Mamba SAMP-T: Україна отримає принципово важливу зброю

Mamba SAMP-T: Україна отримає принципово важливу зброю

Інфографіка
Укрінформ
Завдяки франко-італійському зенітному комплексу Україна зможе збивати балістичні ракети

Франція та Італія підтримали рішення про поставку в Україну ЗРК Mamba (SAMP-T). Такі комплекси, безсумнівно, є найкращими в арсеналах цих країн не лише у сфері протиповітряної, але й протиракетної оборони. Річ у тім, що цей комплекс здатен успішно боротися не тільки з бойовою авіацією ворога, а й з крилатими, та найважливіше — з балістичними ракетами.

Загалом у двох країн-постачальників 60 таких комплексів: у Франції 40, в Італії — 20 одиниць.

Mamba SAMP-T сучасна протиракетна система середньої дальності, призначена для захисту поля бою та важливих цілей від усіх можливих повітряних загроз. Виробником комплексу є компанія Eurosam.

SAMP/T  Mamba — це повністю цифровий комплекс, який потребує всього 14 осіб для бойвої роботи системи ППО з чотирма вогневими точками. Наприклад, для систем Patriot особовий склад, за наявною інформацією, становить 90 осіб. Іншими словами, освоєння SAMP/T військами, швидше, ніж у Patriot, а загальна оцифровка та автоматизація європейських систем ППО може бути набагато легшою в експлуатації.

Навіть незначна кількість SAMP/T Mamba може якісно посилити протиповітряну оборону України. Комплекс використовує ракети Aster 30 Block 1. Заявлена дальність перехоплення ракетами Aster 30 Block 1 аеродинамічних цілей складає близько 120 км. Але потрібно розуміти, що дальність у 120 км – це максимальна дальність для ураження цілі в ідеальних умовах. У випадку маловисотної, малопомітної цілі ця дальність буде значно меншою.

Найголовніше те, що Aster 30 Block 1, здатна перехоплювати балістичні цілі. Звісно, ​​дальність значно менша, ніж при ураженні аеродинамічних цілей, але мова йде про 30-35 км.

Aster 30 Block 1— це глобально перероблена ракета класу «повітря-повітря» MICA, адаптована для наземних пусків. Ця модифікація ракети була розроблена для використання її в цілях протиракетної оборони. До ракети додали першу маршову ступінь і маневровий двигун, щоб дозволити їй активно змінювати траєкторію в умовах перевантаження до 60 G.

Також для підвищення маневреності ракети було застосовано оригінальний пристрій пропорційного управління. Кожна ракета оснащена спеціальними керуючими поверхнями та двигуном поперечного коригування. Допоміжний двигун запускається приблизно за 1 секунду до зустрічі з ціллю і його тяга регулюється відповідно до команд системи наведення. Така система значно підвищує ймовірність ураження пріоритетних цілей. В ході модифікацій була підвищена швидкість перехоплення та можливість відображення цілі з меншою площею радіолокаційного розсіювання, збільшуючи площу захищених територій. Це означає, що ракета може влучати в невеликі цілі – наприклад, в безпілотник. Можливість вражати ціль на більш ранній траекторії дозволить системі перехоплювати ракети з роздільними боєголовками.

За словами розробників, близько половини з 30 успішних випробувань різних варіантів "Астер" завершились прямим попаданням у ціль. Ракета Aster 30 Block 1 оснащена осколково-фугасною бойовою частиною з програмованою затримкою безконтактного вибухівника. Тобто вибух відбувається у повітрі, максимально близько до цілі.

Ще однією перевагою SAMP/T є багатоканальність, система ППО може вести до 16 цілей одночасно. Наведення ракети відбувається у два етапи. Найбільшу відстань до цілі ракета долає за допомогою радіокоманд, а захоплення самої цілі вже відбувається у безпосередній близькості за допомогою радіолокаційної головки самонаведення. При цьому передбачається, що пошук і захоплення цілі може відбуватися вже під час польоту ракети. Комбіноване використання головок самонаведення з різними діапазонами забезпечує підвищену стійкість до електронного впливу з боку ворога.

Модернізована ракета має підвищені характеристики для роботи на високих швидкостях польоту, в системі управління використовується досконаліша обчислювальна електроніка, введені покращенні алгоритми захоплення цілі і вибору оптимального часу підриву. Також була поліпшена бойова частина ракети, яка тепер дає два різних типи уламків, а також новий пристрій підриву, що забезпечує направлену дію бойової частини.

Богдан Тузов, Київ 

Інфографіка Олександр Шингур

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-