У разі аварії на ЗАЕС надати гуманітарну допомогу буде складно чи взагалі неможливо – МКЧХ

У разі аварії на ЗАЕС надати гуманітарну допомогу буде складно чи взагалі неможливо – МКЧХ

Укрінформ
Генеральний директор Міжнародного комітету Червоного Хреста Роберт Мардіні застеріг, що у разі радіоактивного витоку на Запорізькій АЕС надати населенню гуманітарну допомогу буде складно чи взагалі неможливо.

Про це Мардіні сказав на пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я глибоко стурбований бойовими діями, що відбуваються на Запорізькій атомній станції чи поблизу неї... Коли об'єкти підвищеної небезпеки перетворюються на зони бойових дій, наслідки для довкілля та мільйонів людей можуть бути катастрофічними і тривати багато років. У разі радіоактивного витоку надати населенню гуманітарну допомогу буде складно чи взагалі неможливо", - зазначив очільник МКЧХ.

Він додав, що "час припинити грати з вогнем" і натомість вжити конкретних заходів, аби захистити цей та інші подібні об'єкти від військових операцій.

"Найменший прорахунок може спричинити спустошення, про яке ми шкодуватимемо десятки років", - застеріг гендиректор МКЧХ.

Читайте також: МЗС: росія має негайно припинити обстріли маршруту місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС

У відповідь на запитання стосовно готовності організації надати гуманітарну підтримку людям у разі аварійної ситуації на ЗАЕС Мардіні зауважив, що дуже складно мати чіткий та надійний план на цей випадок.

"Саме тому ми повторюємо обом сторонам, що бойові дії не мають вестися на та навколо таких об'єктів, як Запорізька атомна станція. Ми розуміємо, що може статися у разі катастрофи. Жодна гуманітарна допомога не буде можливою. Зупинитися - це найкращий етичний та моральний захід", - акцентував Мардіні.

За його словами, якщо інцидент все ж таки станеться і обсяг ураження буде невеликим, можна буде допомогти громадянам безпечно звідти виїхати.

"Але один сценарій передбачає великі неприємності, і в такому разі нам потрібно буде якось з цим боротися", - зауважив він.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни обстрілюють з артилерії наперед узгоджений маршрут слідування місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Читайте також: МАГАТЕ має надати конкретні цифри про те, що відбувається з реакторами на ЗАЕС - Подоляк

31 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула до Запоріжжя, щоб відвідати Запорізьку атомну електростанцію в захопленому Енергодарі.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Сьогодні, 1 вересня, російські війська обстрілюють Енергодар з гелікоптерів, ствольної та реактивної артилерії, є загиблі та поранені цивільні люди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-