Велике прибирання і тварини-безхатьки: як зараз живе Бородянка

Велике прибирання і тварини-безхатьки: як зараз живе Бородянка

Фотохроніка війни
Укрінформ
У Бородянці на Київщині тиждень тому рятувальники закінчили розбирати завали зруйнованих під час бойових дій будівель. Зараз тут працюють волонтери і поступово повертається життя.

Чим живе селище цими днями, бачила фотокореспондентка Укрінформу.

Поруч зі зруйнованими спорудами комунальники й волонтери прибирають будівельне сміття, на яке перетворили оселі бородянців снаряди російської армії.

Читайте також: У Бородянці встановили модульні будинки для рятувальників і волонтерів

У селищі повністю знищено 8 багатоповерхівок, а 32 будинки пошкоджено частково. Загалом же на території громади ущент розгромлено близько 500 будинків, частково зруйновані або зазнали уражень ще близько 450.

Аварійними у Бородянці визнали 30 споруд. Доступ до них обмежили, щоб громадяни не травмувалися. 

Зруйновані будинки продовжують розповідати історії про те, як українці облаштовували свої оселі, які вважали фортецями, малювали соняхи в під’їздах, а потім туди прилетіли боєприпаси від «руского міра». І забрали життя людей, їхніх домашніх улюбленців, їхніх «фортець», перетворивши ті на руїни.

Але українці повертаються на місця руйнувань з мітлами в руках і починають облаштовувати все спочатку. А біля зруйнованих будинків розцвітають дерева.

Читайте також: Понівечений Гостомель: на що росіяни перетворили сучасне містечко під Києвом

Зараз у Бородянці відновлюють комунікації, інфраструктуру, волонтери не лише долучаються до прибирання вулиць, а й готують просто неба обіди для місцевих жителів. Ще одна місія охочих допомогти – підгодовування місцевих тварин, які стали безхатьками.

За словами волонтерів, як порівняти з Ірпенем, Бучею та Гостомелем, саме у Бородянці найбільша кількість голодних собак і котів.  Хтось з чотирилапих знаходить нових господарів, інші ж потребують корму. Його охочим допомогти прибирати завали в селищі радять брати якомога більше.

Як повідомляв Укрінформ, за даними міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, Бородянка – один із найбільш зруйнованих населених пунктів Київської області.

За словами виконувача обов’язків голови Бородянської селищної ради Георгія Єрка, з-під завалів будинків рятувальники дістали 41 особу. Людей, яких росіяни розстрілювали, ховали на подвір'ях або на городах. Декого ще встигли поховати на цвинтарі, йдеться приблизно про 100 загиблих. 

Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-