Рішення щотижня, поставки – щодня: зброя від США та союзників як фактор перемоги

Рішення щотижня, поставки – щодня: зброя від США та союзників як фактор перемоги

Укрінформ
Гаубиці, радари, дрони-камікадзе, відновлені літаки… Ця зброя, на думку експертів, може радикально змінити хід війни

21 квітня, президент США Джо Байден оголосив про виділення нового пакету військової допомоги Україні на $800 мільйонів. За його словами, новий пакет допомоги Україні, серед іншого, включатиме важке артилерійське озброєння, у тому числі десятки гаубиць калібру 155 та боєприпаси до них, а також тактичні безпілотники.

«Ми не завжди можемо афішувати все, що робимо з нашими партнерами на підтримку України в її боротьбі за свободу, але перефразовуючи відомий вислів Тедді Рузвельта, іноді ми говоритимемо тихо, але носитимемо із собою великий спис (javeline – англ.), бо ми також надсилаємо їх (протитанкових систем «Джавелін» - ред.) дуже багато», – заявив глава Білого Дому.

Простіше кажучи, це далеко не вся допомога, дещо просто не оголошують. Ну і правильно – нехай це буде «сюрпризом» для рашистів.

Між тим відзначимо, що це вже восьмий пакет оборонної допомоги з серпня 2021 року, який Україна отримає від Сполучених Штатів. Попередній – сьомий пакет – про який Байден оголосив 13 квітня, і який уже, вочевидь, уже знаходяться на території нашої держави, включав у себе: 11 гелікоптерів Мі-8/Мі-17, 18 буксированих гаубиць М777 Howitzer калібру 155 мм і 40 тисяч боєприпасів до них, 200 бронетранспортерів М113, 500 ракет для ПТРК Javelin, 300 дронів-камікадзе Switchblade, 10 радарів для нейтралізації артилерії противника AN/TPQ-36, 2 радари розвідки ППО – AN|MPQ-64 Sentinel, 100 броньовиків Humvee тощо.

Що в новому пакеті?

Речник Пентагону Джон Кірбі уточнив, що йдеться про:

  • 72 одиниці 155-мм гаубиць М777 (на додачу до тих, про які було оголошено 13 квітня, - Ред.) та 144 тисячі боєприпасів до них;
  • 72 одиниці тактичних машин для буксирування 155-мм гаубиць;
  • 121 тактичний безпілотний літальний апарат Phoenix Ghost (про ці БПЛА жодних подробиць не повідомляється – лише, як повідомив Д. Кірбі, що вони дуже схожі на Switchblade і що вимагатимуть мінімального навчання українських операторів);
  • польове обладнання та запасні частини тощо.
Гаубиця М777 та снаряди до неї калібру 155 мм
Гаубиця М777 та снаряди до неї калібру 155 мм

Втім, це ще далеко не все озброєння, яким уже або невдовзі планують підсилити ЗСУ. Зрештою, йдеться не лише про США.

БРИТАНІЯ І КАНАДА

Слідом за Штатами, Велика Британія і Канада також пообіцяли надати Україні більше артилерії.

«Це стане артилерійським протистоянням, їм потрібна підтримка артилерією, і це те, що ми їм надамо... додатково до багатьох інших форм підтримки», - цитує британського прем'єр-міністра Бориса Джонсона агентство Reuters.

Яку саме арту може Британія може передати Україні? Експерти припускають, що йдеться про самохідну арт установку 1990-х років AS-90 Braveheart калібру 155-мм.

AS-90 Braveheart калібру 155-мм
AS-90 Braveheart калібру 155-мм

Раніше Лондон також обіцяв 120 броньованих машин Mastiff (це версія американської броньованої шестиколісної патрульної машини Cougar 6×6, може бути озброєна 7,62-мм кулеметом, 12,7-мм великокаліберним кулеметом або 40-мм гранатометом) або Jackal (призначена для виконання розвідувально-дозорних задач та вогневої підтримки, мобільна та швидкісна машина, максимальна швидкість – до 130 км/год, озброєння – 12,7-мм кулемет, може перевозити чотири бійці плюс один член екіпажу).

Ракета Brimstone
Ракета Brimstone

А ще – ракети Brimstone (раніше використовувалися британськими військами в Лівії та Сирії та зазвичай запускаються з реактивних літаків. Їх виробник, компанія MBDA, стверджує, що ці ракети можна використовувати проти наземних і морських цілей, які швидко рухаються) та броньовані ракетні установки Stormer.

Британські броньовані ракетні установки Stormer.
Британські броньовані ракетні установки Stormer

Щодо останньої системи, то колишній командувач британськими військами в Афганістані Річард Кемп зазначив, що комбінація Stormer/Starstreak (яким ЗСУ вже збивають ворожу авіацію) завдасть армії путіна великих збитків і посилить боєздатність України. Цитуємо: «Це надзвичайно ефективна, високомобільна бойова машина, яка завдасть серйозної шкоди будь-яким спробам авіації завдати удару з малої висоти».

Канадський броньовик Senator
Канадський броньовик Senator

Повертаючись до Канади, то крім арти, ця країна планує також передати нам броньовані машини Senator (призначені для правоохоронних органів і прикордонного патрулювання, можуть витримувати ураження снарядами калібру до 50 мм, мають вибухозахищений кузов, а також систему захисту від хімічних і біологічних атак) та бронетранспортери Coyote (канадський аналог радянських БТР-80).

ЧЕХІЯ, НОРВЕГІЯ, НІДЕРЛАНДИ, СЛОВЕНІЯ, ІСПАНІЯ, ФРАНЦІЯ…

Норвегія передала Україні фактично всі свої ПЗРК Mistral. Йдеться близько про 100 одиниць. Їх можна використовувати як портативну зброю, а також – з пускових установок на транспортних засобах, кораблях та гелікоптерах. Дальність враження цілей – до 6 кілометрів. «Mistral ефективна проти літаків та гелікоптерів, які рухаються на малій висоті», - пояснив норвезький міністр оборони Бйорн Аріль Грам.

ПЗРК Mistral
ПЗРК Mistral

Від Нідерландів наша держава отримає важке озброєння, в тому числі бронетехніку. Зокрема, йдеться про 155-мм самохідні гармати-гаубиці «PzH 2000» (являє собою гармату закритого типу на гусеничному шасі, побудованому на базі вузлів та агрегатів танка «Leopard-2»). А Німеччина – обіцяє забезпечити постачання 155-мм снарядів до цих САУ та навчання українських військових.

155-мм САУ PzH 2000
155-мм САУ PzH 2000

Франція – значну кількість озброєння, включаючи 12 одиниць 155-мм САУ Cesar (призначена для знищення живої сили, артилерійських батарей, укріплень та іншої техніки ворога, дальність стрільби – 42 км; перебуває на озброєнні Франції з 2007 року).

155-мм САУ Cesar
155-мм САУ Cesar

Чехіятанки, БМП та важку артилерію. Зокрема, йдеться про 152-мм САУ Dana М2, яку часто порівнюють із радянською «Акацією». Однак, чеська «Дана» – має очевидні переваги. А саме: швидкість руху 80 км/год проти 60 км/год; витрата палива 60-100 л на 100 км проти 180-220 в «Акації»; вища скорострільність - 5 пострілів на хвилину замість 4; наведення по БПЛА в автоматичному режимі; дальність стрільби однаковими снарядами вища за 18,2 км проти 17,4 в «Акації».

152-мм САУ Dana М2
152-мм САУ Dana М2

Також є інформація по РСЗВ RM-70 Vampire – аналог «Граду». Однак, на відміну від радянської системи, вона не лише має 40 ракет, але може швидко давати повторний залп. Точна кількість поставлених Dana М2 та РСЗВ RM-70 Vampire невідома, однак зазначається, що вони вже в Україні.

Також Чехія погодилася ремонтувати українські танки та бронетранспортери, пошкоджені під час бойових дій. «Першими машинами будуть українські танки Т-64, але за ними підуть і інші, зокрема, бойові машини піхоти», - міністр оборони Чехії Яна Чорнохова.

21 квітня стало відомо, що Словенія передасть Україні велику партію танків югославського виробництва М-84 (ліцензійну копію радянських Т-72М1). За даними The Military Balance за 2021 рік, Словенія має в строю 14 танків М-84, ще 32 – на зберіганні.

Танк М-84
Танк М-84

Іспанія відправила в Україну 20 броньовиків (найменування невідомо) та 200 тон боєприпасів. Данія (не зброєю, так грошима на її купівлю) – $90 млн, а Ізраїль – захисне спорядження, як от шоломи і жилети.

Нагадаємо, що раніше Словаччина пообіцяла передати Україні 18 155-мм САУ Zuzana. Деталі поки не розголошуються.

155-мм САУ Zuzana
155-мм САУ Zuzana

Перелічене озброєння, яке задекларовано у відкритих джерелах, – це тільки частина з того, що до ЗСУ реально надходить. Втім, навіть ця частина є яскравою ілюстрацією наскільки кількісно та якісно наше військо удосконалюється.

НОВА ЗБРОЯ МОЖЕ ЗМІНИТИ ПЕРЕБІГ ВІЙНИ

Військовий експерт Олег Жданов упевнений, що надання Заходом Україні нової зброї може кардинально змінити хід війни, зменшити кількість втрат у лавах ЗСУ та прискорити перемогу України.

«Сьогодні ми вже перевершуємо противника за багатьма видами зброї. Можна сказати, що йде війна поколінь озброєння. Росіяни воюють за допомогою старої, радянської, злегка модернізованої, зброї. В українців зброя більш сучасна та ефективна. Вона випереджає російську як мінімум на покоління, а то й на два», - каже пан Жданов.

Експерт зазначає, що в росії не залишилося жодного танка «Т-90», який у рф називали найсучаснішим і «неубієнним».

«Жодного «Т-90» у них не залишилося. Ми всі спалили. Їх навіть не врятували наварені на башти «мангали». Знищено бойові плаваючі машини БМД-3. Російська техніка не може врятуватися від Javelin та NLAW, які просто не можуть схибити. ЗСУ володіють суперсучасними гранатометами, які не йдуть у жодне порівняння з радянською «шайтан-трубою» РПГ-7. Якщо ж зараз в Україну прибудуть новітні гаубиці, ракети, безпілотники – це допоможе ЗСУ не тільки протистояти окупантам, але й повністю їх знищити», - переконує Олег Жданов.

«Те озброєння, для якого не потрібна підготовка –вже поставляють нам у першу чергу. Тобто мається на увазі протитанкові гранатомети, стрілецька зброя, легке піхотне озброєння, ПЗРК… Підготувати бійця для використання того ж Stinger – це всього лиш 25 навчальних годин. А з чеськими РСЗВ RM-70 Vampire взагалі нема проблем. Це старі-добрі радянські «Гради», але броньовані, для них не потрібно особливої підготовки – будь-який водій сяде в кабіну і поїде», - розповідає військовий експерт Михайло Жирохов.

А от щодо важчого, сучаснішого західного озброєння дещо складніше.

«Американці та їх союзники дають зброю лише тоді, коли є добре підготовлені розрахунки та екіпажі. І це правильно. Саме тому зараз наші партнери зосередилися на тому, щоб якомога швидше готувати українських військовослужбовців. Це вже відбувається у тій же Польщі, Литві, Німеччині, Канаді, США тощо. Як швидко ЗСУ освоять це озброєння? Можливо, вже освоїли. Скажу так, наші артилеристи, приміром, вважаються найбільш підготовленими на всьому пострадянському просторі. Якщо не помиляюся, то на території України було три артилерійських училища за часів союзу», - звертає увагу експерт.

На питання, наскільки ця зброя підсилить наше військо, пан Жирохов відповів, що прямо зараз готується резервний корпус.

«Йде третя хвиля мобілізації. Деякі підрозділи формуватимуть з нуля, а по-друге, ці підрозділи вже озброюватимуться західною зброєю. Наскільки це озброєння змінить хід війни? З великою долею ймовірності, може змінити кардинально. Фактично армія противника воює проти нас радянськими зразками. Так, дещо модернізованими, але нової зброї, як ми вже це могли бачити на Чернігівщині та Сумщині, у них практично немає. Ті ж самі Т-72Б3, БМД, гаубиці і так далі. А гаубиці калібру 155 мм, які нам дають партнери, мають більшу потужність, більшу дальність стрільби, аніж гаубиці калібру 152 мм. Це перевага, яку ми точно реалізуємо», - підкреслив він.

Також військовий експерт, уважно слідкуючи за перебігом війни, поділився своїми враженнями від використання ЗСУ озброєння західного зразка – розповів, що його найбільше вразило в позитивному сенсі.

«Перше – це ПЗРК Startreak і Stinger. А друге – це NLAW. Я часто спілкуюся з військовими й навіть вони, якщо порівнювати з американськими Javelin, відзначають більшу ефективність саме британських протитанкових комплексів. Величезна частина техніки росіян, яка нині знищується або вже втрачена – це заслуга NLAW. І те, що це все продовжують нам надавати – це дуже добре», - додає Михайло Жирохов.

Втім, якби ми воювали лише західними протитанковими системами, то ми б ніколи не досягли того рівня ефективності оборони, який ми продемонстрували у першій фазі війни.

«Артилерія забезпечує основне ураження ворога, артилерія робить це з безпечних дистанцій, тобто, убезпечує наших людей, і масове постачання боєкомплекту до радянської артилерії і зразків ракетно-артилерійського озброєння вже натовських, воно посилить наш і оборонний потенціал, і наступальний - теж. Тому, фактично, ці озброєння можуть радикально змінити хід війни на українську користь», - наголошує аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

Поява контрбатарейних радарів та їхня інтеграція з артилерійськими системами означатиме, що ми переграємо росіян в контрбатарейній боротьбі: «Тобто, візьмемо не стільки кількістю, візьмемо саме якістю. Це ключовий момент і це класно, що вони (наші західні партнери, - Ред.) готові давати не лише більше артилерійських систем, а саме і радари».

Кожен вид озброєнь, наданий зараз нам нашими міжнародними партнерами, каже військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко, призначений для виконання тих чи інших завдань у своїй категорії: «Розвідка, знищення авіації чи бронетехніки, нанесення артилерійських ударів, ударні БПЛА тощо. Важливий момент – все більше в постачанні присутні високотехнологічні та досить специфічні види озброєнь. Наприклад, як дрон Phoenix Ghost. Загалом, можу зазначити, поступовий, але впевнений перехід від надання озброєнь радянської епохи до суто стандартів НАТО».

Будь-яка високотехнологічна зброя надає позитивний ефект на потенціал ЗСУ.

«Так, ряд озброєнь потребує додаткового навчання, але оволодіння ним не є проблемою для наших воїнів. Особливо коли йдеться про артилерію. У російських окупантів значно більший потенціал щодо застосування озброєнь, але, умовно сучасне, у них стає дефіцитним і вони використовують уже не «парадну» техніку, а радянську зі складів та резервів», - наголошує пан Коваленко.

Своєю чергою у ЗСУ, надходить саме сучасна техніка і вона стає головною складовою, відіграватиме важливу роль у якнайшвидшій деокупації наших територій.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-