Наєв про грошове забезпечення військових: Повинне враховувати мотивацію та можливості бюджету

Наєв про грошове забезпечення військових: Повинне враховувати мотивацію та можливості бюджету

Укрінформ
Найбільше грошове забезпечення повинні отримувати ті захисники, які безпосередньо ризикують життям і здоров’ям на лінії зіткнення, але водночас для цього мають враховуватись можливості бюджету.

Таку думку висловив командувач Об’єднаних сил ЗСУ, генерал-лейтенант Сергій Наєв в інтерв’ю Укрінформу.

«Початок повномасштабного вторгнення рф в Україну вимагав нового принципу нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям та іншим категоріям захисників Сил оборони. Таким чином і була введена додаткова грошова винагорода, так звані "бойові", усім без винятку військовослужбовцям, незалежно від складності виконання завдань та місця дислокації. Вона складала 30 і 100 тис. грн. Таким чином, вийшло, що військові, які виконують бойові завдання в районах бойових дій, отримували ті ж самі 30 тис. «бойових», як і військові, які несуть службу в тилу, далеко від фронту. Звісно, це несправедливо. Адже найбільше повинні отримувати ті військовослужбовці, які безпосередньо ризикують життям і здоров’ям на лінії зіткнення», – наголосив Наєв.

Читайте також: Сергій Наєв, генерал-лейтенант, Герой України

Він зазначив, що для виправлення ситуації з 1 лютого ц.р. відбулись зміни в порядку нарахування. Зокрема, всім військовослужбовцям, незалежно від місця служби, збільшили щомісячне грошове забезпечення, а от додаткові «бойові виплати» – 100 і 30 тисяч – будуть отримувати ті, хто знаходиться в районах бойових дій, виконує бойові розпорядження та постійно ризикує життям.

Наєв також відзначив, що підвищений розмір грошового забезпечення буде впливати і на одноразові виплати військовослужбовцям у 2023 році. Такі, до прикладу, як грошова допомога на оздоровлення.

Командувач вважає, що рішення про грошове утримання повинні враховувати мотиваційні норми справедливості та можливості бюджету країни. Адже саме справедливий і неупереджений розподіл коштів є важливою складовою довіри воїнів як до вищого керівництва держави, так і до командування Збройних сил України.

Читайте також: Стефанчук – про 30 тисяч для військових: Додаткові виплати найбільше потрібні бійцям на передовій

Як повідомляв Укрінформ, 10 квітня Верховна Рада підтримала повернення виплат у розмірі 30 тис. грн для військовослужбовців, поліцейських та працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента у парламенті Федір Веніславський заявив у коментарі Укрінформу, що для реалізації рішення про повернення щомісячної виплати в розмірі 30 тис. грн українським захисникам необхідно знайти додаткові джерела фінансування державного бюджету України. За його словами, такі доплати можуть обійтися державі в близького 1 трлн грн на рік.

Секретар оборонного парламентського комітету Роман Костенко в коментарі Укрінформу розповів, що задля забезпечення щомісячної додаткової виплати в розмірі 30 тис. грн українським захисникам, найімовірніше, доведеться ініціювати зміни до держбюджету.

 Фото: Євгена Силкіна і Романа Наумова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-