Битва за Україну. День триста шістдесят другий

Битва за Україну. День триста шістдесят другий

Укрінформ
Президент США Джо Байден прибув з історичним візитом до України, показавши путіну, що його відкрито зневажають  

Ми зібрали для вас інформацію про триста шістдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 20 лютого 2023 року.

Візит до Києва Президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена

Цей візит у День пам’яті героїв Небесної сотні, практично на річницю розв’язаної нацистською Росією війни – одразу став яскравим символом впевненості цивілізованого світу в перемозі над імперією зла.

Джозеф Байден і Володимир Зеленський відвідали Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві та поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну.

На Алеї сміливості в українській столиці встановили табличку з іменем Президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена.

Пресконференція глав держав США та України

-  Джозеф Байден оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 500 млн доларів, що включає, зокрема, більше ракет для систем HIMARS, протитанкові ракетні комплекси JAVELIN, більше військової техніки та озброєння.

-  Президент США сказав, що понад 50 країн світу зобов’язалися поставити 700 танків і тисячі броньованих машин, 1000 артилерійських систем, більш як 2 мільйона артилерійських боєприпасів, понад 15 сучасних (залпових) ракетних установок, системи протиповітряного захисту для України.

-  Володимир Зеленський подякував за допомогу, заявив про прагнення, аби США долучилися до впровадження пунктів запропонованої ним Формули миру; акцентував на безальтернативності створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності російських військових злочинців.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Україна і світ вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

-  До Києва прибула ізраїльська парламентська делегація на чолі з головою Комітету оборони і міжнародної політики кнесету Юлієм Едельштейном. Делегація відвідала Бучу, - посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

-  Міністр оборони України Олексій Резніков заявив про те, що ініціатива щодо передачі західних винищувачів Україні вже існує, залишилося лише організувати "літакову коаліцію". Наразі стоїть питання вибору авіаплатформи, конкретного літака. Міністр спрогнозував, шо поставки будуть через «місяць-два»

ЦИТАТИ ДНЯ

Джозеф Байден, Президент США: «Ви просили мене (звертаючись до Президента Зеленського. Ред) – згуртуйте лідерів світу. Попросіть їх підтримати Україну. Ви тоді сказали, що не знаєте, коли ми зможемо говорити знову. У ту темну ніч, рік тому, світ чекав на захоплення Києва і, ймовірно, навіть на кінець для України. Але рік потому Київ стоїть, і Україна стоїть. Мушу відзначити, що Київ захопив частину мого серця. Демократія вистояла. Америка стоїть поряд із вами, і світ стоїть разом з вами».

Володимир Зеленський, Президент України: «За самостійну, вільну й сильну Україну, європейську й демократичну, незалежну й цілісну. І жодного сумніву немає, що ми захистимо все це, що ми реалізуємо мрію українських героїв. Рабів до раю не пускають. Це сенс українського тлумачення волі. Це причина, чому на нашій землі ворога не залишиться».

Валерій Залужний, головнокомандувач Збройних сил України: "Прямо з Майдану тисячі добровольців одразу пішли на фронт. З 24 лютого 2022-го цей фронт розтягнувся на понад 3000 км. Але нас це не злякало. Ми продовжуємо боротьбу. І ми переможемо".

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Авіація Сил оборони за добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та удару по зенітно-ракетному комплексу ворога на вогневій позиції.

-  Втрати росії за час повномасштабної війни проти України зросли до 143 680 осіб (+ 820 за останню добу), - Генштаб ЗСУ. 

-  Втрати серед російських військових дуже великі, особливо на сході України, зокрема “елітні 155-та 40-ва бригади морської піхоти зазнали дуже великих втрат у Вугледарі та, ймовірно, не боєздатні”, – британська розвідка.

***

-  Накопичення авіації біля кордонів з Україною є частиною підготовки росії до наступу, - міністр оборони Олексій Резніков.

-  На території Запорізької АЕС, у бомбосховищі заводу з нестандартного обладнання (НСО), понад 600 російських мобілізованих та курсантів чекають відправлення на донецьку ділянку фронту, -  НАЕК «Енергоатом».

-  Корпус російських загарбників, розташований уздовж Азовського узбережжя, приведено у стан бойової готовності. Є інформація, що російські військові, розміщенні в Нікольському районі, протягом найближчих двох днів будуть перекинуті безпосередньо на фронт, - радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

-  У Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 7 ворожих кораблів, з них 1 носій крилатих ракет «Калібр», загальний залп - 4 ракети. В Азовському морі - один ворожий корабель. У Середземному морі - 10 ворожих кораблів, з них 5 носіїв крилатих ракет «Калібр», загальний залп - 72 ракети, - Військово-морські сили ЗСУ.

-  На бойовому чергуванні рф у Чорному морі перебуває один підводний ракетоносій.  Виявлення пусків ракет із підводних човнів дуже ускладнене для роботи ППО, - керівниця пресцентру сил охорони та оборони ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

-  Окупанти, намагаючись протидіяти партизанському руху, з 1 березня закривають виїзд із тимчасово окупованого Бердянська - Центр національного спротиву. 

-  Загарбники облаштовують на Херсонщині місця в адмінбудівлях для утримання людей, підозрюваних у співпраці із Силами оборони України.

***

-  Ворог завдав 31 удар по 16 населених пунктах Донецької області, є загиблі цивільні – відділ комунікації поліції Донецької області.

-  В Україні побільшало дітей, поранених унаслідок російської агресії. За інформацією ювенальних прокурорів, їх кількість відучора зросла до 926-ти.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  У справах Майдану на чверть порівняно з попереднім роком зросла кількість осіб, щодо яких обвинувальні акти направлено до суду. 25 обвинувальних актів стосовно 55 осіб, зокрема, проти колишніх міністра внутрішніх справ України, його заступника та директора Департаменту матеріального забезпечення МВС Торік до суду було скеровано і обвинувальний акт стосовно п'ятьох «тітушок» за фактом умисного вбивства журналіста В’ячеслава Веремія, - пресслужба ОГП.

-  Генпрокурор України Андрій Костін обговорив з депутаткою парламенту Великої Британії Алісією Кернс шляхи притягнення російських військовиків до відповідальності за злочини, вчинені в Україні, зокрема за сексуальне насильство. Йшлося також про відшкодування збитків за рахунок держави-агресора.

-  Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо запровадження санкцій проти керівництва найбільших російських банків, - перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

-  Зібрано беззаперечні докази вини глави Черкаської єпархії УПЦ (МП) у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі, якому оголошено підозру. Зокрема,  встановлено, що під його керівництвом адміністратор відомчого сайту єпархії розміщував ворожі матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, - СБУ.

-  У Львові за матеріалами Служби безпеки України до 14,5 року позбавлення волі з конфіскацією майна засудили колишнього співробітника української спецслужби, який шпигував на користь рф. За Зловмисник входив до складу одного з регіональних органів силового відомства, - СБУ.

-  Через пошкоджену та зруйновану російськими обстрілами інфраструктуру НАК «Нафтогаз України» зазнала збитків на понад 1 мільярд доларів США, - голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.

***

-  АТ "Укрпошта" 24 лютого вводить в обіг поштову марку «ПТН ПНХ!», присвячену річниці повномасштабної війни росії проти України. На поштовому випуску представлено одне з семи графіті всесвітньо відомого вуличного художника та політичного активіста Бенксі, створених ним анонімно в Україні в 2022 році,- пресслужба Укрпошти.

***

-  Генерація стабільно виробляє електроенергію попри збільшення обсягів споживання. Дефіцит потужності найближчими днями не прогнозується - за відсутності російських атак, до чого енергетики готові. У деяких регіонах погодинні відключення можливі. Йдеться передусім про Одесу, де роботи з відновлення мереж тривають, - Укренерго.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Німеччина до кінця року підготує загалом три тисячі українських військових. З початку війни Німеччина підготувала 1200 українських військових, -. міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

-  Перші французькі колісні танки AMX-10 RC вирушать до України до кінця тижня. Скільки саме їх буде не уточнюється, аби не розкривати стратегічну інформацію, - Le Parisen.

-  Європейський Союз виділяє 17,4 млн євро на цифровізацію та запускає проєкт "Цифрова трансформація для України", - Мінцифри.

-  Японія виділить $5,5 млрд допомоги Україні, - ЗМІ.

-  Король Великої Британії Чарльз ІІІ відвідав навчальну базу українських бійців на південному заході Англії, - Express.

-  У місті Дубай (ОАЕ) відкрився український павільйон на міжнародній агропромисловій виставці Gulfood 2023. Учасниками виставки є 35 українських компаній - виробників сільськогосподарської продукції, - пресслужба МЗС.

-  Посольство України у Франції у партнерстві з посольством Канади та галереєю Grand Palais Immersif представили прем’єрний показ серії імерсивних мультимедійних виставок «Україна: Рік незламності, культура спротиву» до річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну. Глядачі побачать шедеври Тараса Шевченка та Марії Примаченко, а також репортажні фото війни в Україні.

-  На Трафальгарській площі у Лондоні 23 лютого о 18.00 усі охочі зможуть відвідати захід, присвячений стійкості та мужності Українського народу перед російською агресією, - Посольство України у Великій Британії.

-  У латвійській столиці відкрилися дві виставки, присвячені річниці російського вторгнення. В одній із них представлені твори латиських митців про Україну, друга складена з робіт молодих українських художників.

ВОРОГ

-  Сьогодні зранку у Курській області російські строковики випадково влаштували вибух. Вони розпалювали піч і необачно плюснули туди бензин. Попередньо загинули шестеро - ЗМІ.

-  У росії, з посиланням на голову ск рф бастрикіна, повідомляють про 152 відкриті кримінальні справи щодо «дискредитації» збройних сил, - ЗМІ.

-  Люди з вулиці не можуть потрапити на мітинг-концерт до річниці війни в «Лужніки». Глядачі повинні передати свої персональні дані організаторам, а ті - обрати благонадійних. Організатори побоюються, що люди з вулиці можуть освистати путіна і зіпсувати виступ, - соцмережі.

-   Опозиційний кремлю Олексій Навальний закликав провести «демонтаж режиму путіна», повернутися до кордонів 1991 року, виплатити Україні репарації, а також заявив, що не всім руським «притаманна імперська свідомість».

Підготувала Інна Головко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-