Розслідування воєнних злочинів росії почали вже сім країн - Венедіктова

Розслідування воєнних злочинів росії почали вже сім країн - Венедіктова

Укрінформ
Уже сім країн розпочали розслідування воєнних злочинів, скоєних російською федерацією в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила в ефірі українських телеканалів.

«Наразі цих країн уже сім. Але ми не можемо сьому називати, - вони перші про це скажуть», - поінформувала Венедіктова.

Вона уточнила, що робить усе, аби країн, які розслідують злочини рф, було якомога більше: «З перших днів війни у мене зустрічі, і онлайн, і очно - з тими, хто приїжджає на (українську – ред.) територію чи на кордон, з генеральними прокурорами».

Генпрокурор зазначила, що різні юрисдикції дають різні можливості, різні санкції покарання, у них всіх – різна швидкість процесів тощо.

«Навіть валідність доказів (різна. – Ред.): у деяких країнах достатньо скріну з Фейсбуку, у нашій - цього буде недостатньо, ми маємо ще зробити купу експертиз. Тому чим більше проваджень в інших юрисдикціях, тим більше в нас інших інструментів притягнення їх (загарбників – ред.) до відповідальності в інших країнах», - поінформувала Венедіктова.

За її словами, необхідно дивитися у кожному конкретному випадку, куди ці розслідування дійдуть.

«Звичайно, по-перше, необхідно розуміти підставу, на якій вони почали провадження. Або це наші біженці, які там знаходяться, або вони знаходять інші легальні підстави для того, щоб почати розслідування. І це вже серйозна історія, як вони будуть рухатися, і до кого вони дійдуть», - уточнила генпрокурор.

Венедіктова зауважила, що для неї важливими є саме санкція, швидкість правосуддя - де воно буде найшвидшим.

«І для чого ще ми це робимо. Нам важливо зробити спільну слідчу групу. Спільні слідчі групи дають більше можливостей, більше потужностей і більшу збереженість справ. Тому, я думаю, наприкінці тижня у нас будуть якісь гарні новини з цього питання так само», - сказала вона.

Окремо Венедіктова розповіла, що нині в Україні на всіх пунктах пропуску на кордоні перебувають прокурори, які займаються виключно однією категорією справ – воєнними злочинами.

«Вони опитують, як я кажу, а по факту – це допити потерпілих осіб, які є біженцями, які перетинають кордон, щоб надати їм статус потерпілого. Це права цієї особи, і вона завжди може ознайомлюватися з ходом кримінальної справи», - заявила Венедіктова.

Своє завдання на майбутнє вона бачить у тому, щоб «усі люди, які втратили своїх родичів, домівки, бізнес – отримали потім від воєнних злочинців компенсацію». На її переконання, це безперечно станеться, в тому числі через можливості механізмів кримінального провадження.

З другого боку, за словами Венедіктової, буде застосовуватися інструмент цивільної конфіскації.

«Ми проговорювали з дуже потужними юристами Великої Британії таку можливість. Ви знаєте, що ми створили таск-форс, і в кожній юрисдикції, в американській, у Великій Британії, у Франції – окремо, будемо дивитися, яким чином ми зможемо легально реалізувати їхнє майно. Тобто, наразі наше завдання – заморозити і арештувати (це майно. – Ред.) з метою конфіскації. І буде для мене перша радість і перемога, коли ми чиюсь віллу, яхту продамо і наші звичайні українці, які змушені були бігти зі своїх домівок, фізично отримають цю компенсацію з продажу такого майна. Тобто, саме для цього ми це робимо», - поінформувала генпрокурор.

Нагадаємо, 20 березня Венедіктова поінформувала, що розслідування воєнних злочинів рф почали Естонія, Литва, Німеччина, Польща, Словаччина та Швеція.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-