В ОП презентували інформаційну систему «Книга катів України»

В ОП презентували інформаційну систему «Книга катів України»

Укрінформ
Офіс Президента запустив роботу інформаційної системи «Книга катів України» з верифікованими даними російських військовослужбовців, які скоїли воєнні злочини проти українців.

Про це повідомив заступник керівника ОП Андрій Смирнов на брифінгу, повідомляє Укрінформ.

«За дорученням Президента України Офісом Президента створено спеціальну інформаційну систему «Книга катів України». Вона являє собою збірку верифікованих даних військовослужбовців російської армії, які вчинили та продовжують вчиняти злочини на території України», - сказав Смирнов.

За його словами, представлений список російських воєнних злочинців не є вичерпним і доповнюється.

Смирнов пояснив, що надалі перевірені дані будуть використані правоохоронними органами, міжнародними судами та спеціальним міжнародним трибуналом для розслідування злочинів рф в Україні.

«Воєнні злочини не мають строку давності, а записані в «Книгу…» кати українського народу не будуть забуті, доки не заплатять за свої злочини. російські військові можуть втікти з Київської, Сумської чи Харківської областей, проте не зможуть втікти від покарання», - підкреслив він.

Заступник очільника ОП також зазначив, що кожен громадянин України, який став жертвою російських військових і впізнав злочинця та кривдника, може надати додаткові відомості, які використовуватимуться для фіксації факту скоєння злочину, формування звинувачення та ухвалення вироку.

Читайте також: За час повномасштабної агресії рф в Україні зареєстровано майже 26,8 тисяч злочинів - ОГП

«Україна – це правова держава цивілізованої частини світу, де вбивства невинних та знищення міст не вважають нормою у ХХІ столітті. Тут речі називаються своїми іменами: не «хлопок», а вибух, не «спеціальна операція», а відкрите воєнне вторгнення, не «денацифікація мирного населеного пункту», а воєнний злочин. І кожен злочин вчиняється людиною - безпосередньо чи шляхом надання злочинного наказу. І за кожен злочин відповідальні за нього люди мають нести покарання», - наголосив Смирнов.

Як повідомлялося, на початку квітня Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні буде створено "Книгу катів", куди вноситимуть дані російських загарбників, причетних до скоєння злочинів в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-