Коордштаб вживає заходів для підтвердження полону військових, про яких немає даних

Коордштаб вживає заходів для підтвердження полону військових, про яких немає даних

Укрінформ
У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими вживають заходів для підтвердження полону українських військових, про яких немає інформації, зокрема за участю Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Як передає Укрінформ, про це Коордштаб повідомляє у Телеграмі.

У Коордштабі відбулася зустріч онлайн із родинами військовослужбовців 24-ї окремої механізованої бригади.

Представник штабу зазначив, що Україна має звести до мінімуму ризики можливого обміну “всіх на всіх”. “У першу чергу вони стосуються обліку зниклих безвісти. Для цього вживаємо необхідні заходи для підтвердження полону тих, про кого немає інформації. У тому числі за участю Міжнародного комітету Червоного Хреста”, - сказав він.

Учасники зустрічі обговорили обмін "засуджених" Росією військовослужбовців. “Україні вдавалося повертати й тих, хто вже отримав “вирок”, і тих, хто перебуває під слідством. Проте інколи судові процеси стають перепоною для обмінів”, - зауважили у штабі.

Читайте також: Медіахолдинг «1+1» закликає світ допомогти звільнити журналіста Дмитра Хилюка з російського полону

“Буває, що людину не підтверджують на обмін, бо вона начебто під слідством. Але російська сторона відмовляється коментувати деталі справ”, – заявив представник штабу.

За його словами, перелік поранених надзвичайно великий. “Після перемовин омбудсменів у Туреччині передали росіянам перелік із 780 людей. Тоді йшлося виключно про важкопоранених”, - підкреслили в Коордштабі.

“Із пораненими ведеться велика робота. Під час можливого обміну “всіх на всіх” їх потрібно повертати в першу чергу. Ми запропонували репатріацію поранених. Тепер слово за російською стороною. Ми вже віддавали “важких” без жодних умов. Але не можемо робити наступні кроки, не будучи впевненими, що Росія відповість так само. Потрібні домовленості. Кожен другий обмін переноситься. Не всі домовленості завершуються обмінами”, – пояснив представник штабу.

Читайте також: У російському полоні досі перебувають близько 2000 оборонців «Азовсталі»

Учасники зустрічі також обговорили питання виплат родинам полонених і зниклих безвісти військовослужбовців.

Як повідомляв Укрінформ, у Коордштабі запевнили родичів українських воїнів, які перебувають у полоні, що незаконні “вироки, які Росія виносить полоненим, не є перешкодою для обмінів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-