Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Російський тероризм як криваве спонсорство

Російський тероризм як криваве спонсорство

Укрінформ
Уже найближчим часом  росія має усі шанси офіційно приєднатися до ганебної компанії країн-спонсорів тероризму, неофіційно – вона вже давно там. 

Уже найближчим часом  росія має усі шанси офіційно приєднатися до ганебної компанії країн-спонсорів тероризму, неофіційно – вона вже давно там. Усі жорстокі та цинічні масовані російські атаки цивільної інфраструктури, мирного населення в Кременчуці, Києві, Харкові, Миколаєві, Одесі та інших українських містах, які сколихнули не лише всю Україну, а й весь світ, не мають жодного сенсу і виправдання. І йдеться тут про звичайнісіньку поведінку та тактику терориста, для якого немає жодних правил і меж, окрім залякування, а в нашому випадку ще й фактичного геноциду українців.

Тож, російська держава фактично стала найбільшою терористичною організацією світу, обігнавши за цинізмом та рівнем злочинності сумнозвісну Аль-Каїду. І цей факт вже не потребує підтвердження – досить лише відкрити повідомлення українських та міжнародних медіа про події в України останніх днів. Ракетний удар по торговому центру у Кременчуку став одним з найбільш зухвалих терористичних актів в історії Європи. На момент оголошення тривоги та російського удару в цей абсолютно мирний об’єкт там могло бути до тисячі відвідувачів та персоналу. На щастя, багато людей встигли вчасно залишити приміщення, але кількість жертв і постраждалих може бути значною. Так, вже відомо про 18 загиблих, 40 осіб, які перебували в торговому центрі, оголошені безвісти зниклими. І ці цифри, очевидно, будуть змінюватися в бік збільшення.  «Вдарити ракетами по такому об'єкту можуть тільки абсолютно відморожені терористи, яким не має бути місця на землі», - прокоментував ситуацію президент України Володимир Зеленський. Міністр закордонних справ України Д.Кулеба вважає, що відповіддю на російський ракетний удар по ТРЦ «Амстор» у Кременчуці має бути збільшення постачань важкого озброєння для України та посилення санкцій проти рф. Прокоментували ситуацію і світові лідери. Зокрема, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у заяві, зробленій на зустрічі світових лідерів G7 в Баварії підкреслив, що ця жахлива атака ще раз показала глибину жорстокості та варварства, до яких опустився російський лідер і він повинен усвідомити, що його поведінка лише посилить рішучість Великої Британії та будь-якої іншої країни G7 підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило, що у торговельно-розважальний центр у місті Кременчук російські окупанти влучили ракетами Х-22, випущених із бомбардувальників Ту-22 М3. Повідомляється, що російські літаки злетіли з аеродрому Шайковка, а пуски здійснювались з Курської області. За оцінкою військових експертів, такі ракети належать до застарілих моделей 50-х років минулого століття, а радіус потрапляння складає квадрат 10 км на 10 км, якщо обстріл ведеться за координатами. Якщо ж ракета самонаводиться, то цілить не у конкретний об’єкт, а у комплекси будівель. Тобто, запускаючи таку ракету, росіяни розуміли, що вона може потрапити у цивільні об’єкти і знищити мирних людей. Інакше як тероризмом такі дії назвати не можна.

Як відомо, минулого тижня у сенаті США підтримали резолюцію із закликом оголосити росію країною-спонсором тероризму. Визнання росії спонсором тероризму поставить її в ряд з країнами, які знаходяться під найжорстокішими санкціями. Наразі в цьому списку перебувають Сирія, Іран, КНДР, Судан. Тож,  варто очікувати, що таке рішення буде прийнято вже найближчим часом та матиме для рф серйозні наслідки, адже у такому випадку росія більше не зможе отримувати міжнародну допомогу, бізнес з нею стане гранично токсичним, їй не продадуть товари подвійного призначення, а також вона більше не зможе отримати фінансування за кордоном. Окрім того, якщо росія опиниться в списку держав-спонсорів тероризму, це означатиме, що США і союзники автоматично вводять санкції проти будь-якої країни, яка спробує вести з росією нормальне економічне співробітництво.

У тому, що путін – терорист, а очолювана ним держава стала однією з найбільш руйнівних сил на планеті, у цивілізованого світу вже давно немає сумнівів. Спроби США визнати росію  спонсором тероризму були і раніше. Так, у квітні 2014 року, після анексії українського Криму та початку війни на сході України, була створена відповідна петиція до президента США Барака Обами про визнання росії  державою-спонсором тероризму. Згодом приводом для відновлення цього питання стало отруєння колишнього співробітника російської військової розвідки Сергія Скрипаля, а тепер, у травні 2022 року,  сенат США зареєстрував чергову резолюцію, що визнає росію державою-спонсором тероризму. В резолюції Палати представників наводяться кілька прикладів дій рф, що підтверджують факти підтримки тероризму: сприяння та підтримка сепаратизму на сході України, починаючи з 2014 року, терор по всьому світу через приватні військові мережі найманців, серед яких, зокрема, група Вагнера, воєнні злочини в Чечні, Грузії, Сирії, Україні, що призвело до незліченної кількості смертей цивільних чоловіків, жінок і дітей.

Як відомо, у травні Верховна Рада України визнала росію державою-терористом. До цього парламент Литви також визнав російське військове вторгнення в Україну геноцидом, а саму росію – державою, що підтримує тероризм. Серед злочинів, до яких причетна російська армія в Україні – масові вбивства, у тому числі дітей, викрадення, тортури, зґвалтування, обстріл цивільних об’єктів – лікарень, пологових будинків, шкіл та дитячих садків, блокада населених пунктів, перешкоджання доставці гуманітарної допомоги та евакуації мирного населення, захоплення та навмисне знищення інфраструктури, необхідної для задоволення основних потреб населення. Цей сумний перелік можна ще продовжувати. Водночас термін «держава-терорист» має суто політичний відтінок  та значення, адже такого терміну немає в міжнародному праві. А ось «держава-спонсор тероризму», на відміну від «держава-терорист», належить вже до юридичних термінів, щоправда існує він лише в США.  Подібним ганебним статусом відзначають держави, що підтримують акти міжнародного тероризму.

Щодня в Україні все більше горя, спричиненого російськими загарбниками, все більше українців стають біженцями, знищується цивільна інфраструктура, цілі міста та села фактично руйнуються та стираються вщент. Російські окупанти цілеспрямовано та безжалісно кожного дня продовжують вбивати мирне населення, а війна в купі з тероризмом матимуть жахливий і довготривалий вплив на величезну кількість людей, який, на жаль, триватиме впродовж життя ще й наступних поколінь українців. Росія – країна-терорист, яка усіляко підтримує та  спонсорує його та  фактично вже зруйнувала основи світової безпеки. Доказів того, що росія відповідає критеріям статусу «країна-спонсор тероризму» вже більше, ніж достатньо. Тому варто очікувати на позитивне рішення США з його визнання. Уже сам статус країни-спонсора тероризму схожий на клеймо, відмитися від якого буде не просто, адже механізм його відміни набагато складніший, ніж скасування будь-яких інших санкцій та обмежень. І чим більше країн визнають дії росії геноцидом, а саму країну – терористичною державою, тим більшою та потужнішою буде підтримка України, тим швидшою буде наша перемога у війні, розв’язаній путіним. Злочин повинен мати визначення і покарання. І воно неминуче.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-