Співробітнику фсб оголосили підозру в шпигунстві — збирав дані про СБУ та військових

Співробітнику фсб оголосили підозру в шпигунстві — збирав дані про СБУ та військових

Оновлено
Укрінформ
Правоохоронці оголосили підозру в шпигунстві співробітнику федеральної служби безпеки російської федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

"За процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури співробітнику фсб рф повідомлено про підозру у шпигунстві (ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу України)", — ідеться в повідомленні.

За даними слідства, кадровий співробітник регіонального управління фсб по Красноярському краю, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності і державній безпеці України, збирає відомості на користь росії.

Читайте також: В Австрії вважають росію однією з головних шпигунських загроз

Встановлено, що до своєї діяльності зловмисник залучив громадянина України, з яким налагодив контакти через соціальну мережу. У лютому 2017 року співробітник спецслужби запросив останнього до Красноярського краю та завербував до співпраці, що тривала до весни 2022 року.

За допомогою спільника співробітник фсб зібрав і передав своєму керівництву інформацію про місцезнаходження корпусів окремого полку спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України, інформацію про дислокацію та переміщення військової техніки й особового складу Збройних сил України.

Як додали в Службі безпеки України, також підозрюваний «полював» за даними про чинних і колишніх співробітників СБУ, її штатних і позаштатних працівників та агентів, вивідував особливості форм і методів роботи української спецслужби.

«Ворожий офіцер вербував громадян України переважно в соцмережах. Слідством встановлено, що у 2017 році зловмисник завербував киянина і після декількох завдань «законсервував» його до 2022 року», — зазначили в СБУ.

Згідно з даними служби, після початку повномасштабного вторгнення росії агент отримав від фсб завдання прибути до Чернівецької області. Там він намагався виявити транспортні канали постачання озброєння для України та місця розташування резервуарів із пальним.

Читайте також: СБУ викрила жителя Чернігівщини, який працював на спецслужби білорусі

Розвідувальна інформація потрібна була загарбникам для підготовки серії вибухів на об’єктах залізниці й логістичних складах. Контррозвідники СБУ запобігли здійсненню цих намірів і в результаті багатоетапної спецоперації затримали ворожого диверсанта в Чернівцях.

Громадянин України вже засуджений до 16 років увʼязнення. У ході слідчо-оперативної роботи він «здав» свого куратора з фсб.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні Служба безпеки України затримала в Одесі подружжя російських шпигунів, які готували ракетний удар по силах протиповітряної оборони й артилерійських складах ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-