Як перетнути кордон військовозобов’язаним водіям - роз'яснення Укртрансбезпеки

Як перетнути кордон військовозобов’язаним водіям - роз'яснення Укртрансбезпеки

Укрінформ
Для військовозобов’язаних водіїв виїзд за межі України дозволений за наявності обґрунтування та на визначений термін.

Як передає Укрінформ, відповідне роз'яснення надала у Фейсбуці Державна служба України з безпеки на транспорті.

Так, згідно з ухваленою постановою Кабінету Міністрів від 20 травня 2022 р. № 615, для ліцензованих перевізників діятимуть нові правила.

«Перетин державного кордону України здійснюється на транспортному засобі (ТЗ), який є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3500 кг та більше. На одному ТЗ державний кордон можуть одночасно перетинати один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата; два водії — на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у разі непідтвердження мети поїздки Державна прикордонна служба України може відмовити у перетині кордону.

Читайте також: Рада продовжила воєнний стан і мобілізацію до 23 серпня

Також наголошується, що особи можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 45 календарних днів. У разі неповернення водія після закінчення 45-денного терміну перебування за кордоном Укртрансбезпека може припинити доступ ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем строком на 3 місяці.

Щодо неліцензованих перевізників діють такі правила: перетинати кордон таким водіям дозволено з метою перевезення медичних вантажів, гуманітарної допомоги, вантажів для потреб ЗСУ або інших утворених відповідно до законів України військових формувань, населення України.

Обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, неліцензованим перевізникам надають військові, правоохоронні органи, військові адміністрації, медичні заклади або відправники/отримувачі гуманітарної допомоги.

Зазначається, що такі особи можуть перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів.

Читайте також: Зеленський прокоментував петицію про скасування заборони на виїзд чоловіків з України

Як повідомлялося, у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, за деякими винятками, заборонено виїзд за межі країни чоловіків віком від 18 до 60 років.

Зокрема, перетнути кордон на виїзд з України можуть особи, які здійснюють перевезення для потреб Сил оборони України, перевезення медичних, гуманітарних вантажів, а також військовозобов’язані працівники підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-