Битва за Україну. День триста перший

Битва за Україну. День триста перший

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вперше від початку Великої війни виїхав з території України і вирушив із візитом до Сполучених Штатів Америки.

Ми зібрали для вас інформацію про трьохсот перший день війни: чим жили Україна та українці 21 грудня 2022 року.

ВІЗИТ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ДО США

Президент України Володимир Зеленський вирушив із візитом до Сполучених Штатів Америки. 21 грудня, у Білому домі відбудеться зустріч між Байденом і Зеленським. Потім Президент Зеленський виступить на спільній сесії Конгресу, яка демонструє рішучу двопартійну підтримку США України. Детальніше чого очікувати від візиту президента до США читайте в матеріалі Укрінформу.  Зеленський прямує до США на американському військовому літаку. За даними CNN, зустріч проходитиме за таким розкладом (за київським часом): 21:00 - Байден вітає Зеленського в Білому домі; 21:30 - двостороння зустріч президентів; 23:30 - спільна прес-конференція; 01:15 - Зеленський прибуде на Капітолійський пагорб; 02:30 - президент України виступить перед спільним засіданням обох палат Конгресу.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у середу офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,85 мільярда доларів, який передбачає також передачу системи протиповітряної оборони Patriot. Новий пакет допомоги складатиметься з 1 мільярда доларів фінансування, яке виділяє президентським указом Джо Байден, і ще 850 мільйонів доларів США, які надає Пентагон. До складу нового пакета допомоги увійшли засоби завдання високоточних ударів, а також додаткові боєприпаси та критично важливе обладнання, які Україна ефективно використовує для захисту на полі бою.

Президент США Байден побажав Президенту України Зеленському гарного польоту. Зокрема у Твіттері він написав: «Сподіваюся, у тебе гарний політ, Володимире. Я буду радий тебе зустріти. Багато чого є обговорити».

Українська делегація під керівництвом Президента Зеленського проситиме Вашингтон поставити Україні ракети ATACMS та безпілотники Grey Eagle і Reaper – Politico. До цього Білий дім не давав згоди на поставку ATACMS. Американські чиновники вважали, що поставка Україні ракет великої дальності може спровокувати Путіна на використання ще більш смертоносної зброї всередині України.

росія не виявляє готовності до дипломатії для справедливого миру. Візит президента Володимира Зеленського до Вашингтона буде сигналом для російського диктатора Владіміра Путіна, що США будуть з Україною стільки, скільки потрібно - Білий дім.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Конгрес США працює над швидким внесенням законопроєкту, який засудить Росію як державу-агресора, але про визнання РФ спонсором тероризму не йдеться - The Hill. Згідно з публікацією, таке визнання надасть президенту США нові санкційні повноваження.

- Світовий банк схвалив додатковий пакет фінансування на загальну суму $610 мільйонів для вирішення термінових потреб у допомозі та відновленні в Україні – Reuters.

- Президент Франції Еммануель Макрон заявив про передачу Україні зенітно-ракетного комплексу Crotale - Sud-Oues. Також він заявив про нові поставки зброї в Україну на початку 2023 року. Зазначається, що серед запланованих поставок – нові САУ «Цезар», водночас Макрон не навів жодних цифр, зазначивши, що «це залежить від переговорів», які тривають з Данією. Зараз Франція планує поставити Україні від шести до 12 додаткових гармат “Цезар”, взятих із замовлення для Данії.

- Станом на 11:00 в енергосистемі зберігається значний дефіцит потужності. Ситуація у центральному регіоні, зокрема, у Києві, залишається складною – Укренерго. Реальний дефіцит електроенергії в Києві складає близько 60-65%, однак місто може повернутися до планових графіків відключень уже за тиждень-півтора.

ЦИТАТИ ДНЯ

Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки при Білому домі: «Сполучені Штати не зважають на погрози рф щодо поставок в Україну оборонних озброєнь, у тому числі передових систем Patriot, та наголошують, що росія не може диктувати будь-які умови, оскільки вона – агресор, що розв’язав жорстоку війну».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «російська федерація не може перемогти Україну у відкритому бою, тому йтиме до кінця у своїх терористичних діях. Україна, зі свого боку, готується дуже активно до того, що найближчі місяці можуть бути вирішальними».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- 20 грудня цього року вогневого ураження зазнали окупанти, що скупчились на польовому аеродромі в районі Каховки Херсонської області. Там перебували близько 30 одиниць артилерійських систем різного типу, САУ та РСЗВ, а також боєприпаси та пально-мастильні матеріали. – Генштаб

- Військовослужбовці підрозділу ППО окремої повітрянодесантної Січеславської бригади збили російський броньований штурмовик Су-25 «Грач».

- Бойові дії тривають щоденно, а найскладніша ситуація залишається в районі Бахмута та Авдіївки. Росіяни також продовжують чинити опір в районні Кремінної – Сватового та підтягують туди резерви - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ.

- У Маріуполі, окупованому росіянами, вдень 21 грудня пролунав потужний вибух, після якого ворожі гвинтокрили вирушили в бік окупованого Бердянська -  Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.  Подробиці з’ясовуються.

- Україна за всіма правилами ведення війни мала перерізати такий логістичний шлях ворога, як Кримський міст - Василь Малюк, керівник СБУ.  Малюк також повідомив, що російські спецслужби затримали у справі щодо вибуху на Кримському мосту вже 22 громадян рф. "росіяни катують їх і проводять поліграфічні дослідження».

- Керівництво російської федерації наразі розглядає питання щодо оголошення загальної мобілізації в країні, не виключено, що кремль закриє кордони для виїзду чоловіків до 65 років – Олексій Данілов, Секретар РНБО.

***

- Внаслідок російської атаки по Очакову Миколаївської області поранені троє людей, серед яких 10-річний хлопчик – ОВА.

- російські загарбники минулої доби 71 раз обстріляли Херсонщину: загинула людина, поранено шість осіб – ОВА

- В Україну вдалося повернути ще трьох дітей, яких росіяни розлучили з батьками під час тимчасової окупації Харківської області - Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

- Під мінометним обстрілом загинув Заслужений артист України  Сергій Шкварченко.

- На фронті загинув активіст громадянського спротиву російській окупації Криму та колишній політв'язень Геннадій Афанасьєв.

- Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що на звільненій частині Херсонщини у селі Правдине знайшли поховання жертв російських загарбників: 7 цивільних осіб, серед яких дівчинка-підліток.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський підписав закон, який передбачає можливість надання військовослужбовцям відпусток під час воєнного стану.

- Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив із начальником Генерального штабу Збройних сил Республіки Польща Раймундом Анджейчаком, який перебуває в Україні,  безпекову ситуацію в регіоні та сценарії її розвитку.

- Комісія з проведення конкурсу на зайняття посади директора НАБУ 20 грудня завершила прийом документів на цю посаду, всього подалося 78 осіб. Серед 78 заявників нардеп від "Слуги народу" Юлія Яцик, 18 працівників НАБУ, 11 працівників прокуратури, 11 держслужбовців, 8 військових, 6 адвокатів. На посаду подалися 7 жінок і 71 чоловік. Наймолодшому кандидату 32 роки, а найстаршому - 60.

- Державне бюро розслідувань досліджує, яким чином російські окупанти дуже швидко просунулися з окупованого Криму півднем України - Василь Малюк, в.о. голови СБУ.  За словами Малюка, до цих подій дотичний і зрадник, викритий у лавах СБУ, - колишній керівник Кримського главку служби безпеки полковник Олег Кулініч. Глава СБУ також стверджує, що слідство перебуває на завершальному етапі.

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), проведе позапланові виїзні перевірки 12 операторів системи розподілу електроенергії через скарги споживачів на недотримання графіків відключень.

- Співробітники Служби безпеки України проводять контррозвідувальні безпекові заходи на об’єктах УПЦ МП на Сумщині - Управління СБУ в Сумській області. Йдеться про Софронієво-Молченський чоловічий монастир.

- Виробничо-творче об'єднання "Орден" пропонує заснувати громадську нагороду «За нашу і вашу свободу», якою будуть нагороджувати бійців Інтернаціонального легіону, що нині захищають Україну від російських загарбників.

- Фахівці "Миколаївводоканалу" відновили роботу насосних станцій, після наповнення резервуарів поступово відновлять подачу води у помешкання містян - ОВА

***

- За 18 днів грудня 2022 року Україна експортувала 3,6 млн т сільськогосподарської продукції, що на 800 тис. т більше, ніж за першу половину листопада цього року – Мінагрополітики

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечив перерахування до спеціального фонду державного бюджету коштів в еквіваленті 17 млрд грн з рахунків Промінвестбанку та Міжнародного резервного банку (колишній Сбербанк росії).

- Міністерство аграрної політики та продовольства спільно зі Світовим банком готує програму з відшкодування вартості встановлення генераторів або твердопаливних котлів на елеваторах - Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України.  Передбачається компенсація вартості встановлення генераторів або твердопаливних котлів на елеваторах. Взяти участь у програмі можна буде через Державний аграрний реєстр. Старт програми очікується після 1 січня.

- Починаючи з жовтня, за програмою пільгового іпотечного кредитування "єОселя" в Україні видано 277 іпотечних кредитів - Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки. За весь цей час було подано 24 тис. заявок, наразі 8 тис. заявок перебувають у роботі в банках.

- Фонд розвитку підприємництва (ФРП) спільно з АБ «Укргазбанк» профінансує інвестиції для малого і середнього бізнесу у сфері енергозабезпечення та енергоефективності.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Адміністрація президента США Джо Байдена створила велику робочу групу з розслідування шляхів потрапляння американських та західних компонентів в Іран для виробництва безпілотників, які росія сотнями запускає по Україні - CNN

- Міжнародне агентства з атомної енергії підтвердило, що його очільник Рафаель Гроссі вирушить у четвер до москви, щоб обговорити ядерну безпеку на Запорізькій АЕС на півдні України

- У рамках акції #LightUpUkraine 62 найпопулярніші локації світу вимкнуть світло. Таким чином свою солідарність з Україною висловлять у 19 країнах. Акція відбудеться 21 грудня о 20:00. Відвідувачів також закличуть долучитися до збору коштів через фандрейзингову платформу UNITED24 на генератори для українських лікарень.

- 21 грудня Литва відправила Україні першу партію термокомплектів та светрів для Збройних Сил України - Арвідас Анушаускас, міністр оборони Литви. Литовці підготували 34 тис. наборів.

ВОРОГ

- росія та Іран будують 3000-кілометровий новий трансконтинентальний торговельний маршрут до Індійського океану, який дозволить їм менше залежати від іноземних санкцій - Bloomberg.

- путін під час виступу на колегії Міноборони росії 21 грудня заявив, що планує й надалі розвивати ядерну тріаду РФ як гарантію збереження суверенітету і територіальної цілісності країни, а також заявив, що в січні на "бойову службу" вийде російський фрегат "Адмірал Горшков" з гіперзвуковими комплексами "Циркон".

- Міністр оборони росії шойгу заявив, що потрібно збільшити російську армію до 1,5 млн військовослужбовців, а також планує підвищити граничний вік призову та збільшити кількість контрактників в рф. Шойгу хоче сформувати ще одне військо на кордоні через вступ Фінляндії і Швеції в НАТО

- російський рубль опустився до найнижчого рівня з початку травня - курс долара на Московській біржі вранці 21 грудня піднявся вище 70 рублів - Reuters.

-  держдума рф ухвалила в третьому, остаточному, читанні пакет законопроєктів, один з яких запроваджує кримінальну відповідальність за «створення диверсійної спільноти, навчання та сприяння диверсіям». Максимальне покарання — довічне позбавлення волі, схиляння до диверсії - до 20 років позбавлення волі, участь у диверсійній спільноті — десять років позбавлення волі.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-