйон, що бере участь у російсько-українській війні з 2014 року. Займається наданням першої медичної, домедичної допомоги та евакуацією поранених українських воїнів з найгарячіших ділянок фронту. Гасло — «Заради кожного життя!». Саме до цього батальйону доєдналася Наталія. Жінка без вагань на початку повномасштабної війни повернулася до України, аби рятувати життя. Але сама загинула у свої 46 років, за три дні до ротації, під час евакуації поранених військових. У Наталії залишилися донька та батьки.

Фото: Фейсбук-сторінка Nataliia Nataliia

Про те, що військова медикиня із позивним «Австрійка» загинула, повідомила керівниця батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич. Їхній евакуаційний автобус на темній дорозі зіткнувся з військовою вантажівкою, яка стояла на дорозі без освітлення. Автобус «Кракен», обладнаний для підтримки життєдіяльності поранених протягом довгих відстаней між шпиталями, на якому медики вивозили поранених бійців, потрапив у смертельну ДТП 26 червня 2022 року.

«На жаль, в нашій родині Госпітальєрів сталось страшне горе, - написала тоді Яна. - Наш екіпаж автобуса "Кракен" потрапив в страшне ДТП. Зіштовхнувся з військовим КРАЗом. Наше сонечко «Австрійка» після 30 хвилин боротьби за життя, на жаль, померла. Вона отримала ушкодження голови, несумісне з життям».

Олександр Щерба — український дипломат, колишній посол України в Австрії, написав у Фейсбуці після похорону «Австрійки»: «Сьогодні в Києві попрощалися з Наталею Фраушер з Інсбруку, «Австрійкою» із загону «Госпітальєрів». У людини було все. Вона все кинула і поїхала на війну - допомагати рятувати свою землю. Михайлівській золотоверхий собор був повний красивих, благородних українських облич. Жінки і чоловіки, хлопці і дівчата – стояли і плакали. Вона колись декілька разів писала мені як послу з різних питань. Пандемія, вибори… Я намагався допомогти. Сьогодні ось вперше побачилися. Світла пам’ять Вам, Наталю!».

Наталія разом із екіпажем «Кракена» евакуювала 152 поранених. На похороні Яна Зінкевич пообіцяла, що батальйон купить і обладнає новий автобус, який продовжить перевозити поранених, а назвуть його на честь Фраушер. І цей автобус є, з нього дивляться очі «Австрійки» серед соняшників – робота художниці Ірени Миколів.

Екіпаж «Австрійки» - реанімації на колесах - розвантажує прифронтові шпиталі, адже новоприбулим пораненим не завжди там є місця. А оскільки прифронтові лікарі працюють на виснаження, такий транспорт допомагає зекономити сили медичному персоналу. Забирають поранених із відділень хірургії та реанімації. На противагу іншим транспортним засобам, такий автобус за один виїзд перевозить більшу кількість людей, що потребують допомоги. «Австрійка» знову рятує сотні життів.

Фото: Кропивницька міська рада

«Медичний автобус госпітальєрів бував у різних ситуаціях, інколи доводилося евакуйовувати поранених з дуже гарячих місць, але завжди працювали плідно й оперативно. Коли Наталка загинула, ми пообіцяли, що відновимо автобус, який також зазнав значних ушкоджень. Ми свою обіцянку виконали. Автобус «Австрійка» і далі рятуватиме життя наших бійців», - зазначила Яна, коли разом із групою медиків, які служать у батальйоні «Госпітальєри», була на батьківщині Наталії - у Кропивницькому. Вони тоді приїхали саме на тому новому автобусі.

Фото: Кропивницька міська рада

Медики побували і в школі, яку колись закінчила Наталія. На подвір’ї гімназії зібралося багато вчителів, учнів і їхніх батьків, кропивничан, які особисто знали жінку. Була на заході й мама Наталії - Зоя Яцун.

Фото: Кропивницька міська рада

«Цю школу закінчили три покоління моєї родини: мій чоловік, Наталка і її донька Валерія. Для мене стіни цієї школи стали рідними. А ще я дуже вдячна Яні Зінкевич, яка створила батальйон «Госпітальєри» і залучила мою доньку допомагати нашим захисникам. Наталка виконала свою місію, врятувала багато життів наших воїнів. І цей красень автобус, який тепер носитиме ім’я «Австрійка», знову поїде на фронт допомагати пораненим. Хай вона ангелом оберігає його на всьому шляху, а пам’ять про неї живе завжди», - сказала тоді мама Наталії.

На фейсбук-сторінці Української Добровольчої Армії нещодавно опублікували допис про те, що рейс «Австрійка» перевіз вже тисячу поранених із фронтових стабпунктів до великих госпіталів. Побратими з УДА написали: «Австрійко, посестро. Скоро рік, відколи ти трагічно покинула наш берег і долучилась до небесної чоти Госпітальєрів, але твоя місія невпинна - і ось перша висока планка, якої ми всі разом досягли. Твій чин не зупинити, поки наші екіпажі працюють заради кожного життя. І присвячують кожен успішний виїзд твоїй пам'яті та пам'яті полеглих під час порятунку інших».

Вічна пам'ять і вдячність Героїні!

Перше фото: Жіночий Ветеранський Рух

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-