Битва за Україну. День триста п’ятдесят дев’ятий

Битва за Україну. День триста п’ятдесят дев’ятий

Укрінформ
Олаф Шольц сказав, що союзники, які готові передати Україні танки німецького виробництва, можуть починати робити це прямо зараз

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  17 лютого 2023 року.

МЮНХЕНСЬКА БЕЗПЕКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

Сьогодні розпочалася Мюнхенська безпекова конференція, присвячена актуальним проблемам європейської та світової безпеки. Відкриваючи конференцію голова цього форуму посол Крістоф Гойсґен заявив, що агресивна війна проти України не є зіткненням між Заходом і Сходом, між НАТО і росією, це глобальна боротьба між верховенством права та правом сили, тож подолання цього виклику потребує єдності і міжнародної солідарності.

Президент Зеленський у своєму виступі запевнив, що немає альтернативи перемозі України у розв’язаній росією проти неї війні, як і немає альтернативі членству України у Євросоюзі та в НАТО.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба проведе більш як 10 переговорів на полях Мюнхенської безпекової конференції, зокрема з держсекретарем США Ентоні Блінкеном та керівником МЗС Китаю Ван Ї.

Німеччина буде продовжувати  передавати Україні сучасні системи озброєнь - Олаф Шольц, канцлер ФРН.  Союзники, які готові передати Україні танки німецького виробництва, можуть починати робити це прямо зараз, Німеччина забезпечить логістику та навчатиме екіпажі.

Західні демократії мають бути готовими та здатними надавати Україні достатню кількість зброї, щоб вона могла не лише зупинити російську агресію, але перейти у контрнаступ. А також наприкінці війни вести переговори про мир на своїх умовах – Емануель Макрон, президент Франції.

Частиною глобальних змін, що відбудуться у світі за наслідками російської агресії проти України, мають стати зусилля з реформування Ради Безпеки ООН, один із постійних членів якої розпочав війну – президент Франції

Найжахливіші злочини, зокрема, геноцид, злочини проти людяності, порушення прав людини не повинні залишатися безкарними, де б вони не відбувалися - Карім Хан, прокурор Міжнародного кримінального суду

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте перебуває в Києві з візитом. Він відвідав Стіну пам'яті загиблих за Україну в українській столиці, де поклав вінок, а також був прийнятий Президентом України.

Головне з пресконференції:

-  Нідерланди разом з Німеччиною та Данією планують поставити Україні близько 100 танків Leopard - Президент Зеленський

-  Президент Зеленський наполягає на важливості надання Україні літаків і заявив, що робота над створенням такої коаліції триватиме.

-  Перші танки Leopard, які Нідерланди разом з Німеччиною та Данією планують передати Україні, будуть відправлені, щойно вони матимуть бойову готовність – Марк Рюте

-  Президент Зеленський наполягає, що світ має унеможливити будь-яку можливість росії адаптуватися до вже запроваджених санкцій чи розраховувати на зменшення санкційного тиску.

-  Протягом року Нідерланди у співпраці з Міжнародним кримінальним судом надішлють в Україну дві додаткові судово-слідчі місії для збору доказів російських воєнних злочинів – прем’єр-міністр Нідерландів

***

-  НАТО, ЄС і Україна вперше проведуть тристоронню зустріч: генсек НАТО Єнс Столтенберг, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 21 лютого зустрінуться у Брюсселі - пресслужба Альянсу.

-  Уряд Нідерландів офіційно надав принципову згоду на пропозицію України про створення в Гаазі міжнародної організації – Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією - Міністерства юстиції України. Реєстр має стати першим компонентом всеохоплюючого механізму репарацій, який покликаний забезпечити виплату державою-агресором Україні повних репарацій за завдану шкоду, відповідно до міжнародного права"

-  У Чеській Республіці будуть випускатися системи ППО для України - Даніель Блажковець, заступник міністра оборони Чехії. Складання модифікованих всюдиходів Toyota, оснащених двома скорострільними кулеметами, здатними вражати в тому числі дрони, оплатять Нідерланди. Чеські фірми купуватимуть також необхідні боєприпаси, повідомив директор Агентства з міжурядової співпраці Алеш Вітечка.

-  Інформація про концентрацію 10 тис. російських військових на кордоні з Сумською областю не відповідає дійсності та є інформаційно-психологічною операцією (ІПСО). Про це сказано у заяві Сумської ОВА. Там також закликали громадян бути пильними та довіряти тільки офіційним джерелам. Сьогодні зранку видання The Times опублікувало коментар від нібито старшого лейтенанта Збройних сил України Андрія Гулакова про концентрацію 10 тисяч російських військових біля кордонів регіону.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Він (путін – ред.) розраховує на те, щоб допомога, підтримка були уповільнені... Якщо ми зламаємося, він буде «їсти» далі всі інші держави, зокрема ті, що раніше були в СРСР… Він зрозумів, що та швидкість, з якою ми з вами почали працювати, впливає на нашу перемогу, а значить, на його програш. Його програш на полі бою – це його програш всередині держави. Ось чого він боїться – втратити себе в своїй державі»

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Ми були б особливо зацікавлені у винищувачах зі США, Великої Британії, Франції та Німеччини. Ці країни мають найвищі виробничі потужності і найбільші авіапарки. Ці машини можуть бути використані для збиття ворожих ракет і є важливими для контрнаступу».

Блаженніший Святослав, глава УГКЦ: «...Караються в російських тюрмах наші священники.... Ми вже вкотре звертаємось до різних міжнародних інституцій, до дипломатів різних країн, особисто до Святішого отця Папи Франциска, щоб тих наших отців врятувати»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  У районі Вугледара за минулу добу було знищено цілу батарею гаубиць Д-30, російські окупанти зможуть повноцінно наступати лише у травні-червні на цій ділянці - Олексій Дмитрашківський, речник Сил оборони Таврійського напрямку.

-  російський наступ на Україну вже почався, атаки країни-агресора відбуваються відразу за декількома напрямками, ЗСУ дають відсіч ворогові – Володимир Зеленський, президент України

-  Про причини вибухів в тимчасово окупованому Криму, які лунають другий день поспіль, повідомити наразі не можна, однак невдовзі «бавовна» буде не лише в Криму - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ. Сьогодні у Севастополі о 3:58 ( 2:58 за київським часом) в районі вулиці Лукомської пролунав потужний вибух. Поруч знаходиться російська військова частина. Учора пролунали вибухи в районі військових частин у Севастополі та в Армянську.

-  російські війська змінили тактику на Донецькому напрямку та зменшили кількість нічних атак - Олексій Дмитрашківський, керівник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку. Якщо раніше ворог постійно вів турбуючий вогонь і працювали ДРГ й штурмові групи, то зараз ворог вночі відновлюється, поповнює резерви.

***

-  Україна отримала від Франції протитанкові ракетні комплекси Akeron - Жан-Луї Тьєріо, віцепрезидент Комісії з національної оборони та збройних сил Франції. В межах військової допомоги Франції Україні було передано неназвану кількість цих ПТРК та ракет до них. Раніше про це не повідомляли публічно.

-  США вважають Крим територією України, перетворену росією на величезну військову базу, і не стануть суперечити рішенням української сторони атакувати російські військові об’єкти на півострові - Вікторія Нуланд, заступниця держсекретаря США

***

-  У Донецькій області російські війська за минулу добу вбили 5 мирних жителів, ще 10 цивільним завдали поранень – ОВА.

-  За минулу добу російські війська 76 разів атакували Херсонщину, три людини загинули, сім – поранені – ОВА.

-  Внаслідок повномасштабної збройної агресії рф  461 дитина загинула та понад 923 отримали поранення різного ступеню тяжкості – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній упродовж всього робочого тижня і наразі не прогнозується. Електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття наявного споживання – Укренерго. У Міністерстві енергетики прогнозують, що на вихідних завдяки зменшенню споживання та достатньому рівню генерації енергосистема України працюватиме з резервом потужності.

-  Українське представництво французької мережі супермаркетів і гіпермаркетів Auchan звернулося до головного офісу з вимогою пояснити інформацію про постачання допомоги російській армії - пресслужба «Auchan Україна».  Спільне розслідування The Insider, Le Monde і Bellingcat встановило, що від початку повномасштабного вторгнення російський філіал французького «Ашану» постачав товари військовим рф на захоплених територіях України під виглядом «гуманітарної допомоги» цивільному населенню.

-  З 17 лютого весь електротранспорт Києва повернувся на свої маршрути, загалом столиця жила без нього 56 днів – КМВА

-  Печерський райсуд Києва ухвалив рішення відсторонити на місяць від посади президента Української асоціації футболу (УАФ) Андрія Павелка – ЗМІ. Павелко, а також генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький фігурують у справі про ймовірну корупцію при будівництві футбольних полів та розкрадання коштів.

-  Президент Зеленський призначив полковника Дмитра Брижинського, який керував обороно. Міста у березн-квітні минулого року, начальником Чернігівської міської військової адміністрації.

-  На кордоні з Польщею, що на Львівщині, відновили ще дві залізничні дільниці. Для цього Укрзалізниця відремонтувала майже 70 км колій, оновила 10 мостів та відремонтувала вокзальну інфраструктуру і пасажирські платформи - Олександр Кубраков, очільник Мінінфраструктури

***

-  Сьогодні до Державного бюджету України від Світового банку надійшла друга частина додаткового фінансування на 203 млн дол. США. Загальний обсяг позики під гарантії Великої Британії становить 500 млн дол. США – Мінфін.

-  Кабінет Міністрів України у березні проведе індексацію пенсій на 20% - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Під індексацію підпадатимуть усі категорії, визначені в законі «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

-  Протягом січня з державного бюджету спрямовано понад 100 млрд грн на безпеку і оборону, з яких 71,8 млрд грн – на грошове забезпечення військовослужбовців, ще 28,7 млрд грн – на придбання товарів та послуг для ЗСУ (військової техніки, озброєння, боєприпасів) - Данило Гетманцев, голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

-  За минулий тиждень в рамках Чорноморської зернової ініціативи 25 суден, на борту яких було майже мільйон тонн зерна та інших продуктів харчування, покинули українські порти - пресслужба командування ВМС ЗСУ

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Німецькі танки Leopard прибудуть в Україну найпізніше в останній тиждень березня - Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН

-  Глава МЗС України Дмитро Кулеба візьме участь у засіданні Ради міністрів із закордонних справ ЄС 20 лютого.

-  Зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ пройде 23-24 лютого у віденському конгрес-центрі Гофбург без участі журналістів "через логістичні та безпекові заходи" - Нет Перрі, керівник відділу комунікацій та преси ПА ОБСЄ

Латвія передаватиме армії України автомобілі, конфісковані у нетверезих водіїв - Delfi. -  Парламент Латвії схвалив поправки до закону про підтримку цивільного населення України, які передбачають можливість безоплатно передати транспортні засоби, що належать державі, у власність уряду України.

-  У Туреччині оголосили, що кількість загиблих у країні внаслідок землетрусів досягла 38 тисяч 44 осіб, у Сирії дані не оновлювалися кілька днів поспіль і залишаються на рівні понад 5,8 тисяч осіб. Разом у двох країнах – понад 43 844 – ЗМІ.

ВОРОГ

-  До МЗС рф викликали посла Нідерландів через розслідування, яке тверджувало, що рішення про постачання зенітно-ракетного комплексу "Бук" бойовикам "ДНР" було прийнято путіним – МЗС.

-  Самопроголошений президент білорусі лукашенко на переговорах путіним сказав, що білорусь готова налагодити у себе виробництво штурмовиків Су-25, які росія використовує у війні проти України – ЗМІ.

-  Новим командувачем військ Центрального військового округу призначили генерал-лейтенанта мордвічова – ЗМІ. СБУ у ході слідчо-оперативних дій встановила, що саме генерал мордвічов віддав наказ захопити Маріуполь і штурмувати "Азовсталь". Нині йому заочно оголосили підозру за трьома статтями КК України.

-  Навчання збройних сил рб/рф у білорусі продовжили, як мінімум, до 27 лютого - "Білоруський Гаюн".

-   У Самарській області на Чапаєвському механічному заводі, який виробляє вибухівку і детонатори, прогримів вибух, унаслідок чого одна людина загинула, а ще троє дістали поранення - ТАСС

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-