Теракт у Оленівці: Україна вимагає міжнародного розслідування та чекає від рф список жертв

Теракт у Оленівці: Україна вимагає міжнародного розслідування та чекає від рф список жертв

Укрінформ
росія має надати списки загиблих і поранених унаслідок теракту в Оленівці українських захисників.

Про це у Телеграмі заявив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, передає Укрінформ.

Як наголошується, 29 липня штаб звернувся до представників противника з вимогою надати списки всіх загиблих і поранених унаслідок теракту.

"Всі поранені мають отримати належну медичну допомогу, а тіла загиблих воїнів повинні бути повернені для належного поховання. Наразі представники окупанта не надали жодної відповіді на звернення", - йдеться у повідомленні.

Штаб закликає Міжнародний комітет Червоного Хреста та ООН, які виступали гарантами збереження життя та здоров’я українських військовополонених, негайно ініціювати міжнародне розслідування злочину та домагатися покарання всіх причетних. Наголошується також на необхідності проведення міжнародної інспекції щодо перевірки умов утримання українських військовополонених.

"Злочин, що стався в Оленівці, грубо порушує міжнародне право, національні законодавства та норми людської моралі. Покарання для всіх причетних до планування та здійснення теракту має бути найсуворішим та невідворотним", - заявили у штабі.

Водночас підкреслюється, що "попри цей показово жорстокий злочин страти українських захисників, Координаційний штаб продовжує роботу з обміну й повернення оборонців України додому".

Раніше уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що подав запит на отримання інформації щодо списків загиблих українських військових у Оленівці, але наразі в Офісі омбудсмена цих списків не отримали.

Читайте також: Родини захисників «Азовсталі» просять світ засудити вбивство військовополонених в Оленівці

Як повідомлялося, за даними Генерального штабу ЗСУ, російські військові зумисно обстріляли колонію в Оленівці, де були українські військовополонені.

За інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області здійснили найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».

Було вбито понад 50 полонених українських захисників.

Патронатна служба «Азову» заявила, що перевіряє список загиблих і поранених в Оленівці, який виклали росіяни.

Фото: скріншот відео росіського Telegram-каналу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-