Обмін полоненими відбувався у кількох місцях, була затримка на 7-8 годин

Обмін полоненими відбувався у кількох місцях, була затримка на 7-8 годин

Укрінформ
Робота над звільненням українських захисників розпочалася у день їхнього виходу з Азовсталі, і Туреччина відіграла важливу роль у цьому процесі.

Про це розповів керівник Офісу Президента Андрій Єрмак на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Уся наша група почала займатися цим питанням у день, коли наші хлопці вийшли з Азовсталі. З цього дня почалася дуже непроста робота, яка включала в себе сотні дзвінків, перемовин, консультацій, пошуків", - сказав він.

За його словами, обмін здавався "нереальною місією", особливо це стосувалося командирів полку "Азов", яким загрожувало не лише позбавлення волі, а й довге ув'язнення, показові процеси.

Єрмак підкреслив, що результат звільнення з російського полону українських бранців був би неможливим без злагодженої роботи всієї команди за участю СБУ, ГУР, ОП, МВС.

"Не можу не сказати про велику участь у цьому турецької сторони. Ми практично з офісом президента Ердогана постійно спілкувалися, вони і вчора зіграли дуже велику роль. Безпосередньо в Анкарі відбулася остаточна частина обміну", - поінформував Єрмак.

Керівник ОП додав, що сам процес обміну відбувався в кількох місцях і країнах, і повідомив, що була затримка по часу.

"Були трохи змінені строки, була затримка практична на 7 або 8 годин, але, на щастя, все вдалося", - зауважив він.

Читайте також: Україна повернула з полону співробітника СБУ, який боронив «Азовсталь»

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, у тому числі 124 офіцерів, а також 10 іноземців. російській стороні повернули підозрюваного у державній зраді народного депутата Віктора Медведчука та ще 55 військових рф.

Серед визволених - 188 захисників "Азовсталі", з яких 108 «азовців», нацгвардійці, морпіхи, прикордонники, поліцейські, тероборонівці, працівники СБУ.

З полону рф звільнено п'ятьох командирів «Азова», які перебуватимуть у безпечних умовах у Туреччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-