Битва за Україну. День двісті дев’яносто сьомий

Битва за Україну. День двісті дев’яносто сьомий

Укрінформ
Хоча дефіцит електроенергії в системі через наслідки 9 ракетних атак все ще є значним, енергосистема України продовжує відновлюватись. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті дев’яносто сьомий день війни: чим жили Україна та українці 17 грудня 2022 року

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- росіяни вчора випустили по Україні 98 раке та здійснили понад 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню –Генштаб.
17 грудня триває відновлення роботи об’єктів енергосистеми після чергового ракетного обстрілу. Дефіцит електроенергії залишається значним - повідомляє НЕК «Укренерго» у Фейсбуці. До того ж погодні умови ускладнюють стан електромереж по всій країні: дощ зі снігом, мороз та сильний вітер призводять до обледеніння обладнання. Ремонтні бригади працюють цілодобово. Режим надзвичайної ситуації, який було введено виключно для операцій на ринку електроенергії, відповідно до вимог «Правил ринку електроенергії», було завершено вчора о 19:15. Наразі ринок електроенергії України працює в нормальному режимі. Тим часом у Києві після вчорашнього обстрілу повернули водопостачання всім мешканцям столиці. У Києві теплопостачання мають 75% жителів столиці, тепловики продовжують працювати вже другу добу. Зранку відновило роботу і київське метро. Водночас близько 50% Київщини наразі - без світла. У Харкові та Харківській області,  що були повністю знеструмлені напередодні, енергопостачання відновлено. На Кіровоградщині  - 75% споживачів зі світлом. Енергетики продовжують працювати в надскладних умовах, щоб подати скрізь воду і запустити тепло. Досі без світла, тепла та води Краматорськ Донецької області.

- В Україну прибула перша партія обладнання для ТЕЦ і ТЕС від Міністерства енергетики США. Ця партія є частиною допомоги у розмірі 53 млн доларів, оголошеної американськими партнерами минулого місяця - міністр інфраструктури та регіонального розвитку Олександр Кубраков. З початку повномасштабного вторгнення американськими партнерами уже надано понад $145 млн виключно на ремонт та підтримку українських енергомереж. А від Німеччини Фонд енергетичної підтримки України отримає 1до кінця року 30 млн євро  на нагальні потреби українських енергетичних компаній.

- Уночі 17 грудня в окупованому Криму, бєлгороді та курську пролунали вибухи. Вибухи  в білогородській області росії пролунали у перші хвилини нового дня. Однак поки що про традиційні версії щодо "роботи ППО" ніхто не говорить.
Через лічені хвилини після перших вибухів у бєлгороді вибухи пролунали вже на українській території, а саме в тимчасово окупованому Сімферополі. Пропагандистські канали кажуть про нібито "диверсію", унаслідок якої могли бути пошкоджені бензовози та військова техніка ворога. Однак ця інформація ще потребує підтверджень. Далі в телеграм-каналах з'явилася інформація про вибухи у Бахчисараї. Близько 1:20 і 2:00 "бавовна" завітала і до міста курськ в росії. Що трапилося у місті – поки не відомо.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, Президент України : «Так, ми це (імовірність нового наступу рф у 2023 році – ред.) цілком усвідомлюємо. Ми можемо зрозуміти їхнє бажання помститися, це залишається їхньою одержимістю, їхнім бажанням напасти на нашу країну, окупувати нашу територію. Вони ніколи не відмовлялися від цього проекту, я вважаю. Але питання, чи здатні вони на це? І чи здатні ми впоратися із цим? Але я впевнений, що їхнє бажання досягти цього все ще є».

  1. Олексій Данілов, Секретар РНБО України: «Я можу сказати: вони (окопи – ред.) їм (росії – ред.) точно не допоможуть. Крим буде повернено і повернено обов'язково - у той спосіб, яким вирішить наше військово-політичне керівництво. Якщо потрібно буде за Крим воювати, ми за Крим воюватимемо, і ні в кого питати не будемо. Це наша земля, і вона має бути повернена додому».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  На Лиманському напрямку російські війська намагаються відновити втрачене положення, на інших ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України.

- 15 грудня, в районі Токмака і Пологів, противник втратив склад боєприпасів, понад сто ворогів було поранено. Інформація уточнюється.

- Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили п’ять районів зосередження особового складу, пункт управління та три склади боєприпасів загарбників – Генштаб.

- За день до ракетної атаки 16 грудня росіяни застосували атаку іранськими безпілотниками, аби виявити розташування нашої ППО та скорегувати наступну атаку ракетами - речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

- За минулу добу атакували 11 регіонів України - зведення ОВА.росіяни вбили п’ятьох цивільних, 22 поранили.

- У ніч на 17 грудня війська рф здійснили ракетний удар по Краматорську на Донеччині, пошкоджено цивільну інфраструктуру, за попередніми даними, без постраждалих.

- По Одещині ворог зранку спрямував чергову ракетну атаку. 2 ракети типу "Онікс", випущені з берегового ракетного комплексу в тимчасово окупованому Криму, були знищені силами протиповітряної оборони – ОВА.

- російські військові знову обстрілюють Херсон, є постраждалі.

- Четверо постраждалих від обстрілу Кривого Рогу залишаються в тяжкому стані, зокрема 7-річна дівчинка. Зараз відомо про 19 постраждалих унаслідок обстрілу міста 16 грудня. 64-рiчна жінка і молоде подружжя з маленьким сином загинули на місці. Ще один чоловік 33 років помер у стаціонарі.

- В Україні загинуло 450 дітей загинуло внаслідок збройної агресії російської федерації.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Додому в Україну повернули ще двох дітей, яких російські загарбники утримували на тимчасово окупованих територіях і в рф - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомляє у Телеграмі.

-  Міненерго та Секретаріат Енергетичного співтовариства підписали меморандум, який передбачає посилення координації зусиль у підтримці українського енергетичного сектора -Міненерго.

- Відновлення зруйнованих рф лікарень: Світовий банк цього місяця схвалить позику у €100 мільйонів  - МОЗ.

-  Представники скаутської організації "Пласт" передали головнокомандувачеві Збройних сил України Валерію Залужному Вифлеємський вогонь миру - повідомляє Генеральний штаб ЗСу у Фейсбуці. В свою чергу, головнокомандувач ЗСУ підписав скаутам прапор, футболку для благодійного аукціону та вручив солодкі подарунки.

- Керівник поліції Польщі розповів подробиці вибуху подарунка з України - повідомляє RMF 24. Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня в головному управлінні поліції Польщі стався вибух, внаслідок якого постраждали дві особи, зокрема головний комендант польської поліції Ярослав Шимчик.

-  З портів Великої Одеси вийшло ще чотири судна із 145 тис. т пшениці. Загалом в межах «зернової ініціативи» експортували вже 14 мільйонів тонн української агропродукції - Міністерство інфраструктури України.

***

-  На YouTube-каналі «Укрінформу» у суботу, 17 грудня, вийшов черговий випуск щотижневої інформаційно-аналітичної програми «Насправді».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Від початку широкомасштабної агресії рф проти України Сполучені Штати Америки надали Україні понад 19,3 мільярда доларів безпекової допомоги - повідомив під час брифінгу у Вашингтоні прессекретар Пентагону бригадний генерал Пет Райдер.

-  Глава спецштабу по Україні в Міністерстві оборони ФРН, бригадний генерал Крістіан Фройдінг у програмі Бундесверу «Nachgefragt»: росія програє війну, але недооцінювати армію рф зараз було б великою помилкою, натомість треба підсилити допомогу ЗСУ.

- Угорщина, попри суперечливу позицію прем’єр-міністра Віктора Орбана, станом на 25 листопада заморозила 870 мільйонів євро російських активів - угорська газета Nepszava

- Конгрес США зобов’язав адміністрацію документувати воєнні злочини рф в Україні - The Washington Free Beacon.

- УВКБ ООН запускає виплату допомоги українцям з використанням технології блокчейн -повідомляється на сайті УВКБ ООН. В агентстві додали, що програма пілотується у Києві, Львові та Вінниці та поширюватиметься на інші міста та селища України. Гроші будуть надавати гуманітарну допомогу деяким людям найбільш вразливих категорій та які найбільше постраждали через війну.

-  Створення підводного енергетичного кабелю у Чорному морі, до якого залучені Румунія, Грузія, Азербайджан та Угорщина, дозволить зміцнити енергобезпеку усього регіону, включаючи Україну, та прискорити відновлення енергетичної інфраструктури України, що була зруйнована під час російської агресії -Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн. Повний текст її промови оприлюднений на мультимедійному порталі ЄС.

-  У дев'ятому пакеті санкцій Європейського Союзу ввели обмеження щодо російського кінорежисера Микити Міхалкова, співака Григорія Лепса та низки кремлівських пропагандистів - керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак у Телеграмі.

- Латвійський благодійний марафон ЗА ДЕНЬ зібрав понад €85 тисяч на допомогу українським дітям -LSM.

- Американський актор Марк Гемілл, який виконав роль Люка Скайвокера у «Зоряних війнах», розпочав збір на партію дронів для ЗСУ. Зазначається, що як амбасадор United24 Гемілл планує придбати 10 дронів-розвідників RQ-35 Heidrun данського виробництва. 

- Студія латвійського телеканалу TV3, із приміщень якої транслювався TV Rain або "Дождь", розірве договір оренди із цим телеканалом - це підтвердив порталу Delfi представник TV3 Карліс Позняков.

- Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан оголосив про завершення етапу розслідування війни 2008 року в Грузії - заява прокурора МКС.

- Жителі села Белл-Енд, що в англійському графстві Вустершир, встановили золотисту статую путіна з чоловічим статевим органом на голові - повідомляє Daily Mail. Карикатурна статуя була встановлена на знак протесту проти російського повномасштабного вторгнення в Україну. Також біля статуї залишили декілька коробок із яйцями, щоб перехожі могли ними закидали статую.

ВОРОГ

- путін під час візиту до мінська 19 грудня намагатиметься тиснути на самопроголошеного президента білорусі  лукашенка, щоб той погодився направити білоруські війська на війну проти України - американський Інститут вивчення війни (ISW),

-  російські військові бояться вразливості своїх позицій в тимчасово окупованому Криму й тому перенесли місця пусків іранських безпілотних літальних апаратів (БПЛА) до Краснодарського краю рф – британська розвідка.

-  Слідчий комітет рф не побачив складу злочину у висловлюваннях пропагандиста Антона Красовського, який закликав «топити» та «палити» дітей в Україні – ЗМІ.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-