Пам'яті воїна Іноземного легіону, бійця ССО «Азов» Крістофера Джеймса Кемпбела

Пам'яті воїна Іноземного легіону, бійця ССО «Азов» Крістофера Джеймса Кемпбела

Хвилина мовчання
Укрінформ
Американський десантник загинув за український Бахмут та заповів поховати себе в Україні

Він прийшов на українську війну, залишивши навчання та продавши всі свої речі у США. Крістофер Джеймс Кемпбелл був колишнім солдатом 82-ї повітрянодесантної дивізії США, мав бойовий досвід у місіях американської армії в Іраку та Кувейті, в українське військо вступив як військовий Іноземного легіону та ССО “Азов”. На початку квітня чоловік загинув у Бахмуті у бою з російськими військами. Його поховали у Києві — так, як і заповідав американець.

“З болем повідомляємо, що 6 квітня, під час бою за захист України у місті Бахмут, загинув наш друг — Крістофер Джеймс Кемпбел. З початком повномасштабної війни Кріс приєднався до захисників України. Спочатку він боровся проти окупантів у лавах ССО "Азов", а потім продовжив службу в Іноземному легіоні ЗСУ,” - згадують військового у волонтерському русі “Вільні”, частиною якого він був.

Волонтери зазначають, що досвід Крістофера для українців був надзвичайно важливим — адже він був ветераном, який мав досвід п'яти років служби в Іраку та Кувейті.

Побратими добровольця виконали його останнє бажання - поховали в Україні, країні, в якій він зустрів своє кохання та за яку віддав життя. Чин похорону Крістофера Джеймса Кемпбелла відбувся у Києві 5 травня у Михайлівському золотоверхому соборі.

«Дякую всім, хто вшанував сьогодні пам’ять члена моєї родини, нареченого моєї дочки Іванни Крістофера Джеймса Кемпбелла. Дякую за вашу глибоку скорботу та вшанування його пам'яті. Крістофер був відомий своєю хоробрістю, рішучістю, непохитними принципами і цінностями, а головне — у нього було добре серце. Згідно з його останнім бажанням, Кріс був похований в Україні, країні, яку він любив і де знайшов свою любов, за яку віддав своє життя", — написав відомий український режисер Олесь Санін, якому військовий мав стати зятем, але не судилося...

Крістоферові було всього 27 років.

В Україну молодий чоловік потрапив після повномасштабного вторгнення росіян, бо вважав, що зараз це — саме те місце на Землі, де йому належить бути.

“Я його спитала під час нашої першої зустрічі, чому ти тут. Він сказав: тому що це правильно. Тому що він не може дивитися на цей геноцид, який відбувається. Він учив українську мову, я вчила його розмовляти і він спитав, чи я стану його дружиною, я відповіла: “Так”. Спитала, а де ж мій перстень. Він відповів, що хоче попросити моєї руки у мого батька українською мовою,” - сказала на церемонії прощання з Крістофером наречена військового Іванна Саніна.

Вона додала, що усі “ці джентльмени, які зараз воюють — сміливі сини України — зробили все, щоб я не була зґвалтована, вбита росіянами.”

“Я вдячна їм за це”, - сказала Іванна під час церемонії прощання зі своїм нареченим.

Дівчина бачилася з нареченим за кілька днів до його загибелі під час короткої відпустки у Харкові. Каже, що хлопець відчутно змінився після пережитого жаху у боях з росіянами за Бахмут, та називала його найсміливішим чоловіком.

Вона також зазначила, що Крістофер Кемпбел хотів бути похованим саме в Україні.

“Він хотів бути похованим тут, бо знав, що я буду дбати. Він був упевнений, що українці пам'ятають своїх героїв і ніколи їх не забувають”, - підкреслила дівчина.

Мати американського військового дивилася трансляцію церемонії прощання із власного дому у Флориді, погодившись із офіційними застереженнями Сполучених Штатів щодо відвідин України в цей час.

За інформацією видання NPR, перед переїздом в Україну навесні 2022 року Крістофер Джеймс Кемпбелл залишив навчання у Сполучених Штатах, продав свої речі, казав, що, відчуває здатність та хоче допомогти.

Побратими військового засвідчують, що досвід Крістофера Кемпбелла дозволяв підтримувати українських добровольців і призовників на рівні стандартів НАТО. Також Крістофер допомагав українцям опанувати нові зразки західного  озброєння та зрозуміти воєнну тактику.

Вічна слава Герою!

Перше фото: Фейсбук-сторінка Олесь Санін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-