Заступниця генсека ООН розповіла на Радбезі про наслідки підриву Каховської греблі

Заступниця генсека ООН розповіла на Радбезі про наслідки підриву Каховської греблі

Укрінформ
Найзначніше руйнування цивільної інфраструктури під час російської війни проти України відбулося 6 червня, коли було зруйновано греблю Каховської ГЕС.

Про це заявила на засіданні Ради Безпеки ООН у п’ятницю заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хоча точні обставини залишаються неясними, ця катастрофа матиме серйозні негативні наслідки», – заявила вона.

За словами Дікарло, затоплено десятки населених пунктів, постраждали тисячі людей, при цьому десятки загинули.

Вона нагадала, що Каховське водосховище, яке було джерелом питної води щонайменше для 700 тис. осіб, втратило 70% своєї місткості.

«Зростають побоювання, що паводкові води можуть перенести міни в раніше розміновані райони, що ще більше поставить під загрозу життя людей. Пошкодження каналізаційних систем і нестача чистої води підвищили ризик захворювань, що передаються через воду», – додала вона.

Читайте також: РФ фактично повністю контролює Секретаріат ООН, де працюють майже 400 росіян – Єльченко

Заступниця Генсека також наголосила на шкоді, яку завдала катастрофа сільськогосподарським землям та сектору виробництва продуктів харчування. ООН вже розпочала оцінку масштабів шкоди, завданої навколишньому середовищу, зазначила вона.

«Ми глибоко стурбовані повідомленнями про те, що евакуйовані цивільні особи та персонал рятувальних служб зазнавали обстрілів», – сказала Дікарло.

Вона наголосила, що ООН не має доступу на тимчасово окуповані території.

«Ми закликаємо російську владу діяти відповідно до своїх зобов'язань з міжнародного гуманітарного права і забезпечити безпечний і безперешкодний доступ до всіх постраждалих районів. У допомозі не можна відмовляти людям, які її потребують», – сказала вона.

За словами Дікардо, в ООН також «стурбовані повідомленнями про пошкодження найбільшого у світі аміакопроводу Тольятті – Одеса в Харківській області».

Читайте також: П’ять країн закликали генсека ООН розслідувати передачу іранських дронів Росії

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Рада Безпеки ООН обговорює ситуацію в Україні у зв’язку з російською війною.

Російські війська в ніч проти 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС, чим викликали масштабну техногенну катастрофу. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано. Збитки, яких зазнала Україна внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, складають близько $1,5 мільярда, і це не фінальна сума.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-