У Мін’юсті пояснили, як працюватиме декриміналізація завданої шкоди агресору

У Мін’юсті пояснили, як працюватиме декриміналізація завданої шкоди агресору

Укрінформ
Українським законодавством не карається заподіяння будь-якою особою шкоди життю, здоров’ю та майну агресора.

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє Департамент з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції у Фейсбуці.

22 березня 2022 року вступив у дію закон, що декриміналізує завдання шкоди військам агресора та звільняє від відповідальності за вимушені втрати.

"Під час війни особам, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії необхідне створення умов для оперативного прийняття складних управлінських рішень. Новий Закон створює саме такі умови. Адже дає можливість усім, хто бере участь у відсічі та стримуванні збройної агресії заподіювати шкоду (активними чи пасивними діями) життю і здоров’ю, майну агресорів без покарання за це", - йдеться у повідомленні.

Зауважується, що слід пам’ятати, що Україна залишається цивілізованим суспільством, а закон не дає індульгенції. Так, звільнення від відповідальності не охоплює дії з ознаками катування чи порушення міжнародно визнаних правил ведення війни; що явно перевищують обсяг небезпечності агресії; не були необхідними у конкретній ситуації; створюють загрозу для життя інших людей, настання екологічної катастрофи чи інших надзвичайних подій більшого масштабу.

Як повідомлялося, 4 березня 2022 року Верховна Рада України 280 голосами “за” ухвалила в цілому проєкт Закону України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України”.

Закон передбачає надання права на отримання вогнепальної зброї громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, та виявили намір взяти участь у захисті держави.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-