Лубінець обговорить з керівництвом МКЧХ невиконання мандата про зустрічі з військовополоненими

Лубінець обговорить з керівництвом МКЧХ невиконання мандата про зустрічі з військовополоненими

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на початку жовтня у Женеві планує обговорити з керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста невиконання мандата МКЧХ щодо зустрічей з військовополоненими.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у Телеграмі.

За словами омбудсмена, "жоден із військовополонених, яких ми звільнили, не бачив представника Міжнародного комітету Червоного Хреста. Це порушення. На мій погляд, це невиконання мандата МКЧХ і ми маємо про це публічно говорити".

Читайте також: Лубінець про реформу ООН: Країна-агресор має автоматично виключатися з організації

Він заявив: "У мене попередньо запланована зустріч із керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста в Женеві, я туди їду на початку жовтня саме щодо цієї ситуації".

Їх мандат, підкреслив Лубінець, "має змушувати країну-агресора виконувати Женевські конвенції… Вони були присутні під час виходу з "Азовсталі" наших героїв у Маріуполі й, відповідно до своїх мандатів, брали на себе зобов'язання це перевіряти, за цим стежити, моніторити цю ситуацію. Ми побачили, що цього взагалі не відбувалося".

Як повідомляв Укрінформ, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців. П'ятеро командирів "Азову" перебуватимуть до кінця війни у Туреччині під особистими гарантіями безпеки Президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Читайте також: Багатьох зі звільнених з російського полону захисників тримали в «одиночках» - омбудсмен

росії повернули підозрюваного у державній зраді народного депутата Віктора Медведчука та ще 55 військових рф.

Лубінець вважає, що надалі процес обміну українських громадян з росією ставатиме все ефективнішим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-