Верещук: рф намагається обміняти своїх військових на цивільних – це суперечить Женевським конвенціям

Верещук: рф намагається обміняти своїх військових на цивільних – це суперечить Женевським конвенціям

Укрінформ
росія попри Женевські конвенції бере в полон цивільних людей, щоб потім обмінювати їх на своїх військових.

Про це, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, сказала віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Полонених дуже багато. Це декілька сотень людей. Наша вимога до росії, а ми не просимо, ми вимагаємо, тому що Женевські конвенції забороняють обмін цивільних на військових. росія спробувала використати таку велику кількість цивільних, вимагаючи від нас обміняти їх на військових. Цього не було і не буде. Так чинять терористи", - сказала вона.

Верещук додала, що беруть в заручники цивільних, щоб потім вимагати обміну. Українська влада вимагає обмінювати військових на військових, а цивільних заручників росіяни мають відпустити, адже серед заручників сотні жінок.

Читайте також: Українські військові зазнали жорстоких тортур у полоні рф – Денісова

"Вони не подали жодної картки до Міжнародного комітету Червоного Хреста про полон, в якому знаходяться жінки. Ми маємо про це говорити. Вони зобов’язані відпустити жінок та взагалі усіх цивільних без жодних умов", - наголосила Верещук.

Також, за її словами, вчора стало відомо, що в полон забрали голову Чорнобаївки в Херсонській області та його заступника. Загалом більше десятка селищних голів знаходяться в полоні у росіян, поінформувала Верещук.

Читайте також: Українці повертаються із російського полону із сепсисом та ампутованими кінцівками - Денісова

Як повідомлялося, завдяки 9 обмінам полоненими і заручниками в Україну вдалося повернути 320 громадян.

Водночас в рф утримується ще понад 1000 цивільних українців (з них понад 500 жінок), яких російські військові захопили у заручники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-