«Рамштайн-13» – це продовження «Рамштайну-12»: союзники коригують допомогу ЗСУ

«Рамштайн-13» – це продовження «Рамштайну-12»: союзники коригують допомогу ЗСУ

Укрінформ
Генерал Остін: «Партнери підлаштовуватимуться до змін обставин на полі бою й відповідно до того темпу, з яким змінюються потреби України»

Західні союзники України провели у Брюсселі чергову — тринадцяту за рахунком зустріч у форматі «Рамштайн», в якій взяли участь очільники оборонних відомств із 50 країн світу. Від попереднього засідання, яке відбулося у віртуальному форматі, минуло менше місяця. Що означає це пришвидшення темпу?

Напередодні Київ встиг озвучити пріоритетні напрямки для продовження визвольної війни України проти Росії. Зокрема, йшлося про постачання додаткової амуніції, бронетехніки, артилерії, РСЗВ, ППО та боєприпасів до цих систем, створення хабів для ремонту та оснащення техніки як в Україні, так і на території союзних країн. А також – предметне обговорення питань підготовки пілотів на винищувачах F-16.

Чи були задоволені наші потреби?

У цілому «Рамштайн» завершився для України успішно. Особливо обнадіює реакція очільника Міноборони Олексія Резнікова, разом з яким у Брюсселі були представники Повітряних Сил ЗСУ, що може свідчити про вихід переговорів щодо винищувачів на фінальний етап.

Позитивні новини про «пташину коаліцію»

Олексій Резніков після «Рамштайну» заявив, що задоволений результатами засідання, а також розповів про зобов'язання партнерів щодо початку навчання пілотів ЗСУ на західних винищувачах.

Міністр оборони сказав, що чув важливі новини про «пташину коаліцію» (коаліцію винищувачів, - Ред.). Спершу будуть навчання на F-16 під керівництвом інструкторів з Нідерландів та Данії. Далі долучяться й інші країни.

Марк Міллі, Єнс Столтенберг, Олексій Резніков та Ллойд Остін
Марк Міллі, Єнс Столтенберг, Олексій Резніков та Ллойд Остін

«У нас є танкова, протиповітряна коаліції, артилерійська сім'я, родина РСЗВ. Я переконаний, що буде "пташина коаліція". Це означає, що майбутні сили України залишатимуться східним щитом Європи та НАТО», - сказав пан Резніков.

Окрім того, він повідомив, що міністри оборони Люксембурга та Естонії підтримали його ініціативу щодо створення ще й «ІТ-коаліції». Наразі Резніков не розповів, про яку саме співпрацю йдеться, але запевнив, що «це перетвориться на щось захоплююче»: «Слідкуйте за оновленнями. на горизонті нова коаліція для забезпечення перемоги України. Сьогодні на засіданні мої колеги Франсуа Бауш та Ханно Певкур підтримали мою ідею створення «ІТ-коаліції» в рамках «Рамштайну». Вони готові взяти на себе лідерську роль у створенні цієї групи». 

Російські фейки про втрати ЗСУ

Міністр оборони США Ллойд Остін аналізуючи ситуацію на полі бою заявив, що Україна дійсно має втрати техніки.

«На війні техніка завжди отримує пошкодження, і це триватиме, доки будуть тривати бойові дії. Що важливо: українці мають можливість відновлювати пошкоджене обладнання, де це можливо, ремонтувати і повертати на поле бою», - сказав він.

Глава Пентагону висловив упевненість, що союзники продовжать постачати техніку для ЗСУ, а також висміяв російські фейки про «величезні» втрати ЗСУ.

«Пошкодження (техніки) на полі бою будуть і далі. Я думаю, росіяни показали нам одні й ті самі 5 транспортних засобів по тисячу разів із десяти різних кутів. Але, відверто, в українців досі залишається чимало бойової сили»,  – заперечив дезінформаторам генерал Остін.

Буде важка битва, але Україна переможе: інші важливі заяви за підсумками "Рамштайну"

Міністр оборони США наголосив, що коли більше року тому Росія почала неспровоковане вторгнення в Україну, Путін думав, що він легко переможе. Але він помилявся.

«Українці виграли битву під Києвом, вони звільнили Харківську область і Херсон. І сьогодні Україна у хорошій позиції для вирішення майбутніх викликів», - заявив Ллойд Остін.

Глава Пентагону переконаний, що боротьба України – «це марафон, а не спринт».

Ллойд Остін
Ллойд Остін

«І тому ми сьогодні розглядатимемо найнагальніші потреби, які висуває Україна. Партнери підлаштовуватимуться до змін обставин на полі бою й відповідно до того темпу, з яким змінюються потреби України. Наші колеги також розробляють подальші плани навчання українських військових , щоб вони були стабільними й безперебійними. Також ми націлюватимемося на довгострокову перспективу й на довготривалий мир для України, яка живе поруч із таким сусідом. І не вводьте себе в оману, ми будемо з Україною в довгостроковій перспективі», - сказав він, відзначивши українських військових, які «продемонстрували видатну хоробрість і майстерність».

Своєю чергою голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що Україна спроможна звільнити всі окуповані території, а також запевнив, що США надаватимуть Україні озброєння до того моменту, поки Росія не припинить агресію.

Марк Міллі
Марк Міллі

«Сотні тисяч росіян окопалися і чекають на українців. Це буде важка битва. Але Україна все одно переможе!» – наголосив генерал Міллі.

Яке озброєння отримає Україна за підсумками Рамштайну-13

Про постачання більшої кількості озброєння Києву та іншу безпекову допомогу публічно оголосили наступні країни:

Канада

  • 288 ракет AIM-7 для ППО України на $500 млн;
  • 6750 штурмових гвинтівок;
  • 1,1 мільйона патронів калібру 7,62 мм;
  • 10 тис. артилерійських снарядів 105-мм;
  • 250 тис. патронів калібру 5,56 мм;
  • 70 тис. снайперських боєприпасів.
  • продовження операції UNIFIER із навчання українських військових до 2026 року;
  • сприяння підготовці пілотів на F-16;
  • обслуговування та підтримка українських літаків F-16 після їх передачі Україні;
  • продовження постачання броньованих машин Senator (116 з 200 уже прибули в Україну, ще 18 доїдуть наступного тижня);
  • допомога з обслуговуванням танків Leopard-2 у Польщі.

США

  • системи ППО і ракети до них. Крім того, важливо нагадати, що напередодні «Рамштайну» Вашингтон ухвалив пакет на $350 млн. До нього, зокрема, входять боєприпаси для HIMARS і бронетехніка – 10 БТР Stryker та 15 БМП Bradley. Постачання цієї зброї може бути швидким, оскільки її братимуть зі складів Пентагона. І це важливо на тлі втрат, які є неминучими під час наступу.

Велика Британія

  • системи ППО і сотні ракет до них. Крім того, Міноборони країни опублікувало інтригуюче відео з двома типами дронів: квадрокоптери, що скидають у воду щось подібне до торпеди, та великий БПЛА у формі монокрила. Британці не розповіли деталей, але повідомили, що це будуть розвідувальні та ударні безпілотники, а допомога надійде вже в липні. До пакета також увійдуть радари, гармати, значна кількість боєприпасів.

Данія

  • довгостроковий пакет військової допомоги на $2,6 млрд до 2024 року;

Італія

  • нагальні засоби захисту, деталі не уточнюються;

Норвегія

  • багаторічний пакет оборонної допомоги;
Союзники зосередилися на посиленні української системи протиповітряної оборони (ППО) та постачанні боєприпасів
Союзники зосередилися на посиленні української системи протиповітряної оборони (ППО) та постачанні боєприпасів

Німеччина

  • багаторічний пакет оборонної допомоги;
  • обслуговування танків Leopard;
  • 64 ракети для системи ППО Patriot.
  • 2 броньовані машини для розмінування Wisent 1, 2 тягачі з причепами для транспортування важкої техніки і 16 грузовиків Zetros.

Швеція

  • створення центрів обслуговування переданої військової техніки поблизу України;
  • тестування можливостей винищувачів НАТО, зокрема Gripen, українськими військовими.

Іспанія

  • 20 гусеничних броньованих машин,;
  • 4 танки Leopard 2А4;
  • польовий шпиталь Role 2 plus, здатний надавати невідкладну хірургічну допомогу та лікування.

Данія та Нідерланди (спільно)

  • більше систем ППО і сотні ракет до них;
  • тренування українських пілотів;
  • 14 танків Leopard 2.

Динаміка прискорюється: що про «Рамштайн-13» кажуть експерти?

В коментарі «Укрінформу» дипломат Вадим Трюхан заявив, що важлива не стільки частота засідань в рамках формату «Рамштайн», скільки зміст прийнятих рішень.

«Дві останні зустрічі треба розглядати в комплексі. «Рамштайн-12» заклав початок створення авіаційної коаліції, а «Рамштайн-13» фактично завершив цей процес. Тепер вже чітко викристалізувалося: що, коли, хто і за що відповідає. Україна точно матиме західні літаки. Залишається тільки великий знак питання – коли саме це станеться?» - каже дипломат.

Союзники намагаються допомогти Україні максимально ефективно провести контрнаступ.

«Незважаючи на те, що певні контрнаступальні дії відбуваються протягом останніх двох тижнів, і що вже є певні здобутки, зокрема, звільнення перших семи українських сіл, керівництво української держави, щонайперше президент, говорить, що йде розвідка боєм, - розповідає пан Трюхан. - Відтак, серед іншого, одним із завдань союзників полягало в тому, щоб підштовхнути Україну до початку широкомасштабних дій. Тому і прозвучали рішення про багаторічні програми підтримки України, про виділення додаткових пакетів бронетехніки, про надання додаткових ракет для ППО і таке інше».

Рамштайн-12» заклав початок створення авіаційної коаліції, а «Рамштайн-13» фактично завершив цей процес
«Рамштайн-12» заклав початок створення авіаційної коаліції, а «Рамштайн-13» фактично завершив цей процес

Це все спрямовано на те, щоби показати рашистам, що ніякого розколу, ніякої втоми від України, ніяких ознак того, що допомога буде припинена – немає: «Навпаки, на «Рамштайні» цього разу знову акцент було зроблено на тому, що допомога від союзників триватиме стільки, скільки потрібно, допоки не буде звільнено усю територію України».

І це  дуже важливо, бо в такій ситуації Генштаб та Міноборони зможуть ще краще планувати забезпечення військ зброєю, боєкомплектом, амуніцією…

«Це позитив, адже довготермінове планування завжди було Ахіллесовою п'ятою українського військового керівництва. Водночас це ще вказує на те, що ніхто на Заході не розраховує, що весняно-літній контрнаступ призведе до завершення війни. Як сказав Ллойд Остін, боротьба України – "це марафон, а не спринт". Партнери це розуміють і будуть з нами в довгостроковій перспективі», - переконує Вадим Трюхан.

Тим часом керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук каже, що динаміка прискорюється. Зростає інтенсивність бойових дій на полі бою, набирає обертів і наш з партнерами дипломатичний і військово-технічний діалог.

«Перші результати підготовчого етапу контрнаступу свідчать про певні проблеми, очевидні для наших військових, і на які намагалися закривати очі наші союзники. Але в перемозі в цій битві зацікавлені усі. Отже партнери вимушені приймати ті рішення, на які вони ще не були готові три-чотири тижні тому», - розповідає військовий експерт.

На його думку, результати "Рамштайну-13" можна поділити на два треки.

Перший – це корекція поставок озброєння і боєприпасів на короткострокову перспективу, обумовлена характером поточних бойових дій.

Другий – обумовлений все більшим розумінням, що ми вступили не "в останній бій", що треба планувати "в довгу".

«Це узгодження позицій по "танковій коаліції", просування "протиповітряної" і "літакової" коаліцій, формування "коаліції ІТ" тощо. Тримаймо стрій, ми не одні», - наголосив пан Лакійчук.

А ще він звернув увагу на очевидне, але не артикульоване: вчорашній "Рамштайн" був використаний і для непублічних та неформальних перемовин щодо перспектив членства України в НАТО і "гарантій безпеки" напередодні Вільнюського саміту НАТО.

«Боротьба на цьому фронті теж триває», - резюмував аналітик.

 Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-