Пам’яті херсонського волонтера Ігоря Коси

Пам’яті херсонського волонтера Ігоря Коси

Хвилина мовчання
Укрінформ
Його вбили росіяни, коли віз медикаменти дітям

Ігор Коса загинув на Херсонщині 31 березня 2022, коли віз медикаменти в Олешківський дитячий будинок - його авто розстріляли росіяни біля села Софіївка Херсонської області.

Волонтер народився 26 травня 1995 року в Запоріжжі. З народження мав фізичні обмеження розвитку, батьки від нього відмовились. До чотирьох років хлопець жив у запорізькому будинку дитини «Сонечко». З 2000 року був вихованцем Олешківського дитячого будинку, що на Херсонщині - це заклад для дітей з фізичними вадами розвитку та дітей-сиріт. Поки він там ріс, ніхто з батьків чи родичів його долею не цікавився.

Фото: Фейсбук-сторінка Ірина Ларікова

«Ми разом з Ігорем росли в Олешківському дитячому будинку - інтернаті, але були в різних групах», - розповів Укрінформу голова громадської організації «Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю «ВЕЛІД», радник голови Херсонської ОДА з дотримання прав людей з інвалідністю в області, представник Національної Асамблеї людей з інвалідністю України в області Віктор Булка.

Ігор та Віктор почали більше товаришувати, а потім і дружити вже після інтернату, коли отримали соціальне житло у Херсоні у 2016 році.

«Ігор був позитивним, любив життя і був готовий прийти на допомогу, попри будь-які перешкоди. Коли я реалізовував проєкти для людей з інвалідністю в області, він завжди був поряд. Але Ігор не хотів публічності, казав, що не хоче аби писали, говорили, як він допомагає»,- розповідає Віктор.

Фото: Фейсбук-сторінка Lina Deshvar

Після інтернату Ігор навчався на автослюсаря у професійному училищі в Олешках, потім довго працював у проєкті обласного благодійного фонду «Мій дім» водієм «Соціального таксі» у Херсоні. Це був спеціально обладнаний автомобіль, яким перевозили людей з інвалідністю, що пересувалися на візках, милицях. За словами друга, Ігор був людиною, яка вселяла надію в інших, він любив казати: «Прорвемося, все буде добре, заспокойся».

«Він завжди посміхався, всюди бачив позитив. Хоч йому особисто було важко, він був сиротою, людиною з інвалідністю, мав дефект мовлення - багато хто його не розумів. До речі, останнім він певною мірою користувався: якщо людина його, як то кажуть, доводила, то він міг щось сказати напряму гостреньке, але розуміли, що саме він сказав, лише ми, його друзі», - пригадує Віктор.

Він розповідає, що Ігор першим о 6-й ранку зателефонував до нього в день вторгнення, 24 лютого.

"Перед широкомасштабним вторгненням він уже мешкав у Києві, працював у службі таксі, допомагав нашим військовим як волонтер", - каже Віктор.

Після 24 лютого 2022 року Ігор відразу почав вивозити людей з Ірпеня, Бучі, Гостомеля. Протягом березня 2022 року він із групою волонтерів з Одеси вже евакуйовував людей з Херсонської області. Більшість із них були літні та люди з інвалідністю, багатодітні сім’ї.

Чоловік вивозив з Олешківського дитячого будинку випускників з інвалідністю, а в Олешки віз ліки для дітей з особливими освітніми потребами, що мешкали у дитбудинку.

Фото: Олександр Глібка

«Його нічого не зупиняло, я його просив: Ігорьок, бережи себе. А він відповідав, що в окупації чекають діти, яким потрібно завезти медикаменти. Його попереджали й інші волонтери, що це дуже небезпечно», - розповідає Віктор.

Ігоря вбили росіяни, коли він віз медикаменти дітям, дорогою назад волонтер планував ще евакуювати друзів – випускників Олешківського інтернату, які жили на Херсонщині в окупації.

Фото: Фейсбук-сторінка Lina Deshvar

«Рік після його загибелі ми сподівалися на диво. Я постійно писав у Фейсбуці: вірю, що ти живий. Але після звільнення території правоохоронці змогли дістатися до місця його загибелі, експертиза підтвердила, що Ігор загинув і що це саме його останки», - каже Віктор.

Друзі поховали Ігоря Косу в Одесі.

Віктор Булка створив петицію, яка оприлюднена на офіційному інтернет-представництві Президента України – він дуже хоче, щоб Ігорю Косі присвоїли почесне звання "Герой України" (посмертно), адже той рятував людей і заслуговує на таку шану. Наразі зібрано вже майже 6000 із 25 тисяч необхідних голосів, збір підписів триває.

Вічна пам'ять Герою!

Фото з архіву Віктора Булки та фонду "Приятелі дітей"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-