Офіс омбудсмена: У 90% визволених з полону українців - анорексія

Офіс омбудсмена: У 90% визволених з полону українців - анорексія

Укрінформ
Українці в російському полоні зазнають знущань, а 90% тих, хто повернувся завдяки обміну, мають дуже істотну втрату ваги.

Про це в інтерв’ю «Волинській службі новин» сказав очільник Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини Роман Романюк, передає Укрінформ.

«90% усіх полонених, які повернулися, мають шалену втрату ваги, з них просто знущалися, били. Можна багато жахливих речей говорити, але елементарно – їх не годували, чи годували водою. Це жах. 90% усіх військовополонених страждають на анорексію – це ненормально і є порушенням усіх прав», - розповів Романюк.

За його словами, Офіс омбудсмена активно залучений і включений в переговорні процеси щодо обміну полоненими, вони відбуваються за підтримки та сприяння Дмитра Лубінця.

Читайте також: З полону рф повернули ще 20 українських військових

Романюк констатував, що переговори щодо обміну йдуть дуже складно: «Був період - майже більша половина літа, - коли не було жодних обмінів, тому що та сторона категорично відмовляється від будь-яких обмінів і процесів. Саме завдяки, скажу відверто, великому старанню особисто Президента Зеленського цей обмін 215 осіб відбувся».

Керівник Секретаріату омбудсмена також зазначив, що у зв’язку з контрнаступом ЗСУ  обмінний фонд збільшився на тисячі осіб: «Збройні сили вели активні наступальні операції: Ізюм, Лиман, Балаклія. Зрозуміло, що велику кількість знищили, але теж багато захопили в полон. росіяни здаються, бродячи по полях три-п’ять діб і не розуміючи, хто вони і що вони».

Читайте також: Зеленський закликав Червоний хрест «битися», щоб отримати доступ до українських полонених

Водночас Романюк наголосив, що він не має права називати кількість росіян, узятих у полон росіян під час контрнаступу, але зауважив, що їх – багато.

Як повідомлялося, нещодавно з російського полону було визволено 215 захисників України, серед них 118 нацгвардійців.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-