Заколот Пригожина змінив позицію Байдена в питанні передачі Україні ATACMS - експерт

Заколот Пригожина змінив позицію Байдена в питанні передачі Україні ATACMS - експерт

Укрінформ
Президент США Джо Байден може змінити свою позицію у питанні передачі Україні оперативно-тактичних ракет ATACMS, бо Захід відчув слабкість президента РФ Володимира Путіна під час збройного заколоту ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина.

Про це сказав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак, передає Укрінформ з посиланням на сайт ЦДАКР

“Ситуація після спроби заколоту Пригожина відчутно змінилася, бо Захід відчув слабкість Путіна, а факт його втечи з Москви та різка зміна риторики перед справжньою небезпекою засвідчили можливість звільнення Криму та Донбасу вже в 2023 році — в разі оперативної підтримки України ракетами. Як очікується, Байден може прийняти рішення найближчими днями, що миттєво “розблокує” ракетну опцію в Німеччині, і Україна на додаток до британських крилатих ракет Storm Shadow отримає німецькі аналоги Taurus із радіусом дії до 400-500”, - підкреслив експерт.

За його розрахунками, загалом для виконання завдань звільнення територій Україні потрібно 200-300 таких далекобійних ракет.

Читайте також: Уряд США наблизився до надання Україні ракет ATACMS – WSJ

Бадрак вважає, що спільно блок НАТО здатний їх надати. Зокрема, він нагадав, що у Конгресі США в червні вже пропонували виділити 80 млн дол. на постачання Україні далекобійних ракет ATACMS — це приблизно на 80-100 ракет. Стільки ж може надати Німеччина і стільки ж Британія, додав він.

Отже, підкреслив експерт, можливості для швидкої перемоги є, питання лише у рішучості адміністрації Байдена.

При цьому Бадрак додав, що артилеристам ЗСУ навіть не доведеться опановувати нову зброю - ракети ATACMS можна використовувати з установок HIMARS.

Читайте також: Можливість передачі Україні ракет ATACMS досить висока – американський cенатор

Як повідомлялося, армійська тактична ракетна система (ATACMS) має радіус дії близько 190 миль (більше 300 км), чого достатньо для ураження українськими силами російських цілей далеко за лінією фронту.

Фото з сайту cacds.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-