Українські правозахисники дали рекомендації владі у розслідуванні тяжких злочинів арміїї рф

Українські правозахисники дали рекомендації владі у розслідуванні тяжких злочинів арміїї рф

Укрінформ
Коаліція правозахисних організацій “Україна. П’ята ранку” звернулася до української влади з рекомендаціями про необхідні дії у розслідуванні фактів тяжких злочинів російської армії під час захоплення населених пунктів Київської області, які можуть свідчити про геноцид проти українського народу.

Рекомендації Коаліції опублікувала у Фейсбуці Кримська правозахисна група, повідомляє Укрінформ.

“Російська армія під час захоплення населених пунктів Київської області та відступу вчиняла масштабні воєнні злочини проти мирного населення України та злочини проти людяності. Зібрані факти також можуть свідчити про вчинення злочину геноциду проти українського народу”, - йдеться в повідомленні.

Серед першочергових дій, необхідних для належного розслідування найтяжчих злочинів, правозахисники назвали необхідність здійснити розмінування звільнених територій із урахуванням потреб документування і розслідування та забезпечення ізоляції територій від сторонніх осіб.

Читайте також: Перші ознаки братської могили в Бучі з’явилися ще 10 березня - супутникові знімки

На думку експертів, також необхідно забезпечити розширений склад слідчо-оперативних груп, надаючи координуючі функції представникам інституцій, які мають досвід у розслідуванні саме насильницьких злочинів (НПУ, СБУ, ДБР).

Ще одна рекомендація правозахисників - забезпечити належний розшук та ідентифікацію всіх тіл, за потреби їх ексгумацію, що має стати одним із ключових завдань слідчо-оперативних груп.

В основу цієї роботи, вважають вони, має бути покладено шанобливе ставлення до тіл загиблих.

Читайте також: Плани путіна в Україні включали страти цивільних — голова британської розвідки

Правозахисники пропонують звернутися до країн-партнерів, міжнародних організацій та інституцій за допомогою щодо залучення спеціалістів з належним досвідом для ідентифікації тіл загиблих, отримання відповідного обладнання та інших ресурсів, потрібних для такої роботи.

Наголошується також на необхідності в стислі строки розробити та внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України задля забезпечення ефективного розслідування міжнародних злочинів та підписати прийнятий у парламенті у травні 2021 року законопроєкт №2689, який гармонізує українське кримінальне законодавство із міжнародним кримінальним та гуманітарним правом.

Читайте також: Британська розвідка вважає Маріуполь ключовою метою російського вторгнення

Коаліцію “Україна. П’ята ранку” Ukraine.5am, яка з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну щоденно фіксує воєнні злочини російської армії, утворили 16 українських правозахисних організацій, зокрема, Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінкська спілка з прав людини, Ukrainian Legal Advisory Group, Регіональний центр прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Інститут миру та порозуміння, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Крим-SOS, Кримська правозахисна група, Восток SOS, Центр "Соціальна дія", Адвокатська дорадча група, Харківський інститут соціальних досліджень, Фундація DEJURE, Truth Hounds, Освітній Дім прав людини Чернігів.

Читайте також: рф концентрує сили на сході України та прагне захопити Харків, Маріуполь, Одесу - Міноборони

Як повідомляв Укрінформ, українські захисники звільнили від російських загарбників Київську область. Світ облетіли кадри убитих загарбниками мирних жителів Бучі, Ірпеня, Гостомеля та інших населених пунктів. Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох з них зв'язані руки, є сліди катувань, вбиті вони пострілами у потилицю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-