Гендиректор МАГАТЕ закликав не використовувати ЗАЕС як військову базу

Гендиректор МАГАТЕ закликав не використовувати ЗАЕС як військову базу

Укрінформ
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі закликав не використовувати окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію як військову базу.

Як передає Укрінформ, відповідна заява Гроссі розміщена на сайті МАГАТЕ.

"Це дуже просто: не стріляти по станції і не використовувати її як військову базу. В інтересах усіх домовитися про набір принципів для захисту станції під час конфлікту", - сказав він.

За словами гендиректора МАГАТЕ, він веде інтенсивні переговори з усіма зацікавленими сторонами для забезпечення безпеки ЗАЕС і запобігання ризику серйозної ядерної аварії на континенті.

У заяві також повідомляється, що у п’ятницю вранці під артилерійський обстріл потрапила місцевість поблизу міста Енергодар, у якому проживає більшість персоналу Запорізької ЗАЕС, що "свідчить про загострення воєнної ситуації в регіоні".

Читайте також: МАГАТЕ планує представити угоду щодо ЗАЕС цього місяця

"Експерти МАГАТЕ, присутні на Запорізькій АЕС, яка розташована всього в декількох кілометрах від Енергодара, поінформували штаб-квартиру, що сама станція не постраждала, але близькість інциденту ще раз підкреслила існуючу загрозу ядерній безпеці, на тлі посилення спекуляцій щодо майбутніх військових операцій в регіоні", - йдеться у заяві. 

У ній також зазначається, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну відбулося значне скорочення персоналу ЗАЕС, а працівники станції та їхні сім'ї опинилися в надзвичайно складних і стресових умовах у прифронтовому регіоні.

"Нещодавня евакуація деяких мешканців Енергодару додала невизначеності щодо кадрової ситуації, а експерти МАГАТЕ на початку цього місяця зафіксували подальше скорочення штату станції до мінімально необхідного персоналу. Проте, 15 травня регулярний щоденний персонал повернувся на станцію і продовжував працювати протягом тижня. Хоча чисельність персоналу все ще значно нижча за доконфліктний рівень", - повідомили в МАГАТЕ.

Читайте також: Мілітаризація Запорізької АЕС: лідери «Групи семи» засудили дії Росії

Експерти Агентства також продовжують стежити за висотою Каховського водосховища, яке забезпечує ЗАЕС водою для охолодження. Зазначається, що висота водосховища значно зросла за останній місяць і 6 травня досягла історичного максимуму – 17,12 метра, що викликало занепокоєння з приводу того, що високий рівень води може негативно вплинути на станцію. "Наразі висота стабільна і становить 17,06 метрів. Рівень майданчика ЗАЕС становить 22 метри, що приблизно на п'ять метрів вище поточної висоти водосховища", - йдеться у заяві. 

Як повідомляв Укрінформ, лідери країн "Групи семи" на саміті в Хіросімі ухвалили окрему заяву щодо України, в якій підтримали зусилля МАГАТЕ із врегулювання ситуації навколо Запорізької АЕС та назвали "безвідповідальними" дії Росії з мілітаризації атомної станції.

Фото: Fredrik Dahl / IAEA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-