Гроссі вирушив із Києва на ЗАЕС для оцінки ситуації після підриву Каховської греблі

Гроссі вирушив із Києва на ЗАЕС для оцінки ситуації після підриву Каховської греблі

Укрінформ
Місія МАГАТЕ на чолі із генеральним директором організації Рафаелем Гроссі вирушає на Запорізьку АЕС, щоб отримати точніші оцінки ситуації на станції після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Про це Гроссі повідомив журналістам на брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хочу дати власну оцінку, я хочу поїхати туди, обговорити з місцевим керівництвом, які заходи вони вживають, а потім зробити більш остаточною оцінку того, які дані ми маємо», - сказав він.

Гендиректор МАГАТЕ пояснив, що падіння води у резервуарах на ЗАЕС є серйозною ситуацією, і є межа, за якою неможливо буде закачувати її з водойми на майданчик.

Гроссі також планує оцінити і зробити рекомендації щодо невідповідності дій росіян, які контролюють ЗАЕС, і вказівки України, зокрема у питанні переведення енергоблоків у «холодну зупинку».

Читайте також: МАГАТЕ запускає програму допомоги Україні у зв’язку з підривом греблі на Каховській ГЕС

«Ми повинні побачити, чи зможемо ми отримати можливість качати воду назад, та подивитися інші альтернативи. Альтернативи є, і це також потрібно обговорити. Чи працює це онлайн, як і решта зовнішньої частини заводу - я не знаю про це. Мені доведеться побачити», - наголосив він.

Гендиректор МАГАТЕ заявив, що проведе на Запорізькій станції декілька годин, здійснить ротацію і залишить свою команду із чотирьох осіб. За його словами, вони збільшують її і намагаються зробити свою присутність на АЕС якомога помітнішою і впливовішою для запобігання ядерній аварії. Гроссі також поінформував, що отримав гарантії безпеки як з української, так і з російської сторони.

Читайте також: Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС достатній для забезпечення потреб станції - Енергоатом

Як повідомлялося, 7 червня Гроссі заявив, що очолить місію, яка поїде на Запорізьку АЕС після підриву росіянами Каховської ГЕС. Він додав, що це - «вирішальний момент для ядерної безпеки».

Російські війська в ніч проти 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-