Битва за Україну. День триста шістдесят перший

Битва за Україну. День триста шістдесят перший

Укрінформ
На початку березня міністри оборони країн ЄС проведуть зустріч, присвячену прискоренню поставок зброї для України

Ми зібрали для вас інформацію про триста шістдесят перший  день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 лютого 2023 року.

МЮНХЕНСЬКА БЕЗПЕКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

-  Країна потребує швидшого постачання зброї, передусім – ППО, ракет великого радіуса дії, танків, а також бойових літаків - заявив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Він наголосив на важливості ухвалення десятого пакету санкцій ЄС проти росії; сплаті росією репарацій та компенсацій; визнання рф державою-терористом. 

 -   Ключ до перемоги та для досягнення миру міститься в імплементації універсальної Формули миру, запропонованій Президентом Зеленським, нагадав Руслан Стефанчук.

-   російський ВПК працює у три зміни, тому і ЄС має збільшити свій оборонно-промисловий потенціал. Країни ЄС мають виділити гроші, які потім будуть використані для укладення великих контрактів з оборонною промисловістю через ЄС, - прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

-   Пропозицію Естонії щодо закупівлі ЄС боєприпасів для України від імені держав-членів підтримано, ЄС «працює» над цією ініціативою і «вона спрацює», - Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

-   росія залишається агресивною країною, це залежить не лише від путіна, значна частина населення рф підтримує таку ідеологію, демократичний світ має розуміти, що росія залишатиметься агресивною державою ще тривалий час, - президент Латвії Егілс Левітс.

-   Першочерговим на шляху до миру має бути встановлення зони вільної від бойових дій навколо Запоріжжя, оскільки нинішня ситуація несе небезпеку для всіх. Допомагати Україні зараз - це працювати над досягненням миру, - міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

-   Наступним генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу мала би стати жінка, - ексміністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає гідними кандидатками прем’єрку Естонії Каю Каллас, а також міністерку фінансів Канади Христю Фріланд.

-   Заморожені російські активи мають використовуватися для відбудови України, Євросоюзу треба погодити правові рамки для цього, питання це непросте і має бути вирішене, - прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

-   Президент Франції Еммануель Макрон сказав, що хоче перемоги України у війні, але не бажає, аби росія “була розчавлена”.

***

-   Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч і обмінявся думками з керівником Офісу закордонних справ ЦК КП Китаю Ван Ї. Дипломати погодилися, що фундаментальний принцип територіальної цілісності, закріплений у статуті ООН, є священним для обох держав; український міністр наголосив, що всі ініціативи, спрямовані на відновлення миру в Україні, мають базуватися на ньому.

-   Державний секретар США Ентоні Блінкен та топдипломат КНР Ван Ї провели першу зустріч від часу інциденту зі збиттям над територією Сполучених Штатів китайської повітряної кулі, - Kyodo News. - Блінкен і Ван Ї близько години спілкувалися в кулуарах міжнародної конференції в Мюнхені, але не дійшли згоди стосовно наявних між сторонами розбіжностей.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   6-7 березня заплановано надзвичайну зустріч міністрів оборони країн ЄС, темою якої буде прискорення поставок зброї для України, - Жозеп Боррель.

-   Головнокомандувач сил НАТО в Європі генерал США Крістофер Каволі підтримав передачу Україні передових літаків, безпілотників та ракет з радіусом дії понад 100 кілометрів попри попередні публічні заяви більшості високопоставлених чиновників США, що вони не виключають передачу винищувачів у майбутньому, але пріоритет вбачають у забезпеченні України протиповітряною обороною.

-   Цього року є всі шанси почати переоснащення українських Повітряних сил ЗСУ на західних авіаційних платформах. Перемовини щодо літаків тривають, динаміка гарна, - член Комітету ВР із питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента у ВР Федір Веніславський.

ЦИТАТИ ДНЯ

Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Українці отримують чимало оплесків, але недостатньо амуніції. Але вони потребують меншої кількості оплесків і більше снарядів».

Кая Каллас , прем'єр-міністр Естонії: «росія за день витрачає стільки боєприпасів, скільки в Європі виробляється за місяць... якщо є попит, потрібно забезпечити і зростання пропозиції, причому потрібно це зробити швидко, тому що Україна має бути в змозі захистити себе і здобути перемогу».

Егілс Левітс, президент Латвії: «Ця війна є ідеологічною. путін оживив стару імперіалістичну, колоніалістську та расистську ідеологію XIX століття, коли було допустимим вдиратися в інші країни та намагатися їх завоювати. У XXI сторіччі це виглядає дивно».

Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради України: «Ми завжди говоримо, що набуття членства в ЄС і в НАТО є двома великими пріоритетами для України. Ми вже отримали статус країни-кандидата на членство в ЄС, і хочемо досягти також прогресу у наближенні до членства в НАТО».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Сили оборони України з 24 лютого 2022 року до 19 лютого 2023 року ліквідували близько 142 тисяч 860 російських загарбників – Генштаб ЗСУ.

-   Авіація Сил оборони за добу завдала 20 ударів по районах зосередження окупантів, 7 - по зенітно-ракетних комплексах на вогневих позиціях, а також 2 удари - по важливих об’єктах противника.

-   Збито ворожий літак Су-25, 2 безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10» та дрон-камікадзе типу «Ланцет-3».

-   Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили батарею реактивних систем залпового вогню противника.

-   На Бахмутському напрямку прикордонники відбили сім ворожих атак та знищили й поранили ще майже 80 російських загарбників, - Держприкордонслужба.

-   На бойовому чергуванні у Чорному морі російська федерація тримає 10 кораблів, два з яких є ракетоносіями «Калібрів», загальний залп - вісім ракет. - Військово-морські сили ЗСУ. В Азовському морі на бойовому чергуванні перебуває один ворожий корабель. У Середземному морі - 10 ворожих кораблів, з них п`ять носіїв крилатих ракет "Калібр", загальний залп яких - 72 ракети.

-   Бойова авіація країни-терориста розміщена переважно на території рф, щонайменше за 200 км від державного кордону України поза досяжністю вогню українських сил, - ГУР Міністерства оборони України.

-   рф може вдатися до повітряних атак на Україну впродовж 22-24 лютого. За різними даними, росія отримала декілька сотень іранських безпілотників Shahed і вже використала для атак на Україну до сотні дронів, однак у запасі залишилося ще пару сотень, - представник Президента у ВР Федір Веніславський.

-   росія стягує війська на Донецький напрямок та збільшила кількість живої сили тут зі 160 до 190 батальйонів, це може свідчити про підготовку масованого наступу до 24 лютого, - голова Авдіївської ВЦА Віталій Барабаш.

***

-   В окупованому Донецьку «прильоти» в російську казарму і так звану прокуратуру ДНР, - радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. 

-   Викрито учасницю інформаторської мережі рф, яка діяла у прифронтових районах сходу України і передавала військовим рф координати шкіл та об’єктів критичної інфраструктури Донецької області, - СБУ.

-   Правоохоронці підозрюють двох осіб в організації спільно з російськими загарбниками роботи мережі ломбардів на тимчасово захоплених територіях, -  Офіс генерального прокурора.

-   На Херсонщині заочно повідомили про підозру в державній зраді експоліцейському, який виказував загарбникам патріотично налаштованих українців, - Херсонська обласна прокуратура.

***

-   російські загарбники за минулу добу обстріляли 10 населених пунктів Харківської області, загинула одна людина, двоє поранені, - начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

-   російські загарбники за минулу добу 55 разів обстріляли територію Херсонської області, - Херсонська ОВА. - У селі Бургунка загинули троє людей, ще восьмеро поранено, троє з них - діти.

-   Станом на ранок 19 лютого 2023 року понад 1385  дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За інформацією ювенальних прокурорів, 461 дитина загинула та понад 924 отримали поранення різного ступеню тяжкості, - Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Обговорення заявки України на вступ до Північноатлантичного альянсу відбуватиметься після перемоги нашої держави у війні проти росії. Наразі Україна має формувати певний пул держав в Організації, який буде підтримувати нашу країну, а також продовжувати проводити реформи, – Наталія Галібаренко, голова Місії України при НАТО.

-   Вибори членів антикорупційної ради при Міністерстві оборони України відбуватимуться шляхом відкритого електронного голосування на майданчику Національного агентства з питань запобігання корупції, - міністр оборони України Олексій Резніков.

-   Україна не братиме участі в офіційних заходах Парламентської асамблеї ОБСЄ у рамках зимової сесії, що відбудеться 23-24 лютого у Відні, на знак протесту проти допуску до неї представників росії, - заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

-   Україна наполягатиме на чистій процедурі спеціального трибуналу для рф, який повинен мати наднаціональну юрисдикцію і можливість зняття функціональних імунітетів з російських високопосадовців, - радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

-   Затверджено оновлений перелік територій можливих та активних бойових дій, на основі якого внутрішньо переміщеним особам призначають виплати, - Мінреінтеграції.

-   На порталі "Дія" стали доступними п'ять нових послуг з усиновлення, - дружина Президента Олена Зеленська. - Заповнення усіх даних триває близько 30 хвилин, після чого служба у справах дітей опрацює заявку і проведе поточну перевірку, усі необхідні документи підтягнуться з реєстрів автоматично.

-   До закладів охорони здоров'я Запорізької області в рамках проєкту USAID “Енергетична безпека” надійшло 16 генераторів, - Запорізька ОВА.

-   Генпрокурор Андрій Костін і віцепрезидент Microsoft Бред Сміт під час зустрічі у Мюнхені домовилися про надання українським прокурорам безплатного доступу до системи Microsoft Azure. - Офіс генерального прокурора. - Це посилить спроможність українських прокурорів та слідчих розслідувати звірства, скоєні військовими рф.

***

-   Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній і не прогнозується, - Укренерго. - Ліміти споживання до областей не доводились. Відключення за графіком все ще вимушено застосовуються через мережеві обмеження в Одесі та Одеському районі. Погодинні відключення можливі в окремих районах Києва та Київської області у зв’язку з проведенням обленерго ремонтних робіт. 

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Прем’єр-міністр Норвегії  Йонас Гар Стьоре підтвердив, що Норвегія, протягом наступних п’яти років, у рамках оголошеної програми допомоги, виділить Україні підтримку в сумі 7,5 мільярда євро, що включатиме військову, економічну та гуманітарну допомогу.

-   Близько 2000 людей зібралися у центрі Мюнхена на демонстрацію на підтримку України. - В акції взяли участь німецькі політики, депутати Бундестагу з різних партій, зокрема, Марі-Агнес Штрак-Циммерман (голова оборонного комітету парламенту), Антон Гофрайтер (речник зі зовнішньополітичних питань партії «Зелених»), консерватор Флоріан Ган та інші.

-   Нідерланди вирішили скоротити кількість російських дипломатів у російському посольстві в Гаазі через неодноразові спроби працевлаштувати співробітників розвідки, - заява МЗС Нідерландів.

-   Франція не виключає можливості проведення у майбутньому навчань українських пілотів на своїх винищувачах, - міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню, - Le Parisien.

-   Чехія, за підсумками січня, не закупила жодного кубометра газу з росії, повністю замінивши його поставками із Норвегії та скрапленим природним газом із Бельгії і Нідерландів, - міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікела

-   Біля нідерландського міста Гаага відкрилася експозиція розстріляної росіянами в Харківській області машини швидкої допомоги. Артефакт війни буде виставлено на головних площах щонайменше десяти нідерландських міст.

-   У паризькій галереї Grand Palais Immersif 20 лютого відбудеться прем’єрний показ серії мультимедійних виставок «Україна: Рік незламності, культура спротиву».

***

-   Фінляндія вступить до НАТО без Швеції, якщо Туреччина не схвалить заявку Стокгольма на приєднання до Північноатлантичного альянсу, - міністр оборони Фінляндії Мікко Савола. - Він висловив сподівання, що Фінляндія, яка має 1340-кілометровий кордон з росією, стане членом Альянсу до його саміту в липні 2023 року.

-   США і Південна Корея провели спільні повітряні навчання за участю американських стратегічних бомбардувальників у відповідь на здійснений КНДР напередодні пуск міжконтинентальної балістичної ракети Hwasong-15, - Reuters.

ВОРОГ

-   путін у зверненні до федеральних зборів дасть оцінку СВО і міжнародній ситуації, - ЗМІ

-   міністр «внутрішньої політики Калузької області» олег калугін запропонував запрошувати до російської армії «потенційних бійців» з Північної Кореї, Ефіопії, Латинської Америки, - ЗМІ.

-   На «Авито» продають подарункову «кувалду Вагнера». Вартість подарунка для найвідмороженіших – 5 тис. рублів, - ЗМІ.

-   В одному з регіонів рф сімям загиблих окупантів видали по пачці пельменів. Так влада російської Туви оцінила життя загарбників, ліквідованих в Україні, - соцмережі.

Підготувала Інна Головко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-