Ворог може ховати вибухівку в дитячих іграшках - як поводитись із підозрілими предметами

Ворог може ховати вибухівку в дитячих іграшках - як поводитись із підозрілими предметами

Інфографіка
Укрінформ
В Офісі Омбудсмана дали поради громадянам, як діяти, якщо вони виявили підозрілі предмети на вулиці.

Про це поінформував Офіс Омбудсмана у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«​Будьте обережні! Окупанти можуть маскувати вибухівку у вигляді дитячих іграшок, коробок, портфелів, пакунків, згортків та інших предметів, розкиданих у громадських місцях», – йдеться у повідомленні.

Серед ознак, що вказують на належність предмета до вибухового пристрою, – знаходження у місцях із масовим перебуванням людей без нагляду валізи, пакунка, коробки тощо; зовнішня схожість на боєприпаси та піротехнічні вироби; наявність розтяжок, дротів, що тягнуться від предмета, мотузок, скотчу.

Також до цих ознак належать: наявність джерел живлення (батарейки, акумулятори), антен із радіопристроєм, годинникового або електронного таймера; наявність підозрілих звуків (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу); характерний запах (гасу, розчинника, пально-мастильних і хімічних матеріалів тощо).

До цих ознак належать і наявність деталей, що не відповідають прямому призначенню, та наявність сторонніх підозрілих предметів у дверях, вікнах, дереві, закріплених за допомогою дроту, ниток, важелів, шнурів тощо.

Громадянам радять звертати увагу на предмети, що схожі на вибухові пристрої. Офіс Омбудсмана оприлюднив кілька відповідних фото.

У відомстві також дали громадянам поради на випадок, якщо вони побачать підозрілий предмет у публічному місці.

«Не чіпайте залишені без нагляду речі на вулиці та у будь-яких громадських місцях. Відійдіть на безпечну відстань від підозрілого предмета та відведіть інших людей. Позначте та обгородіть предмет. Сфотографуйте предмет. Повідомте екстрені служби 101 та 102», – уточнюється у повідомленні.

Також громадянам радять, якщо вони побачили особу, яка залишила такий предмет, запам’ятати її зовнішність, одяг, автотранспорт та номерні знаки.

Як повідомляв Укрінформ, росія 24 лютого розпочала масштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-