Придбані литовцями радари мають прибути в Україну наступного тижня

Придбані литовцями радари мають прибути в Україну наступного тижня

Укрінформ
Радари, придбані для України під час вселитовської кампанії "Radarom!", які затрималися в Польщі через зміни в процедурах, як очікується, наступного тижня прибудуть в Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє LRT з посиланням на Йонаса Омана, голову Blue/Yellow, організації, відповідальної за закупівлю і передачу радарів в Україну.

«Процедури закупівлі та відправки радарів до Литви тривали близько місяця. Цього разу польський кордон застосував набагато більш формальний підхід до транзиту», - сказав Оман.

Раніше організація вже повідомляла, що всі 16 закуплених радарів прибули до Литви, а перші три вже на шляху до України. За словами Омана, організація підготувала "всі необхідні документи і ліцензії ЄС, яких завжди було достатньо для поставок", але цього разу знадобилася додаткова ліцензія для ввезення саме на польську територію.

Читайте також: Литва підтримує передачу Україні літаків F-16 – міністр

«Раніше цього не було, і нам довелося докласти додаткових зусиль, щоб отримати ліцензію, дійсну на польській території. Ми повинні були зібрати сім підписів від різних польських органів влади, що зайняло близько місяця. На сьогоднішній день всі підписи зібрані», - розповів голова "Blue/Yellow".

За його словами, у четвер було отримано польську транзитну ліцензію на перевезення вантажу з Польщі в Україну, і польська митниця підтвердила, що документ дійсний, але попросила оригінал.

Оскільки 1 травня також є державним святом у Польщі, Оман повідомив, що оригінал документа, як очікується, буде отриманий у п'ятницю або 2 травня. «Водії планують бути на кордоні з початку тижня і, якщо не буде подальших проблем, вони поїдуть далі в Україну зі своїм вантажем. З українськими військовими є домовленість, що вони зустрінуть вантаж на своєму боці», - сказав він.

Читайте також: Президент Литви: Треба знайти механізми швидкої інтеграції України в НАТО

За словами Омана, після таких атак, як та, що сталася вранці у п'ятницю, очевидно, що передача і встановлення радарів «повинна бути здійснена якнайшвидше». «Ми раді, що радари, придбані за допомогою литовського народу, незабаром будуть використовуватися для захисту повітряного простору України. Внесок Литви в оборону України є невід'ємною частиною протистояння російській агресії», - додав голова благодійної організації.

12 звичайних стаціонарних радарів і чотири мобільні радари для спеціальних завдань були придбані на гроші, зібрані під час кампанії "Радаром!" до річниці початку повномасштабної війни росії проти Україні - 14 мільйонів євро. Кампанія тривала з кінця січня до 24 лютого і була організована національним мовником LRT та організаціями Mėlyna/Gelona (Blue/Yellow), Laisvės TV, 1K Fund та Strong Together.

Як повідомляв Укрінформ, українських військових навчили користуватися придбаними радарами під час тренінгу в Каунасі в березні.

Фото: E.Ovčarenko/BNS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-