росія фінансувала катівні в Херсоні на державному рівні - британський юрист

росія фінансувала катівні в Херсоні на державному рівні - британський юрист

Укрінформ
У Херсоні знайшли близько 20 катівень, де російські загарбники утримували мешканців тимчасово захопленого міста. Система цих в'язниць фінансувалася з рф на державному рівні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють “Важные истории” з посиланням на британського адвоката Вейна Джордаша.

Він очолює групу юристів Mobile Justice Team, яка допомагає українській владі розслідувати злочини росіян у Херсоні.

За словами Джордаша, за одні вʼязниці відповідали військові рф, за інші - фсб. Також в управлінні катівнями брали участь цивільні - як колаборанти з Херсона, так і приїжджі з окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Як зазначається, одним із причетних був голова окупаційної адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо. "Ми точно не знаємо, яка у нього була роль, але він брав участь в управлінні цією системою", - цитує видання Джордаша.

Читайте також: СБУ затримала охоронця російської катівні, що діяла в Херсоні

Він також розповів, що зараз українська прокуратура та юристи його Mobile Justice Team вивчили свідчення близько тисячі людей, які побували у цих в'язницях. Скільки загалом українців пройшли через них, сказати важко, адже невивченого матеріалу ще занадто багато. При цьому Джордаш наголосив, що більшу частину опрацьованих свідчень дали люди, які перебували у двох-трьох в'язницях із 20. Деяким з них удалося звідти втекти.

Британський юрист додав, що за час російської окупації в Херсоні зникли безвісти близько 400 людей, деякі з них загинули у катівнях. 

Читайте також: У Херсоні виявили російську катівню у будівлі обласного главку поліції

"Найбільше мене вразило те, наскільки все було організовано, сплановано та прораховано. За 20 років своєї роботи я вперше зіткнувся з таким", - зауважив Джордаш, який брав участь у розслідуванні воєнних злочинів у Руанді та колишній Югославії. Він також висловив думку, що росія ставила собі завдання підкорити українців і знищити українську ідентичність.

Як повідомлялося, на визволених територіях виявили 54 катівні й зафіксували понад п'ять тисяч випадків тортур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-