Як вижити в полоні: поради від волонтерки, котра три роки провела у Донецькому СІЗО

Як вижити в полоні: поради від волонтерки, котра три роки провела у Донецькому СІЗО

Укрінформ
Волонтерка Людмила Гусейнова, яку росіяни три роки утримували у Донецькому СІЗО, поділилася порадами стосовно того, як поводитися у разі потрапляння в полон.

Про це вона розповіла в ході круглого столу «Безпека жінок-журналісток в Україні під час війни» від Національної спілки журналістів та Центру журналістської солідарності, передає кореспондент Укрінформу.

«Це страшно, але можна пережити. Коли ви потрапили в полон, то повинні сказати собі: «Я маю вижити попри все. Не треба думати, що на цьому життя закінчилося – ваше завдання вижити і потім про це розповісти, ваше завдання, щоб потім цих катів покарали», - сказала Гусейнова.

Вона зазначила, що головне - не вступати з росіянами у суперечки, що б вони не говорили, і не розмовляти з ними українською, бо їх це дуже дратує.

Читайте також: Поранені, хворі та жінки: у Координаційному штабі назвали пріоритети звільнення полонених

Волонтерка додала, що зазвичай росіяни одягають полоненим пакет на голову, але цього не потрібно боятися.

Загалом не треба показувати свій страх, плакати, бо це викликає у росіян бажання ще більше знущатися.

«Не кричіть і не вимагайте у них адвоката. Він буде через тиждень, через два, через місяць, але буде. Так, він буде від цієї окупаційної влади. Навіть ці адвокати елементарне, що можуть для вас зробити, – це зробити запит на ваш стан здоров’я, ви з ними можете налагодити комунікацію. Як тільки у вас з’являється адвокат, вас бити не будуть, з вас не будуть знущатися», - підкреслила волонтерка.

Читайте також: Українців застерегли від використання російських чат-ботів для пошуку полонених

За її словами, після цього можна просити адвоката перевести вас в офіційну в'язницю - там насильства не буде.

«Будьте готові до того, що в камері будуть не випускники з елітних університетів, а вбивці і наркоманки. Це ще один іспит, ще одна психологічна катівня – і це треба пережити. Намагайтеся зрозуміти цих людей, навіть інколи їх вислухайте, намагайтеся в тому суспільстві знайти своє місце», - зауважила Гусейнова.

Як повідомляв Укрінформ, Україна повернула з російського полону ще 12 наших співгромадян, зокрема п’ятьох важкопоранених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-