У неділю росія завдала по Україні 14 ракетних і понад 15 авіаударів

У неділю росія завдала по Україні 14 ракетних і понад 15 авіаударів

Дані Генштабу
Укрінформ
російські війська упродовж доби завдали 14 ракетних та понад 15 авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці повідомляє пресслужба Генерального штабу ЗСУ, інформуючи про оперативну ситуацію на фронті станом на 18.00.

«Протягом поточної доби ворог завдав 14 ракетних та понад 15 авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах на території нашої держави. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура в районах населених пунктів Харків, Миколаїв, Вознесенськ, Очаків, Сухий Ставок. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебувають носії крилатих ракет “Калібр”», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, авіаційне угруповання противника веде бойові дії з метою підтримки дій наземних угруповань, найінтенсивніше - на Південнобузькому та Донецькому напрямках. Водночас проблемним для противника залишається питання поповнення своїх втрат у живій силі. Так, у виправній колонії №124 міста Донецьк, представники приватної військової кампанії “вагнер” намагаються вербувати засуджених до складу підрозділу.

У районі Херсона військовослужбовці 127-го полку 1-го армійського корпусу підняли бунт, написали відмову від участі у бойових діях. Відомо, що однією із причин є незадовільне всебічне забезпечення: на передових позиціях особовий склад полку залишився навіть без води. Частину військовослужбовців забрали представники контррозвідки противника, подальша їх доля невідома.

Читайте також: Британська розвідка пояснила, чому падає бойовий дух військ рф в Україні

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з повітряного простору та території республіки білорусь.

За інформацією Генштабу, на інших напрямках противник здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури із застосуванням танків, бойових машин, мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Зокрема, на Сіверському напрямку обстріляв 12 населених пунктів Чернігівської та Сумської областей, також застосував БпЛА.

Посилення інтенсивності обстрілів вздовж державного кордону у Генштабі ЗСУ пояснили нещодавньою ротацією артилерійських підрозділів противника. Крім того, не виключається застосування ворогом диверсійно-розвідувальних груп у прикордонних районах України.

На Харківському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Одноробівка, Соснівка, Уди, Руські Тишки, Петрівка, Руська Лозова, Великі Проходи, Старий Салтів, Петрівка, Норцівка, Гусарівка, Чепіль, Покровське. Завдав авіаційних ударів у районах Перемоги та Гусарівки. Крім того, ворог застосував БпЛА в районах населених пунктів Питомник, Руська Лозова, Слатине, Іванівка, Балаклія, Савинці та Руські Тишки.

На Слов’янському напрямку обстрілів окупантів зазнали населені пункти Богородичне, Долина, Краснопілля, Нова Дмитрівка, Дмитрівка, Мазанівка, Сулигівка, Карнаухівка.

На Краматорському напрямку російські загарбники вели обстріли у районах населених пунктів Слов’янськ, Сіверськ, Райгородок, Донецьке, Григорівка, Івано-Дар’ївка, Званівка, Спірне, Веселе, Переїзне. Противник завдав авіаударів у районах Богородичного та Верхньокам’янського.

На Бахмутському напрямку ворог вів обстріли у районах населених пунктів Зайцеве, Бахмутське, Соледар, Бахмут, Яковлівка, Білогорівка, Виїмка та Роздолівка; на Авдіївському напрямку - у районах Новокалинове, Бердичі, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Авдіївка, Орлівка.

На Новопавлівському напрямку під удар потрапили Мар’їнка, Парасковіївка, Микільське, Вугледар, Солодке, Шевченко, Велика Новосілка, Богоявленка, Павлівка, Новодонецьке, Новомайорське, Нескучне, Времівка, також ворог завдав авіаційного удар у районі Новомихайлівки.

За інформацією Генштабу, на Запорізькому напрямку ворог вів обстріли у районах населених пунктів Зарічне, Щербаки, Новоданилівка, Білогір’я, Гуляйпільське, Гуляйполе, Дорожнянка, Червоне, Полтавка, Ольгівське, Новопіль, Новосілка, Бурлацьке, Времівка. Також завдав авіаційних ударів у районах Білогір’я, Полтавки та Времівки.

Читайте також: ЗСУ мають сили і засоби, аби не дати росії збільшувати кількість військ на півдні

На Південнобузькому напрямку противник продовжує вести оборонні дії, обстріляв практично всі населені пункти вздовж лінії зіткнення. Крім того, завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Любомирівка, Безіменне, Костромка, Білогірка, Велике Артакове. Для коригування вогню артилерії активно застосовував БпЛА.

Як наголосили в Генштабі, Сили оборони України утримують займані позиції та не допускають просування ворога по території нашої держави.

Нашим підрозділам вдалося успішно відбити атаки ворога в районах населених пунктів Краснопілля, Бахмутське, Бахмут, Майорськ, Зайцеве, Кодема, Соледар та Первомайське.

Фото: Генштаб ЗСУ

Ракетні війська та артилерія наземних угруповань українських військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника.

Крім того, угруповання Повітряних Сил здійснює відбиття зосереджених ракетно-авіаційних ударів та повітряного нападу противника, прикриває з повітря важливі об’єкти. Так, протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони нанесла 12 ударів, спрямованих на ураження живої сили, бойової та спеціальної техніки, а також військових об’єктів ворога.

У Генштабі пояснили, чому російські загарбники так уперто намагалися розпочати навчальний рік на тимчасово захоплених територіях. Так, у будівлі школи населеного пункту Орлянське Запорізької області на першому поверсі проживають близько 70 окупантів, тоді як на другому поверсі навчаються діти, в тому числі першокласники, а на подвір’ї школи розміщена військова техніка противника.

Навчальний процес розпочався з 1 вересня, і така ситуація у більшості шкіл та дитсадків області, йдеться у зведенні. Ворог цинічно використовує українських дітей для прикриття.

Водночас, попри намагання окупантів та їхніх поплічників, значна частина навчальних закладів так і не розпочала роботу в очному форматі. Не спрацювали і пропагандистські заходи з нагоди Дня знань за участі російських посадовців.

Читайте також: «Мінус» 260 військових рф і пів сотні одиниць техніки: результати роботи морпіхів за тиждень

Тим часом, НАТО посилює свою присутність у східній частині Альянсу, розмістивши 8 багатонаціональних бойових груп на території країн-учасниць: Болгарії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та у Словаччини. Усі ці групи є бойовими підрозділами. Таким чином НАТО демонструє силу трансатлантичних зв’язків та рішучу готовність, зазначили в пресслужбі.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого по 4 вересня ліквідували близько 49,5 тис. російських військових, що на 450 осіб більше порівняно з попередньою добою.

Також українські захисники знищили 2049 (+15) танків, 4430 (+27) бойових броньованих машин, 1147 (+13) артилерійських систем, 294 (+1) реактивні системи залпового вогню, 156 (+3) засобів протиповітряної оборони, 236 (+1) літаків, 206 (+1) гелікоптерів. Найбільших втрат російські війська зазнали на Донецькому та Криворізькому напрямках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-